Gazete Vatan Logo

Bayrağımızı görmeden ‘İşte bu Türkiye pavyonu’ diyecekler!

Milano EXPO fuarına 2 gün kala Türkiye Pavyonu kapılarını basına açtı. Bir yabancı, bayrağı görmeden ‘Burası Türkiye’nin’ diyecek şekilde pavyon tasarlandı.

Bayrağımızı görmeden ‘İşte bu Türkiye pavyonu’ diyecekler!

İtalya’nın Milano kentinin ev sahipliği yapacağı EXPO 2015 fuarındaki Türkiye Pavyonu görücüye çıktı. “Gezegeni Beslemek, Yaşam İçin Enerji” temasıyla 2 gün sonra kapılarını açacak Milano EXPO 2015’te en büyük 5’inci fuar alanına sahip Türkiye’nin pavyonu Milano’da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye’nin EXPO 2015 Yüksek Komiseri Tarık Sönmez, Türkiye’nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, Türkiye’de iş yapan çok sayıda İtalyan iş adamı ile Milano iş ve finans çevrelerinden önemli isimler katıldı. Milano EXPO 2015’e katılan 147 ülkeden biri olan Türkiye, kendisine simge olarak bereketin sembolü olan nar meyvesini seçti.

Başlangıçta 3 bin metrekare bir alanın Türkiye’ye tahsis edildiğini ancak yapılan görüşmelerle 4 bin 170 metrekareye yükselttiklerini anlatan Tarık Sönmez, “Köklü tarihimizin, zengin kültürümüzü ve geleneklerimizin izlerini buraya taşımak, buraya yansıtmak ve bunların burada hayat bulmaları için çok yoğun çaba harcadık. Burayı yaparken temel aldığımız nokta; dünyanın herhangi bir yerinden gelen ortalama insanın, adını ve bayrağı görmeksizin ‘İşte bu Türkiye pavyonudur’ diyebileceği ögeleri içinde barındırmasını istedik ve bu çerçevede konsepti ve mimari bütünlüğü oluşturmaya çalıştık” dedi.

Haberin Devamı

Harcamayı açıklamadı

Bakan Yardımcısı Yıldırım, Türkiye’nin EXPO 2015’te iddialı ülkelerden biri olduğuna işaret etti. Yıldırım, pavyonun maliyetine ilişkin soruyu, “Herhangi bir sayı telaffuz edersek diğer ülkelerin yanında ayıp olabilir. Çok değerli bir iş yaptık ama çok uygun fiyatlarla yaptık” diye yanıtladı.

Çeşm-i Bülbül ve nar karşılayacak

- EXPO 2015 fuarındaki Türkiye Pavyonu 5’inci büyük alan

- Türkiye “Geleceğin Gıdası İçin Tarihin İrdelenmesi” alt mesajıyla fuara katıldı

- Simge olarak bereketin sembolü olan nar meyvesi seçildi

- 4 bin 200 metrekare alanda 50 nar ağacı, 3 çınar ağacı var. Şadırvan Türkiye’den geldi

- Türk cam sanatının en güzel örneklerinden Çeşm-i Bülbül, Selçuk sanatının temel figürleri, zengin gıda ve sofra kültürü ile yeni Türkiye logosu EXPO Milano’daki pavyonda işleniyor.

Haberin Devamı

- Malzeme olarak doğal taş, metal, ahşap, toprak, bakır gibi farklı kombinasyonlara gidildi. Bunları bağlayan unsur olarak da beton kullanıldı

- 65 günlük çalışmaya 100’den fazla işçi katıldı.