Gazete Vatan Logo

Bayar görevden alındığını Katar’daki fuarda öğrendi

Bayar görevden alındığını Katar’daki fuarda öğrendi

10 yıldır Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nı yürüten Murad Bayar, Doha’da düzenlenen savunma sanayi fuarında Türkiye adına yeni anlaşmalara imza atarken görevinden alındı.

Bir dönem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın örnek gösterdiği, milyarlarca dolarlık ihalelere imza atan ve 10 yıldır Savunma Sanayii Müsteşarlığı görevini yürüten Murad Bayar, görevinden alındı. Bayar’ın yerine henüz bir atama yapılmadığı için bu görevi, müsteşarlıktaki en kıdemli müsteşar yardımcısı olan Sistem Projeleri ve Lojistik’ten Sorumlu Dr. Faruk Özlü’nün vekaleten yürüteceği öğrenildi. Bayar’ın ismi en son Milli Gemi (MİLGEM) ihalesi konusunda ortaya çıkan ses kaydı iddialarında gündeme gelmişti. Son 5 yıldır Bayar’ın görevden alınacağı iddiaları çeşitli dönemlerde dile getiriliyordu. Ancak geçtiğimiz aylarda ise Bayar’ın görevden alınacağı iddiaları savunma sanayii kulislerinde sıklıkla dile getirilmişti. Bir süre önce sağlık sorunları da yaşayan Bayar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda (SSM) en uzun süre görevde kalan müsteşar oldu.



Dev ihale hazırlığındaydı

Resmi Gazete’de dün yayımlanan atama kararnamesiyle Bayar, “başka bir göreve atanmak üzere bu görevden alındı. Bayar’ın, 30 Mart yerel seçimlerinden ve Nisan ayı başlarında neticelenmesi beklenen Çin Halk Cumhuriyeti’nin CPMIEC firmasıyla sürdürülen 3.4 milyar dolarlık uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi görüşmelerinden önce görevden alınması dikkat çekti.

Murad Bayar, füze ihalesinde Çin’in doğru bir tercih olduğunu savunuyordu.

Bayar son temasını Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen DIMDEX savunma sanayi fuarında gerçekleştirdi. Katarlı üst düzey yetkililerle ve yabancı firmalarla, SSM projelerinin satışıyla ilgili bir dizi görüşme yapan Bayar, önceki gün yurda döndü. Bayar, görevden alınma kararını da Katar’da öğrendi.

Katar’daki fuarda ABD şirketleri ile 7.55 milyar dolar, Türk şirketleri ile de 55 milyon dolar değerinde askeri techizat anlaşması imzalandığı kaydedildi.



Murad Bayar, Savunma Sanayi Müsteşarı olarak Doha’da 25-27 Mart arasında yapılan fuarda Türk firması AresTersanecilik’in Katar Sahil Güvenlik İdaresi’ne 17 sahil güvenlik botu üretmek için imzaladığı anlaşma törenine katılmıştı.



‘Projeleri ihaledağıtalım diye yapmıyoruz’

Murad Bayar, geçtiğimiz günlerde savunma alanında faaliyette bulunan firmalara yönelik ağır eleştirilerde bulundu. Savunma sanayii alanında Türk özel sektörünün kendilerine güven vermediğini dile getiren Bayar, “Biz bu projeleri firmalara iş çıkaralım, ihale dağıtalım diye yapmıyoruz. Biz bu ihaleleri TSK’ya stratejik yetenekler kazandıralım bunu da Türkiye’de yapalım diye yapıyoruz. Bence bu yapısal düzenlemeleri özel sektör dahil gündemimize almamız lazım. Bu işleri daha sağlıklı nasıl yürütürüz? Dünyada bunun modelleri de var” dedi.

Sistem yeniden kurgulanmalı

MURAD Bayar, geçtiğimiz aylarda ise bir savunma dergisine yaptığı açıklamalarla da dikkat çekmişti. Bayar, Milli Savunma Bakanlığı yapısı içerisinde müsteşarlığın konumunun netleştirilmesi gerektiğini belirtmişti. Bayar, “Biz 10 senede nehir yatağını değiştirmeye çalıştık ama eski mecra da orada duruyor. Yani su her an oradan tekrar akmaya başlayabilir. Sistemin artık tahkim edilip, yapılandırılıp uzun dönemde sürdürülebilirliği açısından buna göre kurgulanması gerekiyor. Sistem artık sıkıştı” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı