Gazete Vatan Logo

Baykal'a 'geri dön' çağrısı!

CHP MYK: Baykal yeniden aday olmalı, Önder Sav Genel Sekreterlikten çekilmeli.

Baykal'a 'geri dön' çağrısı!

‘Baykal’ı sırtından bıçakladın’

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını açıklaması ana muhalefet partisini karıştırdı. Parti net olarak “Baykalcılar ve Kılıçdaroğlu taraftarları” olarak ikiye ayrıldı. Genel Sekreter Önder Sav’ın şaşırtıcı bir biçimde Kılıçdaroğlu’na açık destek vermesi MYK üyelerinin tepkisine neden oldu. MYK toplantısında Savcı Sayan ile Sav arasında, “Sırtından bıçaklama” tartışması yaşandı. Sav toplantıyı terk etti. MYK’dan ise “Baykal dönsün, Sav gitsin” kararı çıktı. Baykal’a yakınlığı ile bilinen Genel Sekreter Sav şaşırtıcı bir çıkış yaparak Kılıçdaroğlu’na destek verdiğini açık bir şekilde ilan edince MYK üyeleri toplantı istedi.





“Sırtından bıçakladın”

Baykal’ın istifasını açıklaması sırasında ağlamasıyla dikkat çeken Savcı Sayan, gergin başlayan MYK toplantısında söz aldı. Sayan, Önder Sav’a dönerek, “Genel Başkanımızı sırtından bıçakladın” dedi. Bu yorum üzerine salonda soğuk bir hava esti. Sav Sayan’a cevap vermezken ayağa kalktı ve “Bu toplantıyı yapmanın anlamı yok” diyerek salonu terk etti. Sayan, toplantı sonrası yaptığı açıklamada MYK’da tartışma çıktığı iddialarına ilişkin, “MYK’da tartışma olması doğal, biz görüşlerimizi ifade ettik” yanıtını verdi.


Baykal dönsün

Sav’ın ayrılmasının ardan süren toplantıdan ise “Deniz Baykal dönsün, Önder Sav gitsin” kararı çıktı. Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek, “Merkez Yönetim Kurulu’nda önemli birgörevi olan Sayın Genel Sekreter’in (Önder Sav), Kurul üyelerine danışmadan ve Kurulun geri kalanının üyelerinin tümünün görüşüne aykırı biçimde bu konuda görüş açıklamış olması nedeniyle kendisini bu görevden çekilmeye davet ediyoruz” dedi.



Özyürek’ten çağrı

Özyürek olaylı MYK ardından düzenlediği basın toplantısında, “Genel Başkanımız Deniz Baykal’ın engin deneyim ve birikimlerine içinde bulunduğumuz aşamada büyük ihtiyaç bulunmaktadır” dedi. Baykal’ın Kurultay’da yeniden Genel Başkanlığa getirilmesinin Türkiye’nin ve CHP’nin geleceği açısından vazgeçilmez bir zorunluluk olduğunu söylüyen Özyürek, “Kurultayda bütün partililerimizi bu bilinçle hareket etmeye davet ediyoruz” dedi.

‘SAV İLE TOPUZ BULUŞTURDU’

Dün Ankara kulislerinde Önder Sav ve Kemal Kılıçdaroğlu işbirliği günün konusu oldu. Bir iddiaya göre Genel Başkanlığa aday olan ancak kaybeden Haluk Koç ile hareket eden partinin duayenlerinden Ali Topuz bu buluşmayı sağladı. Sav ve Kılıçdaroğlu’nun Cumartesi günü biraraya gelmesinden önce Topuz iki tarafla da ön görüşmeler yaptı.


MYK’DA OYBİRLİĞİYLE ‘BAYKAL DÖNSÜN, SAV GİTSİN’ KARARI...

CHP’de Deniz Baykal’ın katılmadığı, Genel Sekreter Önder Sav’ın ise terk ettiği toplantıda, oybirliğiyle Deniz Baykal’ın dönmesini isteyen Merkez Yönetim Kurulu’nun 17 üyesi şöyle: Cevdet Selvi, Yılmaz Ateş, Onur Öymen, Bihlun Tamaylıgil, Mustafa Özyürek, Algan Hacaloğlu, Mesut Değer, M. Ali Özpolat, Fevzi Topuz, Nur Serter, Ali Kılıç, M. Rıza Yalçınkaya, Sırrı Özbek, Faik Öztrak, M. Ali Susam, Suat Binici, Savcı Sayan.



SAV’LA YOLLAR AYRILDI MI?

Kulİslerde konuşulan bir başka konu ise 1970’li yıllardan bu yana Baykal ile birlikte siyaset yapan Önder Sav’ın ayrı düşmesi oldu. Önder Sav, Baykal’ın Altan Öymen’i devirdiği kurultayda Öymen ile yakınlaşmış ancak son anda ibresini Baykal’a çevirmişti. Mustafa Sarıgül’ün adaylığı söz konusu olduğunda da Sav ile Şişli Belediye Başkanı’nın yakınlaştığı kulislere yayılmıştı. Ancak Sav son anda yine Baykal’ın yanında yer almıştı. Sav’ın bir süredir Baykal’ın Mehmet Sevigen ile yakın temasta olmasından rahatsızlık duyduğu ileri sürülüyor. Sav ile Sevigen’in arasının iyi olmadığı bilinirken son sözü İstanbul delegesinin söyleyeceği belirtiliyor.


SAV: ÖZYÜREK’İN HADDİ DEĞİL

ANKARA- CHP Genel Sekreteri Önder Sav, MYK Üyesi Mustafa Özyürek’in kendisini istifaya çağırmasına tepki gösterdi. CHP kulislerine yayılan bilgilere göre, Özyürek’in açıklamasını 12 il başkanıyla toplantı yaparken duyan Sav, çevresindekilere şunları söyledi: “Beni istifaya davet etmek Mustafa Özyürek’in haddi de hakkı da değildir. Ben hesabımı kurultay delegelerinden başka kimseye vermem. Sayın Özyürek, daha iki gün önce kafasındaki adayın Kılıçdaroğlu olduğunu söylemişti. Bu yaşta bu olgunluktaki insanların koltuklarına sımsıkı bağlanmasından utanç duyuyorum.”


‘Ateş çok fırın ekmek yesin’

Sav, partiden çıkışta kendisine yönelik sözleri için Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş’i de eleştirdi: “Yılmaz Ateş’in, Önder Sav’ın çapına gelebilmesi için çok fırın ekmek yemesi lazım. Ateş, daha CHP’liliği bilmeden başka kulvarlarda yüzerken Önder Sav, CHP’de siyaset yapıyordu, yapmaya da devam edecek. Üzüntüm, bu telaşa koskoca Deniz Baykal’ı alet etmeye kalkışmaları. Ben, Sayın Baykal’ın bu oyuna gelmeyeceğine inanıyorum.”











Haberin Devamı