Gazete Vatan Logo

Batı Trakya kıpkırmızı!

Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi (DEP) Doğu Makedonya-Trakya Eyaletinde aldığı yüzde 12'nin karşılığı 42,640 oyla 3'üncü parti olurken, yüzlerce oyu geçersiz sayıldı.

25 Mayıs Pazar günü Yunanistan'da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde DEP depremi yaşandı. İlk defa Yunanistan'da seçimlere resmen katılan Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi (DEP) Doğu Makedonya-Trakya Eyaletinde aldığı yüzde 12'nin karşılığı 42,640 oyla 3'üncü parti olurken, yüzlerce oyu geçersiz sayıldı.

Batın Trakya'da merhum Doktor Sadık Ahmet tarafından 1991 yılında kurulan ve listesinde 38 aday bulunan DEP'in Avrupa Parlamentosu'na milletvekili gönderebilmesi için yüzde 3 barajını geçmesi gerekiyordu. Bu baraj yüzünden DEP'in 46 parti arasından seçilecek 21 milletvekili arasında arasında olması imkansız gibiydi. DEP'in bunu bile bile seçimlere girdiği öğrenildi.

Batı Trakya'da yerel seçimlere katılmak için Londra'dan Yunanistan'a giden işadamı İsmail Uzun, “Türkiye'de bağımsız milletvekilleri baraj olmadığı için meclise seçilebiliyor. Yunanistan'da yüzde 3 baraj uygulandığından Avrupa Parlamentosu'na milletvekili çıkartmak çok zor. Benim yeğenim Leyla Salihoğlu seçilemeyeceğini bile bile seçimlere girdi . Bağımsızlara baraj uygulaması dünyanın hiçbir yerinde uygulanmıyor. Sadece bu uygulama Yunanistan'da var. Türkiye'de bağımsızlara baraj uygulanmadığı için meclise girebiliyorlar" diye bilgi verdi.
Londra'da yaşayan Leyla Salihoğlu'nun (24), İskeçe doğumlu olduğu ve Londra'ya 3 yaşındayken geldiği öğrenildi. Londra'da üniversite bitiren Leyla Salihoğlu'nun iki yıldır Yunanistan DEP'te olduğu ve Londra'da bir ilkokulda İngilizce öğretmenliği yaptığı öğrenildi. Bölgedeki rakibi Siriza, Yeni Demokrasi ve Pasok Partilerini ezip geçen Türk adayın başarısına Londra'daki Türkler de alkış tutuyor.

Demokrasi ve Radikal Sol İttifak'ı geride bırakarak DEB Partisi, birinci parti olmayı başarmış, ilk kez katıldığı Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Atina'ya "Biz de varız" demiştir. İlk kez katıldığı Avrupa Parlamentosu seçimlerinde tarihi bir başarıya imza atan DEB Parti'mizi, hedefe partimiz ile birlikte yürüyen azınlığımızı gönülden tebrik ederim" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı