Gazete Vatan Logo

bauMax da gitti

50 mağaza hedefiyle Türkiye’ye gelen Avusturyalı yapı marketi bauMax’ın macerası kısa sürdü. Şirket, İzmit ve Bodrum’un ardından İstanbul Avcılar’daki mağazasını da kapattı.

Türkiye pazarına 2010 yılında büyük hedeflerle giren ve 2018’e kadar 50 mağazaya ulaşma hedefi koyan Avusturyalı yapı marketi bauMax’ın Türkiye macerası kısa sürdü. Türkiye ile beraber girdiği Güneydoğu Avrupa pazarında istediği başarıya ulaşamaması ve zarar etmesinin ardından bazı ülkelerden çıkış kararı alan şirket, Türkiye’deki mağazalarını teker teker kapatıyor. İzmit ve Bodrum mağazalarının ardından İstanbul Avcılar’daki mağaza da kepenk indirdi. Türkiye’ye 25 milyon euroluk Samsun mağazası ile adım atan bauMax, 2 yıl içinde İzmit, Eskişehir, İzmir, Ankara, İstanbul ve Bodrum’da 7 mağazaya ulaştı.

‘Memnunuz’ dedi ama...

Sektörde; bauMax’ın Türkiye’de istediği başarıyı yakalayamamasının temelinde büyük metrekareli mağazaları yönetememesi ve yüksek kiraların yattığı belirtilirken Koçtaş’ın başını çektiği devlerle de konsept olarak rekabet edememesinin de etkili olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

bauMax’ın Başkanı Martin Essl, 27 milyon euroya malolan İstanbul şubesinin açılışında Türkiye’den çok memnun olduklarını vurgulamış ve “2010 yılında Türkiye’deki ilk marketimizi açmıştık. bauMax olarak Türkiye’den oldukça memnunuz. Türkiye’de yaşanan olumlu ekonomik ortam müşteriler tarafında da, iş ortakları tarafında da kendini gösteriyor. Yatırım gerçekleştirdiğimiz en büyük ülkelerden olması açısından Türkiye çok önem verdiğimiz bir ülke. İki yıl içinde 6 market açarak, Türkiye’de hızla büyüdük. İstanbul’da hem Anadolu hem de Avrupa yakasında hızlı bir şekilde genişlemeyi planlıyoruz” demişti.

Devler tutunamıyor

BAUMAX’IN dünya genelinde 150’den fazla mağazası ve 10 binden fazla çalışanı bulunuyor. Türkiye’de Koçtaş’ın lider olduğu, Bauhaus ve IKEA’nın da yer aldığı yapı marketleri ve ev dekorasyonu pazarında yabancılar pek başarılı olamıyor. Alman Götzen Merter’deki yerini Tekzen’e devretti ardından Mr. Bricolage ve Praktiker Türkiye’den çıktı. Türkiye’ye dev hedeflerle gelen Fransız Conforama da 1 yıl sonra pazardan ayrılan bir diğer yabancı zincir oldu.

Haberin Devamı