Gazete Vatan Logo

Batılılar gözünü Çin’e dikti

Pazarlarında daralma yaşayan Batılı lüks marka üreticileri, ‘Ejderha Yılı’nı da fırsat bilerek Çin’e yöneldi.

Küresel kriz dolayısıyla geleneksel pazarlarında daralma yaşayan Batılı lüks marka üreticileri, ‘Ejderha Yılı’nı da fırsat bilerek Çin’e yöneldi. Rolls-Royce’dan Vertu’ya, Versace’den Cartier’e tüm markalar gözünü geçen yıl dünya lüks tüketim pazarındaki payını yüzde 28’e yükselten Çin’e dikti.

Boğazına kadar borç krizine batmış olan Avrupa ile Amerika’da dibe vuran tüketici güveni ve talebi, lüks markaların gözünü Çin’e çevirmesine neden oldu. Lüks ürünlere artan talebi ve ülkenin bugün gireceği ‘Ejderha Yılı’nı (Dragon Year) fırsat bilen dev şirketler, otomobilden, saate, giyimden aksesuara kadar birçok konsepte uygun ürünlerini çoktan piyasaya sürdü.

Krizle azalan lüks ürün talebinin olumsuz etkisini Çin ile aşmak isteyen şirketler, ‘Ejdarha Yılı’nı pazarlama aracı olarak kullanmaya çalışıyor. Çin kültüründe ejderha; sadakat, şans ve gücü temsil ediyor. Bundan dolayı, ‘Ejderha Yılı’, 12 yıllık matematiksel bir döngüye dayanan, her yılın bir hayvan ve onun karakteristik özellikleri tarafından temsil edildiği Çin astrolojisinin en popüler yılı olarak görülüyor.

“Ejderha iyi şans, güç ve başarı anlamına geliyor” diyen Rolls Royce yöneticisi Torsten Muller-Otvos, Ejderha Yılı’na özel, sınırlı sayıda Phantom ürettiklerini, araçların yok sattığını duyurdu. ‘Dragon’ Phantom adı verilen bu araçların yan panellerinde elle boyanmış altın ejderhalar bulunuyor. Deri kafa yastıklarının üzerine de yine ejderha motifleri işlene, fiyatı 1.2 milyon dolar olan ‘Dragon’ Phantom’u ilk olarak Ağustos ayında piyasaya sürdüklerini belirten Muller-Otvos, aracın 8 hafta içinde tükendiğini belirtti. Muller-Otvos, Rolls Royce’un, ilk etapta sınırlı sayıda üretilmesine karar verdiği bu araçların üretimine bir süre daha devam etme kararı aldığını açıkladı.

“Rolls Royce 2012’de yeni rekorlara imza atmaya devam edecek” şeklinde konuşan Muller-Otvos, bu hedeflerini gerçekleştirmekte ‘Dragon’ Phantom’un büyük rol oynayacağını da sözlerine ekledi. Euro Bölgesi borç krizinin tüm dünyadaki mali dengeleri sarstığı 2011 yılında, lüks otomobil üreticisi Rolls-Royce, 107 yıllık tarihinin satış rekorunu kırdı. Bir önceki yıla oranla satışlarını yüzde 31 arttırarak toplam 3 bin 538 araç satan lüks otomotiv üreticisinin bu başarısındaki en büyük etken Çin oldu. Çin, ABD’yi sollayarak Rolls-Royce’un en büyük pazarı konumuna yerleşti.

50 bin dolara çakmak

İtalyan moda devi Versace’nin ise ‘Ejderha Yılı’na özel yarattığı yeni ürünü taşlarla süslü bir el çantası. Altın sapı ve geleneksel altın ejderha işlemeleriyle süslü olan siyah çantadan sadece 210 adet üretildi ve sadece Asya’da satışa çıkartıldı. Fiyatı 4 bin 94 dolar olan bu çantanın kırmızı piton yılanı derisinden yapılmış olanının fiyatı 5 bin 799 dolar olarak belirlendi.

Fransız lüks aksesuar tasarımcısı ST Dupont’un bu yıl Asya pazarına özel olarak ürettiği ürünler altın kaplama ejderha ve 88 adet elmas ile süslü kalemler ile çakmaklar oldu. Ürünlerin fiyat aralığı 38 bin ile 50 bin dolar aralığında belirlendi.

İsviçreli lüks saat yapımcısı Piaget 24 adet özel ejderha saati piyasaya sürdü. Fiyatları 25 bin dolara kadar çıkıyor. İngiliz lüks cep telefonu üreticisi Vertu’da Ejderha Yılı için ürün tasarlayan şirketler arasında. Bu yılın onuruna piyasaya sürülen telefonlar ejderhalarla süslü ve fiyatı 15 bin 831 dolar.

Lüks araçlar yok satıyor

Geçen yıl ekonomisinde 9.2’lik büyüme kaydeden Çin, alım gücünün artmasıyla dünyada lüks otomobil pazarının öne çıkan ülkelerinden olmaya başladı. İtalyan markası ‘Maserati’, 2011 yılında Çin’de 780 araç satışına ulaşarak bir önceki seneye göre satışlarını 2’ye katladı. Maserati’nin 780 araç satmayı başardığı Çin, İtalyan otomobil devinin en büyük 2’nci pazarı oldu. Çin 5 sene önce Maserati’nin en çok satış yaptığı 7’nci ülke konumundaydı. Sadece Maserati değil çok sayıda lüks otomobil markası Çin satışlarında patlama yaşadı. Lüks oto satışları yüzde 39 artan Çin’de, Kasım ayında Audi’nin premium modellerinde yüzde 35’lik artış kaydedildi. Mercedes-Benz satışlarında yüzde 31’lik büyüme gözlemlenen Çin pazarında, lider konumunda bulunan BMW de satışlarında yüzde 40 oranında artış kaydederek en çok sevilen Alman markası oldu.

Devlerin imdadına yetişti

Perakende satışlarının Ocak 14’te sona eren 6 haftalık süre içerisinde yüzde 41 arttığını belirten İngiliz lüks çanta üreticisi Mulberry, artışın nedeninin Asya pazarlarındaki talep artışı olduğunu kaydetti. Burberry’de, son çeyrekte 880 milyon dolar gelir elde etti. Şirket, Asya-Pasifik bölgesindeki satışlarından bu dönemde 326.9 milyon dolar elde etti. İsviçreli Richemont saatlerinin satışları da son çeyrekte 2.62 milyar dolara ulaştı. Büyüme, beklenenin yüzde 20 üzerinde gerçekleşti. Nedeninin Asya olduğu belirtildi.

Dünyanın en büyük lüks pazarı Çin

New York merkezli bir danışmanlık firması tarafından gerçekleştirilen ankete göre, Çin, lüks tüketim malları için dünyanın en hızlı büyüyen pazarı. Anket sonuçlarına göre, Çin 2011 yılında 12.6 milyar dolarlık lüks tüketim tutarı ile dünyanın en büyük lüks tüketim ülkesi oldu. Dünya lüks tüketim pazarındaki payının yüzde 28’e yükselten Çin’de yaşayan varlıklı kesimin yüzde 57’si ekonomik ortamın kendilerini harcamaya ittiğini söylerken, yüzde 50’si önümüzdeki 12 ay içerisinde harcamalarını arttırmayı planladıklarını ifade etti. 2011 yılında Çin’deki milyarder sayısında bir önceki yıla oranla yüzde 14 artış kaydedildi ve milyarder sayısı 146’ya yükseldi.

Haberin Devamı