Gazete Vatan Logo

Batum güzelliğiyle ilgi çekiyor

Batum, Gonio Kalesi, botanik parkı, akvaryum, sanat ve etnografya müzeleriyle büyülüyor

Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin liman kenti Batum, Gonio Kalesi, botanik parkı, akvaryum, sanat ve etnografya müzeleri ve yunus gösterileri ile ilgi çekiyor. Her yıl Türkiye'den çok sayıda kişi, Batum'u ziyaret ediyor.
Gürcistan ile Türkiye arasında 2006'da vize uygulamasının kaldırılmasının ardından özelikle Karadeniz'e gezi düzenleyen turizm şirketleri, listelerine günübirlik Batum turlarını da ekledi.

Artvin'in Hopa ilçesinden yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Sarp Sınır Kapısı'na Karadeniz Sahil Yolu'nu takip ederek ulaşılabiliyor, oradan da 10-15 dakika süren pasaport işlemlerinin ardından Gürcistan'a vizesiz giriş yapılabiliyor. Yaklaşık 20 dakikalık süren araç yolculuğuyla da Batum'a varılabiliyor.

Özellikle vizesiz geçişlerin başlamasının ardından Batum, hafta sonraları Türklerin akınına uğruyor. Doğu Karadeniz'e gezi düzenleyen turizm şirketleri de fırsat buldukça konuklarını bu liman kentine götürüyor. Daha çok günübirlik turların düzenlendiği Batum'da Gonio Kalesi, botanik parkı, akvaryum, sanat ve etnografya müzeleri ve yunus gösterileri turistlerin hayli ilgisini çekiyor. Kent girişindeki Gonio Kalesi'sinde Osmanlının izlerini görmek mümkün. Kale içinde açılan müzede Osmanlı dönemine ait eserler bulunuyor. Özellikle Osmanlı dönemine ait eski paralar dikkati çekiyor.
Botanik Parkı ise Batum'un en fazla ilgi çeken yerlerinden biri. Batum'un 9 kilometre doğusunda, Karadeniz kıyısında Mtsvane Kontskhi'de yer alan park, 112 hektarlık alana yayılmış. Parkta dünyadaki pek çok bitki türünden örnekler bulunuyor. Batum'da hafta sonları yapılan yunus gösterileri de ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor.

SARP SINIR KAPISI'NDA HAREKETLİLİK

Sarp Sınır Kapısı'nı kullanarak geçen yıl Gürcistan'dan Türkiye'ye 1 milyon 536 bin 955, Türkiye'den Gürcistan'a ise 1 milyon 528 bin 315 kişi geçiş yaptı. Aynı yıl Türkiye'ye giriş yapan araç sayısı ise 321 bin 93, çıkış yapan araç sayısı da 333 bin 726 olarak gerçekleşti.
Bu yılın ilk 10 ayı sonunda ise Gürcistan'dan Türkiye'ye 1 milyon 325 bin kişi girerken, Türkiye'den de 1 milyon 294 bin 724 kişi Gürcistan'a gitti. Giriş yapan araç sayısı da 307 bin 718, çıkış yapan araç sayısı ise 320 bin 926 oldu.
Bu arada, Türkiye ile Gürcistan arasında 2006'da yapılan anlaşma sonucunda iki ülke arasında vizesiz geçişler başlamıştı. Bu yıl mayıs ayında iki ülke arasında pasaportsuz geçişlerin yapılması amacıyla varılan anlaşmanın hayata geçirilebilmesi için ise çalışmalar sürdürülüyor.

Haberin Devamı