Gazete Vatan Logo

Bayrak Sakıp Ağa'dan Hanım Ağa'ya geçti

Sabancı Holding Yönetim Kurulu dün görev dağılımı yaptı ve Güler Sabancı bir gün önce VATAN'ın yazdığı gibi başkanlık koltuğuna oturdu. Yeni Başkan Güler Sabancı, "Sayın Şevket Sabancı ve Sayın Erol Sabancı, yeni yönetimde bayrağı üçüncü kuşağa devretmenin kararını almışlardır

Koç Holding'den sonra Sabancı Holding'de de dümene üçüncü kuşak çocuklar geçti. Hacı Ömer Sabancı Holding'de Sakıp Sabancı'nın vefatıyla boşalan Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Güler Sabancı getirildi. Sabancı Holding'in önceki gün yapılan Genel Kurulu'nda belirlenen Yönetim Kurulu, dün yaptığı ilk toplantısında Güler Sabancı'yı Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye seçti. Şevket Sabancı ve Erol Sabancı'nın Başkan Vekili olduğu toplantıda, Sabancı Holding CEO'su Dr. Celal Metin Görevli Üye seçildi.

Genel Kurul toplantısında Şevket Sabancı, Erol Sabancı, Sevil Sabancı, Ömer Sabancı, Serra Sabancı, Güler Sabancı, Dr. Celal Metin, Hasan Güleşçi ve Oğuz Karahan Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmişti. Yeni Başkan Güler Sabancı yaptığı ilk açıklamada, "Merhum Sakıp Sabancı'dan sonra sayın Şevket Sabancı ve sayın Erol Sabancı, yeni yönetimde bayrağı üçüncü kuşağa devretmenin kararını almışlardır. Gösterdikleri güven için kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

Sabancı Topluluğu'nun ekonomik başarılarının yanında toplumsal duyarlılığı ve saygın kurumsal değerleri ile Türkiye'nin ve bölgenin en itibarlı kuruluşlarından olduğunu vurgulayan Güler Sabancı, "Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da hep birlikte el ele vererek hissedarlarımız, çalışanlarımız ve iş ortaklarımıza değer yaratmayı sürdürecek, insana, stratejiye ve kurumsal değerlere olan inancımızı uygulamalarla geliştirecek, hep beraber yeni başarılara imza atacağız" dedi.

En büyük hobisi şarap üretimi
İş hayatında 25'inci yılını dolduran Güler Sabancı, Sabancı Holding ve Sabancı Üniversitesi'ndeki görevlerinin yanı sıra 1993 yılından bu yana şarap üretimiyle de uğraşıyor. Dayısı Orhan Türker ile birlikte Tekirdağ Şarköy'deki bağlarında şarap üreten Sabancı, "Orhan Türker hem ortağım hem de işi götüren kişi. Ben işin keyfindeyim" diyor. Çok sık olmasa da hafta sonları Şarköy'e gitmeye çalıştığını söyleyen Sabancı, 10 yıldır sadece şarap içiyor.

Güler Sabancı, Şarköy'de bulunan 130 dönümlük bağda yetişen üzümlerden yapılan şarapları ilk kez 2000 yılında çıkardı. Tesisin bugünkü yıllık şarap üretim kapasitesi 50 bin şişe. Four Seasons, Çırağan, Swissotel gibi Türkiye'nin en lüks otelleri müşterileri arasında bulunuyor.

Üretim, "G" ve "Gülor" markaları altında gerçekleştiriliyor. "G" şaraplarının üzümleri Sabancı'nın bağında yetiştiriliyor. "Gülor" sofralık şarapları ise bağcılardan satın alınan üzümlerle, Sabancı'nın bağında yetişen üzümlerin birbirine katılmasıyla yapıyor.

Sabancı Ailesi'nin ilk kız çocuğu, TÜSİAD'ın da ilk kadın üyesi oldu
Güler Sabancı 1995 yılında doğduğunda Sabancı sülalesinin ilk kız çocuğuydu. Dedesi ve Holding'in kurucusu Hacı Ömer Sabancı Güler Sabancı'yı "Kızım büyüyecek, okuyacak, araba kullanacak, pantolon giyecek, fabrikaya gidecek" diye seviyordu. Hacı Ömer Bey'in bu sözleri feodal yapısıyla ünlü Adana'da alaylı bir gülümsemeyle karşılanır, "Torun sevgisi Hacı Bey'in aklını başından aldı" diye konuşulurdu.

Ressam da olabilirdi
Güler Sabancı 21 yaşında üniversiteden mezun olup altı yıl çalıştıktan sonra önemli bir kararın eşiğine geldi. Resimle ilgileniyor ve ders alıyordu. Hocası da yeteneğini kabul etmişti. Uzun süre düşündü. Tercihim iş hayatından yana kullandı. Ancak Güler Sabancı emeklilik günlerini hep resim yapan ve şarap üreten bir kadın olarak hayal etmeye
devam etti.

1984 yılında TÜSİAD üyesi olan Güler Sabancı, derneğin ilk kadın üyesi unvanını da kazandı. Her başkanlık döneminde adı geçti. Dernek ona başkanlık önermekten, o reddetmekten bıkmadı. Wall Street Journal, Güler Sabancı'yı Avrupa'nın en güçlü 30 kadını arasında gösterdi.

Doğum günü partisi
Güler Sabancı ile amcası Sakıp Sabancı arasında özel bir sevgi vardı. Sakıp Ağa doğum gününü bilmiyordu. 1990 yılına kadar da hiç doğum günü kutlamamıştı. 9 Nisan 1990'da Güler Sabancı aile üyelerini, yakın dostları Vitali Hakko'yu, Ali Koçman'ı, Cem Boyner'i, Nişantaşı'nda topladı. Konuklar neden bir araya geldiklerini bilmiyordu. Güler Sabancı mikrofona geldi ve "Amcacığım neredesiniz, bugün sizin doğum gününüz" dedi. O tarihten sonra 9 Nisan, Sakıp Sabancı'nın doğum günü olarak kutlandı.

Artık gözüm arkada kalır mı?
Türk İşdünyasının yakından tanıdığı ve çok güvendiği Güler Sabancı aile içinde üçüncü kuşaktan olup işin başına en önce geçen ve kısa zamanda büyük sorumluluklar alan kişi olarak ön plana aktı. Grubun uluslararası ilişkilerinde de aktif rol oynayan Güler Sabancı'nın ABD'li dev Dupont ile yapılan ortaklık aşamasında gösterdiği performans ABD'lilerin de dikkatini çekmişti. Sakıp Sabancı ABD'li ortaklarının kendisine şirketin başına kendilerinden bir profesyoneli getirmeye gerek olmadığını, Güler Sabancı'nın bu isi rahatlıkla yapabileceğini söylediklerini aktarmış ve "Artık gözüm arkada kalır mı, bundan büyük mutluluk olur mu?" demişti.

Güler Sabancı'nın, Sabancı Üniversitesi'nin kuruluşunda da büyük emeği bulunuyor. Güler Sabancı halen üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevini yürütüyor. Sabancı kardeşlerden bugün hayatta olmayan İhsan Sabancı'nın kızı olan 1955 doğumlu Güler Sabancı, TED Ankara Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra, 1978 yılında çalışma hayatına LASSA'da başladı. Daha sonra 14 yıl KORDSA Gene! Müdürlüğü'nü yürüttü. Güler Sabancı son olarak Sabancı Holding Lastik ve Takviye Malzemeleri Grubu ve Holding İnsan Kaynakları Komitesi'nin Başkanlığı'nı yürütüyordu.

Haberin Devamı