Gazete Vatan Logo

Baykal uyardı!

'Türkiye tehlikeli bir istikamete girmiştir'

Baykal, “8 tane fidan gibi evladımız şehit oldu” diyerek hükümete şöyle seslendi: Orada görev yapanlar canları pahasına mücadele edecekler, hükümet, terörü gerçekleştirenlerle uzlaşma yapacak, gizli kapaklı. Böyle bir maskaralık olmaz...


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün partisinin il başkanları toplantısı öncesinde güncel gelişmeleri değerlendirdi. Hükümet’in “Kürt açılımı”nı değerlendiren CHP lideri Deniz Baykal, şöyle konuştu:

* Şimdi milleti ayrıştırıyorlar:

Bir müzakere süreci yaşıyoruz. Bunun taraflarından biri silahlı terörü kullanan ve bununla dayanışma içinde olan çevreler. Diğeri de silahlı terör ve onun siyasi yandaşlarıdır. Öbür tarafı da AKP iktidarıdır. AKP iktidarı, terörle müzakereyi yürütmeye çalışıyor. O merkezlerin bekleyişi nedir? Terör merkezinin bekleyişinin amacı, Türk milletini ayırmaktır. Devleti ayrıştırmak ise daha sonraki aşamadır. Şimdi milleti ayrıştırma noktasındalar. Diyorlar ki ’Anayasa’daki millet tarifi değişsin.’ Sizi bu niye rahatsız ediyor?

* Arınç’a üstü kapalı eleştiri:

Kimse Kürtçe konuşma şovlarıyla bunu anlatmasın. Şimdi etnik kimliği siyasal ayrışmaya dayanak yapacak mıyız, yapmayacak mıyız? Türkiye’nin geldiği nokta bu. Bir milli ayrışma noktasına, anayasal ayrışma noktasına çekmek istiyor birileri etnik kimliği. Eline silah alanların amacı hiçbir zaman demokratik haklar olmadı. Dünyanın en büyük zulmü Kürt kökenli insanlara karşı yapıldı. Çünkü ulusal kaynaşma içinde yer alan Kürt kökenli insanlar onların hasmıdır. PKK’ya bu hedefi verenler yurtdışındadır. Onların hedefi Ortadoğu haritasını yeniden şekillendirmektir. İktidar bu tuzağın içine girdi. İktidar Türkiye’yi etnik ayrışmaya götürmek isteyenlere alet olmuştur.

* Başbakan’ın temennileri:

Başbakan ’Anaların göz yaşı dinsin, tabutlar gelmesin, şehitler olmasın’ diyor. Bu bir politika değil, bir temenni. Herkesin temennisi. Bu söz sizi bir yere taşımaz. Bunun için ne vereceksiniz, kime vereceksiniz? İki yöntem olur. Ya anaların gözyaşını akıtan, şehitlerin verilmesine neden olan insanlara ’gelin vazgeçin şu işten, anlaşalım’ dersiniz, onlarla anlaşma yoluna gidersiniz. Anlaşabilirseniz hangi şartlarda anlaştıysanız onu çıkar millete söylersiniz... Ya onları tatmin etmeye çalışırsınız, ya da bugüne kadar olanın ötesinde Kürt kökenli insanlarımızı toplumla daha bir kaynaştıracak, kendi kimliğine sahip çıkarak, kendi özgürlüğünü kullanarak ama tüm toplumla giderek daha çok elele vermiş olmasını sağlayacak ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel açılımları yaparsınız.

* İmralı’nın metni niye açıklanmadı?: Öcalan taleplerini ortaya koyan bir metin hazırladı. Haftalardır o metin hükümetin elinde, ne oldu? Niye ilan etmiyorsunuz? Muhatap alıyorsunuz, müzakere ediyorsunuz, niye söylemiyorsunuz, milletten niye gizliyorsunuz? Kafanda ne tilkiler dolaşıyor?

* 8 fidan şehit verdin:

Kürt kökenli insanlar milli maç heyecanını hep birlikte yaşadı. Bu bir tuzak, parçalama, bölme tuzağı. Ne yazık ki iktidar buna alet oluyor. ‘Açılım’ diye milleti aldatmaktan vazgeçin. Bir taraftan Türkiye’-yi bölme planı içinde sorumsuzca yürüyorsunuz. Bir taraftan 8 tane fidan gibi evladımız şehit oluyor. Bunu nasıl taşırsınız? Karşı taraf, ’silahı bırakmam milleti ayrıştıracağım’ diyor. Vazgeç silahtan ’af dahil düşünelim’ denildiği halde ’hayır’ diyor. ’Tavizleri silahla alıyoruz, diz çöktünüz, müzakere noktasına geldiniz’ diyor. ’Bundan sonra gideceğiniz yere sizi silah tehditiyle götüreceğim’ diyor. ’Silah bırakmam’ diyor. ’Ayrıştırmanın ilk adımlarını attıracağım’ size diyor. ’Sizi mecbur edeceğim’ diyor. İçişleri Bakanı, “Anayasa değişmez” diyor, “eğitim dili değişmez” diyor. DTP, ’dağ, fare bile doğurmadı’ diyor. “Aman siz kulak asmayın biz durumu idare etmek için söylüyoruz” diyorlar. Bu samimiyetsizlik, milleti aldatma süreci. Bu adımların demokratikleşmeyle ilgisi yoktur. Başbakan bizim 1989 raporurumuzu söylüyor. İlgisini çekmiş, okumuş. Dudakları uçuklamış. Okuduğunu zannetmiyorum, maaşallah dudakları uçuklamış gibi görünmüyor.

CHP ATA’NIN HUZURUNDA

CHP’nin 86. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Genel Başkan Deniz Baykal, MYK ve PM üyeleri, milletvekilleri ve il başkanları dün Anıtkabir’i ziyaret etti. Baykal, beraberindekilerle Aslanlı Yol’dan yürüyerek tören alanına geldi, üzerinde “CHP” yazan çelengi Atatürk’ün mozolesine koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Anıtkabir’i ziyarete gelen bazı vatandaşlar Baykal’ı tören sırasında alkışladı.

Haberin Devamı