Gazete Vatan Logo

Batı Akdeniz'den ihracat arttı

Antalya, Isparta ve Burdur'dan ağustosta yapılan ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artış gösterdi.

Batı Akdeniz'den ihracat arttı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre, Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz'den ağustos ayında 122 milyon 632 bin 994 dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yılın aynı ayında bölgeden 104 milyon 521 bin 140 dolarlık ihracat yapılmıştı.

Ocak-Ağustos dönemindeki ihracat ise 913 milyon 701 bin 278 dolar oldu. 8 aylık ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 geriledi. İhracatta ilk sırayı madencilik ürünleri (247,7 milyon dolar) aldı. Bunu, yaş meyve, sebze, turunçgiller ve çay (245,7 milyon dolar), kimya (97,8 milyon dolar), ağaç ve orman ürünleri (83 milyon dolar) ve hububat, bakliyat, yağlı tohumlar (29,1 milyon dolar) sektörleri takip etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya krizinin çözülme yolunda olması, alternatif pazar oluşturma çalışmaları ve Uzakdoğu ülkeleriyle görüşmelerin sürmesinin bölge ihracatçısının geleceğe daha iyimser bakmasına neden olduğunu belirtti.

Batı Akdeniz'den yapılan ihracata sektör bazında bakıldığında canlı hayvan, hayvansal ürünler, süt ve su ürünleri sektörünün ihracatının yüzde 109,2 oranında arttığının görüldüğüne işaret eden Satıcı, şu ifadeleri kullandı: "Batı Akdeniz'den en fazla ihracat gerçekleşen ülke sıralamasında Çin liderliğini sürdürürken, Almanya pazarındaki artış devam ediyor. Almanya'ya yapılan ihracat 100 milyon dolar sınırına ulaşırken, ihracat artış oranı ise yüzde 67 oldu. Siyasi istikrarsızlığın sona erdiği Ukrayna pazarına da yüzde 85,1 oranında artış ile 36,2 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Sadece ağustos ayına bakıldığında Fransa yüzde 100 oranında ihracat artışıyla dikkati çekti ve bu ülkeye gerçekleşen ihracat geride bıraktığımız ayda 10 milyon dolar oldu."

Haberin Devamı