Gazete Vatan Logo

Bavul doldu taştı

Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden olan ev tekstili üreticileri bu yılki ihracatın bavul ticareti ile beraber 5 milyar doları bulmasını bekliyor. Sektörün yeni hedefinde Afrika’da fabrikalar kurup, AB ve ABD’ye ihracat yapmak var

Bavul doldu taştı

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından oradaki bütün büyük alıcıları kaybettiklerini söyleyen Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Sami Aydın, ilişkilerin normalleşmesi ile pazardaki kayıpları telafi etmeye başladıklarını ifade etti. Rusya’ya 600 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, geçmiş dönemlerde bavul ticareti ile bu rakamın 1 milyar dolara kadar çıktığını aktaran Aydın, “Biz kriz döneminde bu rakamları kaybettik. Şimdi tekrar ilişkileri toparladık. Ciddi anlaşmalar yapıyoruz. Geçen sene 2.8 milyar dolar olan ihracatımız 3.5 milyar dolara kadar çıkacak. Bavul ticareti ile birlikte toplam rakamın 5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Bu rakama AB pazarındaki yüzde 10’luk büyüme de olumlu katkı yapacak” şeklinde konuştu. Aydın yakın zamanda Türk üreticilerin Afrika’da fabrika kurarak buradan AB ve ABD’ye ihracat yapacağını da dile getirdi.

Rusya ile ciddi bir toparlanma sürecine girdiklerini dile getiren Aydın, kriz döneminde dahi ülkeye Bulgaristan üzerinden az da olsa ihracatı sürdürdüklerini ve yapılan ihracatta kilogram başına düşen miktarın her yıl daha da arttığını belirtti. Aydın sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Kendimizi kandırıyorduk

Önümüzdeki ay Home&tex fuarına ev sahipliği yapacağız fuara her ülkeden ciddi alıcılar geliyor. Evteks fuarı ile birlikte fuarcılık alanında en büyük, en hacimli organizasyonlara ev sahipliği yapıyoruz. Eskiden İngiltere gibi ülkelere fason üretim yapıp ihracat yapıyoruz diye kendimizi avutuyorduk. Artık devir değişti şimdi her ülkeye özel koleksiyonlar ile dünya sahnesinde kendimizi gösteriyoruz. Tamamen kişiselleştirilmiş, butik ürünlerle çok daha değerli ürünler ihrac ediyoruz. Şimdi Ar-Ge yatırımları ile akıllı tekstil ürünleri geliştirdik. İhracatımızın büyük bölümü AB’ye ve buraya akıllı ürünleri göndereceğiz. Bu sayede kilogram başına düşen ihracat miktarımızı yukarı çekeceğiz.

Afrika üzerinden ihracat

Ev tekstili ürünlerinde Türkiye’nin çok önemli bir üretim merkezi olduğuna değinen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: Dünyada bu konuda üretimlerimizle öne çıkıyoruz. Türkiye’nin de çok önemli ihracat kalemlerinden biri. Gerek fuarlarla gerek tanıtımlarla yaptığımız ihracatı artırmayı hedefliyoruz. Bazı şirketlerimiz artık gözünü Afrika’ya çevirdi. Artık orada üretim merkezi kurup AB ve ABD’ye gümrüksüz ihracat yapacağız. Yakın zamanda orada çok büyük üretim yapan fabrikalar açılacak. Türkiye yine merkez olacak ama sektör ihracatı daha çok o bölgeler üzerinden yapacak. Ucuz iş gücü ve maliyetler bizim için avantaj olacak.

Haberin Devamı

Dev alıcılar gelecek

Türkiye’de düzenlenen ve alanında dünyanın en iyisi olan Evteks fuarından sonra Ekim’de İstanbul’da kapılarını açacak Home&tex Ev Tekstili ve Dekorasyon Fuarı’nın da çok sayıda büyük alıcıyı ağırlaması bekleniyor.