Gazete Vatan Logo

Batık kredi artıyor ama yönetebiliriz

Gecikmiş alacak oranlarının % 3 civarında olduğunu açıklayan TBB Başkanı Hüseyin Aydın, “Bu oranda bir artış beklense de bunun da yönetilebilir düzeyde olacağına inanıyoruz” dedi

Batık kredi artıyor ama yönetebiliriz

Kredi derecelendirme kuruluşlarının son dönemde Türkiye’nin ekonomik verileriyle uyumlu olmayan analiz ve değerlendirmeler yayınladığını söyleyen Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, gücünü ve desteğini ekonomiden alan Türk bankacılık sisteminin sağlıklı ve dengeli bir yapıda olduğunu ifade etti.

Aydın, bankacılık sektörünün uluslararası kabul görmüş düzenlemelere göre çalıştığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk bankacılık sektörünün bilanço verileri şeffaftır. Sektör kamu ve bağımsız denetime tabidir. Gelişmelerin tümü açıkça kamuya yansımaktadır. Eğer bir düzenlemede bir değişiklik yapıyorsak mutlaka bu düzenleme uluslararası standartların sağladığı esneklikler çerçevesinde yapılmaktadır. Bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bankaların 3’te 2’si yabancı sermayeli bankalardır. Bu bankaların sektör içerisindeki büyüklük payı yüzde 25’in üzerindedir. Haziran itibarıyla bilanço büyüklüğümüz 3.7 trilyon ile milli gelirin üzerindedir. Bilançomuzun yüzde 65’i uzun dönemli büyümeye destek veren yatırımların, iç ve dış pazara yönelik üretimin finansmanında kullanılmıştır.”

Haberin Devamı

Kredi riski makul düzeyde

Krediler, kurumsal, KOBİ, bireysel müşteriler ve ana sektörler arasında dengeli bir dağlım olduğunu da anlatan Aydın, “Küresel kriz de dahil iç ve dış şoklarda dahi kredi riski makul düzeyde kalmış ve yönetilebilmiştir. Mevcut durumda tahsili gecikmiş alacak oranımız yüzde 3 düzeyindedir. Son gelişmelere bağlı olarak bu oranda bir artış beklense de bunun da yönetilebilir düzeyde olacağına inanıyoruz. Kredilerin sağlam teminatlarının olması kadar müşterilerimizin kredileri doğru kullanması ve borç ödemelerine olan disiplini de önemli rol oynadığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.