Gazete Vatan Logo

Bayram namazı evde kılınır mı? Bayram namazı en az kaç kişiyle kılınır, tek başına kılınır mı? Bayram namazı hutbesi nasıl yapılır?

Ramazan ayının bitmesine saatler kala, Ramazan Bayramı’nı kutlayacak vatandaşlar evde bayram namazı kılınır mı, sorusuna cevap aramaya başladı. Diyanet ise peş peşe yaptığı açıklamalarla bayram namazı ile ilgili merak edilenleri cevapladı. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için 'duha namazı' kılarlar tavsiyesi verirken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise, Dileyen evinde bayram namazını, dileyen de nafile niyetiyle iki ya da dört rekat kuşluk namazı kılabilir’’ açıklamasını yaptı. Diyanet tarafından yapılan açıklamanın ardından Kuşluk (Duha) namazı hakkında araştırmalar hızlanırken, aynı zamanda Bayram namazı en az kaç kişiyle kılınır, tek başına kılınır mı? Bayram namazı hutbesi nasıl yapılır? soruları da araştırılıyor.

Bayram namazı evde kılınır mı? Bayram namazı en az kaç kişiyle kılınır, tek başına kılınır mı? Bayram namazı hutbesi nasıl yapılır?

Evde bayram namazı kılınır mı, sorusu yoğun bir şekilde aranırken Diyanet İşleri Başkanlığından konuyla ilgili açıklama geldi. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, dün yaptığı açıklamada salgın nedeniyle camilerde cuma ve teravih namazlarının kılınamadığını hatırlatarak, “Bayramlar hem dini hayatımızda hem toplumsal hayatımızda çok önemli yeri olan, paylaşmanın, bölüşmenin, sevginin, kardeşliğin, dayanışmanın yaşandığı, dostların birbirleriyle görüştüğü, dargınların barıştığı çok önemli zaman dilimleri. Bunları yine yaşamaya çalışacağız; ama bazı kısıtlamalarla yaşayacağız. Yani Hanefi mezhebinde bayram namazı vaciptir, mutlaka cemaatle camide kılınması gerekir. Bu mezhebe göre insanların evlerinde tek başına veya bir araya gelerek cemaatle bayram namazı kılmaları uygun değildir’’ ifadelerini kullanırken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise "Şüphesiz bu heyecanın başlangıç vakti de bayram namazıdır. Ancak hepimizin bildiği gibi bir salgın sebebiyle zor ve çok hassas zamanlardan geçmekteyiz. Bu sebeple üzülerek ifade etmeliyim ki; camilerimizde bayram namazı kılamayacağız. Dolayısıyla mevcut şartlarda bayram coşkusunu en güzel şekilde yaşayabilmek için evlerimizde aile fertlerimiz ve özellikle çocuklarımızla beraber tıpkı önceki bayramlarda olduğu gibi tüm hazırlıklarımızı yapalım. Sabah namazının ardından güneşin yükseldiği bayram namazı vaktine kadar heyecanla, dualarla, zikirlerle bekleyelim. Minarelerden okunan tekbirlere eşlik ederek bayram sevincine ve coşkusuna katılalım’’ açıklamasını yaptı. Bayram namazı en az kaç kişiyle kılınır, tek başına kılınır mı? Bayram namazı hutbesi nasıl yapılır?

Haberin Devamı

BAYRAM NAMAZI EN AZ KAÇ KİŞİYLE KILINIR, TEK BAŞINA KILINIR MI?

Din İşleri Yüksek Kurulu, 01 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"İslam’ın şiarlarından sayılan Cuma namazı, cemaatle camide veya açık alanda kılınması gereken temel bir ibadettir. Bu namazın, özel hanelerde kılınması caiz değildir. Evlerde kılınan bir namaz Cuma namazı olarak geçerlilik kazanmaz. Cuma namazı da dâhil olmak üzere cemaatle kılınan namazlarda imam ile ona uyanların hakikaten veya hükmen aynı mekânda bulunması şart olduğundan televizyon, internet vb araçlarla yayınlanan namazlara başka yerlerden uyulması da caiz değildir. Bu sebeple imamın namaz kıldırdığı mekânın hakikaten ya da hükmen dışında olan başka bir mahalde bulunan bir kimsenin o imama uyarak namaz kılması durumunda bu namaz geçerli olmaz."

Haberin Devamı

Bayram namazı, Cuma Namazı gibi cemaatle kılınması gereken namazlardandır. Diyanet işleri Başkanlığı da "Ramazan ve Kurban Bayramı namazları vacip bir namaz olup cemaat ile birlikte kılınmaktadır." şeklinde hüküm vermiştir.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da geçtiğimiz haftalarda konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Memleketimizde Korona Virüsü sebebiyle nasıl ki Cuma namazı bize farz değilse, Bayram namazı da vacip olmamaktadır. Dolayısıyla Ramazan Bayramı'nda evde bayram namazını kılmakla mükellef değiliz. Bununla beraber tek başına veya çocuklarımızla beraber bayram namazının kılınması Hanefi mezhebine göre geçerli değildir; Şafi mezhebine göre ise bayram namazı bireysel olarak kılınabilmektedir. Bayram namazının camilerde cemaat eşliğinde kılınmasının şu an için henüz mümkün görünmediğini sözlerine ekleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "O saatte Müslümanların tezekkür, tefekkür etmelerini, hem kendileri hem aileleri hem İslam alemi hem de bütün insanlık için dua ederek bayram namazı anını eda etmelerini tavsiye ediyorum. Önceki yıllarda olduğu gibi akraba ziyaretleri yapamayacağız ama telefonlarla dijital ortamlarla mutlaka akrabalarımızla bayramlaşalım. Bayramın güzelliğini yaşayalım" şeklinde ifadelere yer verdi."

Haberin Devamı

Dolayısıyla bayram namazı evde tek başına kılınamadığından Diyanet, bayram namazı yerine Duha namazını önerdi.

BAYRAM NAMAZI YERİNE ÖNERİLEN KUŞLUK NAMAZI KILINIŞI

Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395).

Haberin Devamı

2 Rekatlık Duhâ Namazı

1. Rekat duha namazı

“Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Duha namazı kılmaya” diye niyet ederiz“Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarızSübhaneke'yi okuruz
Euzü-besmele çekeriz
Fatiha Suresini okuruz
Kur'an'dan bir sure okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

2. Rekat duha namazı

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
Besmele çekeriz
Fatiha Suresini okuruz
Kur'an'dan bir sure okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
“Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız

KUŞLUK NAMAZI SAATİ

Kuşluk namazı olarak da bilinir. Güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder. Niteki bir hadîs-i Şerîfte: “Kuşluk namazı, deve yavrusunun ayakları sıcaktan kızdığı zamandır.” Buyurulur. (Müslim, Misâfirîn, 143)Duhâ (kuşluk) namazı dediğimiz nafile namaz bu andan itibaren kılınır. Zeval vaktine yarım saat kalıncaya kadar devam eder. iki veya dört veya sekiz veya on iki rek‘at kılınabilirse de, en faziletlisi sekiz rek‘at kılmaktır.

BAYRAM HUTBESİ NASIL YAPILIR?

Diyanet TV'nin ve birçok televizyon kanalının sabah 6'dan itibaren canlı yayınlayacağı bayram hutbesini dinleyelim.