Gazete Vatan Logo

Batıçim’e Fransız ortak

Çimento sektöründe dev satış

20’ye yakın ülkede faaliyet gösteren Orascom, çimento sektöründeki şirketlerini 12.8 milyar dolara dünya devi Lafarge’a devretti. Fransızlar, Batıçim ve Van Çimento’nun yeni ortağı oldu

İnşaat malzemesi ve çimentoda dünyanın ne büyük üreticisi Fransız Lafarge, Orascom Cement’i (8.8 milyar euro) 12.8 milyar dolara almak için anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Bu satın almayla birlikte Lafarge, Batıçim’e de ortak oldu. Fransız şirket yaptığı açıklamada Orascom Cement’i satın alarak Ortadoğu ve Akdeniz’de lider bir konuma geleceğini belirtti. Orascom Cement Mısır’ın Orascom Construction Industries şirketinin bir birimi. Bu anlaşmayla Orascom Construction Industries’in hissedarı Nassef Sawiris, Lafarge’da yüzde 11.4’lük hisse sahibi olacak ve Lafarge’ın yönetim kurulunda bir sandalye sahibi olacak. Lafarge dün yaptığı açıklamada satın alma kapsamında 1.4 milyar euro borçlanacağını belirtti.

Çağrı gündeme gelebilir

77 ülkede 2 bin 120 tesisiyle faaliyet gösteren Lafarge, Türkiye’de Aslan Çimento markasıyla faaliyet gösteriyor. Şirket geçtiğimiz aylarda Yibitaş Çimento’yu ortaklarının talebi üzerine satmıştı.

Bu satın alma Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor, çünkü Mısırlı Orascom, borsadan yüzde 20 hissesini topladığı Batıçim’e ortak olmak için büyük çaba harcamıştı. Ortaklardan gelen tepki üzerine Batıçim’in en büyük hissedarlarından olan Baltalı Ailesi’yle anlaşma imzalayan Orascom, tüm B grubu hisselerin yaklaşık yüzde 33.7’sini, tüm A grubu hisselerin yaklaşık yüzde 13.5’ini bir girişim şirketine devretmek kaydıyla şirkete ortak olmuştu. Orascom, şu anda yüzde 23 ile Batıçim’in en büyük hissedarı. Yapılan yeni anlaşmayla birlikte Batıçim’in yeni ortağı Fransız Lafarge olacak. Ortaklık payı yüzde 25’i geçmediği için şirketin çağrı zorunluluğu bulunmuyor. Ancak Batıçim yönetiminin değişmesi halinde yüzde 41’i halka açık şirkette çağrı yapılması zorunlu hale geliyor. Halka açık hisselerinin yaklaşık yüzde 20’sinin de yine Orascom’un elinde olduğu biliniyor.

Van Çimento da Lafarge’a geçiyor

2006 yılında TMSF ihalesinden Van Çimento’yu 54.2 milyon dolara satın alan Orascom, gelişmekte olan piyasalarda ve Avrupa’da çimento üretimi ve inşaatta faaliyet gösteriyor. 20’yi aşkın ülkede, 40 binden fazla çalışanı bulunan OCI’nin piyasa değeri 10 milyar dolar civarında. Şirketin hisseleri Kahire ve İskenderiye borsalarıyla Londra Borsası’nda ve Global Saklama Makbuzu (Global Depository Receipts) formatında işlem görüyor.

Haberin Devamı