Gazete Vatan Logo

Bayrak ve rozete 5 ay hapis

Türkiye'ye Kürt yönetiminin bayrak ve rozetini getirmişler

DUHOK'taki bir lokantada işçi olarak çalışırken Mardin'deki ailelerini ziyarete geldikleri sırada Habur Sınır Kapısı'nda yapılan aramalarda, bavullarından Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin bayrağı, amblemli tişört ve rozet bulunan 2 işçiye, `Terör örgütü propagandasını yapmaya teşebüs' suçundan 5'er ay hapis cezası verildi. Ceza para cezasına çevrildi.

Kuzey Irak'ın Duhok kentinde bir lokantada işçi olarak çalışan Adil Mutlu ve Mehmet Şerif Özbek, 1 Mayıs 2006 tarihinde Mardin'deki ailelerini ziyaret etmek için Irak'tan Türkiye'ye giriş yaparken, Habur Sınır Kapısı'nda bavullarında arama yapıldı. Arama sırasında bavullarında Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin bayrağı, amblemli tişört ve rozeti bulunan 2 işçi tutuklandı. `Örgüt propagandası yapmak' suçundan haklarında dava açılan 2 işçiye, yargılandıkları Diyarbakır'daki 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5'er ay hapis cezası ile cezalandırıldı. İşçilerin Avukatı Evin Akgül, kararı temyiz ederken Yargıtay 8'inci Dairesi, hükmü usulden bozdu. Yeniden yapılan yargılamada, mehkeme sanıklara bu kez, `Örgüt propagandası yapmaya teşebüs'ten verdiği 5 aylık hapis cezalarını 3'er bin TL'ye çevirdi. Mutlu ve Özbek'in 5'er yıl süreyle `Denetimli Serbestlik tedbirine tabi tutulması' kararlaştırıldı.

Mahkemenin açıkladığı gerekçeli kararda, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin kullandığı bayraktan, `Sözde Kürdistan bayrağı' diye söz edildi. Kararda, "Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yapılan üst aramasında, sanık Adil Mutlu'nun üzerinde ve çantasında sözde Kürdistan devletine ait bayrak baskılı tişörtle çekilmiş fotoğraflar ile yine cep telefonunda kayıtlı sözde Kürdistan devletine ait çekilmiş Kürtçe şarkı klipinin bulunduğu" denildi. Mahkeme gerekçeli kararında sanıkların PKK propagandası yapabileceği kanaatine vararak, "Sanık Mehmet Şerif Özbek'in üzerinde ve çantasında ise, yeşil-beyaz-kırmızı renk çizgi üzerine güneş şeklinde oturtulmuş sarı renkte amblemli bez bayrak, sözde Kürdistan devletini simgeleyen bayrak amblemi anahtarlık, sözde Kürdistan haritası ile üzerinde sözde Kürdistan devletine ait bayrak baskılı tişört fotoğrafları ele geçirildi. Sanıkların Türkiye'ye giriş yaparken suça konu bu eşyaları yanlarına almak istemelerindeki amacın sözde Kürdistan devletin kurulmasını amaç edinen PKK'nın propagandasını yapmak olduğu aşikardır" denildi.

İşçilerin avukatı Evin Akgül, `Propagandaya teşebbüs etmek' gibi bir suçlama ile ilk kez karşılaştığını, sanıklara ait el konulan bayrak ve flama gibi malzemeleri `hatıra olsun' diye getirdiklerini, gerekirse dosyayı temyiz edip Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.

Haberin Devamı