Gazete Vatan Logo

Bayram iyi gelecek

Kur hızlı gitti, harcamada frene basıldı. Esnaf durgunluktan şikayetçi. 9 günlük bayram tatili hızır gibi yetişti. En az 20 milyar lira piyasaya girecek, 200 sektöre doping etkisi yapacak

Bayram iyi gelecek

Yaklaşan 9 günlük Kurban Bayramı tatili ekonomiye ve piyasalara nefes aldıracak. Döviz kurlarında oynaklığın arttığı bir ortamda uzun tatil hem iç piyasayı sakinleştirecek hem de kesilecek kurbanlıklar, canlı turizm sektörü ve bayram harcamaları ekonomiye doping olacak. Bayram 200 sektörü olumlu etkileyecek.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kurban Bayramı nedeniyle esnafın yaklaşık 20 milyar lira ciro elde etmesini beklediklerini belirtti.

Küçük iller canlanacak

Palandöken, esnaf ve sanatkarın Kurban Bayramı’na hazır olduğunu söyledi. Ülke genelinde 100 binden fazla kasabın kurbanlık kesimi için bayramı beklediğini ifade eden Palandöken, “Vatandaşımız kurbanlarını güvenilir kasaplara kestirmeli ve derilerini ziyan ettirmemeli. Merdiven altı tatlı, börek ve çikolatadan uzak durulmalı ve mahalle pastanesine gidilmeli” dedi.

Palandöken, tatilin 9 gün olması nedeniyle özellikle küçük illerde yaşanacak hareketliliğin esnafa olumlu yansıyacağının altını çizdi. Kurban Bayramı’nın ekonomiye etkilerine ilişkin öngörülerini paylaşan Palandöken, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

Kurbandan 10 milyar lira

“Ülkemizde geçen yılki bayramda 900 bin büyükbaş ile 2.2 milyon küçükbaş hayvan kesildi. Devletin emeklilere 1.000 lira bayram ikramiyesi vermesi esnafın da yüzünü güldürecek, yaklaşık 200’e yakın sektöre olumlu yansıyacaktır. Bu da piyasalarda büyük bir rahatlama ve hareketlilik meydana getirecektir. Geçen yıla göre bu yıl cirolarda yüzde 20’nin üzerinde bir artış beklentimiz var. Piyasalara tatlı-şekerlemeden 1.5 milyar liralık, giyimden 1.2 milyarlık liralık, ulaştırma ve bayram tatilinin 9 gün olması sebebiyle konaklamadan 5.7 milyar liralık, kurbanlıklardan 10 milyar liralık doping sağlamasını bekliyoruz.”

Sipariş- teslimat tahsilat zinciri kırılmamalı

TÜRKONFED, ekonominin gücünü etkin kullanabilmesinin ‘sipariş-teslimat-tahsilat’ zincirinin devamlılığıyla sağlanacağını bildirdi

KOBİ’lerin ve 40 bin şirketin çatı örgütü konumundaki Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Orta Vadeli Program’ın (OVP) açıklanmasından önce KOBİ eksenli politika önerilerini paylaşmak ve Türkiye ekonomisinin sorunlarını ortak akılla aşabilmek için hükümete ve iş dünyasına çağrıda bulundu. TÜRKONFED’den yapılan açıklamada, hükümetin yaşanan süreçle ilgili serbest piyasa ekonomisi koşulları içinde kalarak, ekonomik ve yapısal reformları devam ettirmek yönündeki inanca desteklerinin tam olduğu belirtildi. Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyüme, yüksek teknolojiye dayalı katma değerli üretim ve ihracat odaklı yeni bir kalkınma evresi yaratmasının önemli olduğu ifade edilen açıklamada, ekonominin gücünü etkin kullanabilmesinin “sipariş-ödeme-teslimat-tahsilat” döngüsünün devamlılığıyla gerçekleşeceği vurgulandı. Açıklamada, “Orta Vadeli Program’ın açıklanmasından önce, KOBİ eksenli politika önerilerimizi paylaşmak ve tartışmak adına istişare kanallarının açık tutulması, ‘ortak akıl’la Türk ekonomisinin mevcut sorunlarını aşabilmesinin şartlarının yaratılması için hükümetimiz ve tüm iş dünyasıyla iş birliği içinde çalışmaya hazırız” denildi.

Haberin Devamı

Reçete üretim ve ihracat

Haberin Devamı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, bu süreçte herkesin üzerine düşen sorumlulukların olduğunu belirterek, “Vatandaşımızın endişelerini de anlıyoruz. Onlardan beklentimiz, panik havası içine girmemeleri, dedikodu kanallarından gelen haberlere itibar etmemeleri, biraz sabredip, yetkililerin yapacağı açıklamalarla hareket etmeleri” dedi. Olpak, şunları kaydetti: “Mali disiplin, serbest piyasa kuralları, mali kurulların sağlıklı işleyişi, enflasyonla mücadele, üretim ve ihracatın aksatılmadan sürdürülmesi ve milletimizin inancı, sorunların çözümü için en önemli reçete olacaktır. Bizler de iş insanları olarak bu konularda üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız.”