Gazete Vatan Logo

Batı Afrika’nın giriş kapısına Türk imzası!

Batı Afrika’nın giriş kapısı olarak nitelendirilen Senegal’deki Uluslararası Blaise Diagne Havalimanı açıldı. Limak ve Summa’nın 8 ayda inşa ettiği ve 730 milyon dolara mal olan havalimanı, ilk etapta 3 milyon yolcuya hizmet edebilecek

Batı Afrika’nın giriş kapısına Türk imzası!

Batı Afrika’nın giriş kapısı olarak nitelendirilen Senegal, yeni havalimanına kavuştu. Limak ile Summa tarafından 8 ayda tamamlanan ve Senegal’in son yıllırdaki en önemli yatırım projeleri arasında gösterilen Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla açıldı.

Dakar’a 40 kilometre mesafede inşa edilen 3 milyon yolcu kapasiteli Havalimanı’nın Afrika’yı Avrupa’ya bağlayacak geçiş noktası olacağı tahmin ediliyor. Hac terminali, başkanlık pavilyonu, taksi yolu, kontrol kulesi, yangın binası, 50 bin ton kapasiteli kargo terminali de proje kapsamında yer alıyor. Pist, taksi ve apron dizaynı ile A380 uçaklarının inişine elverişli şekilde tasarlanan havalimanı, ilerleyen zamanlarda, kategori F olarak bilinen dünyanın en büyük uçaklarının inip kalkabileceği altyapıya sahip şekilde dizayn edildi.

Limak ve Summa, yaklaşık 730 milyon dolara mal olan havalimanının 25 yıllık işletmesine de ortak oldu.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Yapacağımız yatırım ve getireceğimiz tecrübe ile birlikte Havalimanı, Batı Afrika’nın önemli hub havalimanlarından birisi haline dönüşecek” dedi.

Haberin Devamı

Yılda 80 bin uçak iniş ve kalkış yapabilecek

- Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı, toplam 45 milyon metrekarelik bir yüz ölçümüne sahip olacak.

- İnşaat döneminde, 500’ü Türk olmak üzere 1.500 kişi çalıştı.

- Terminal binasının büyüklüğü, 42 bin metrekare ile mevcut Léopold Sédar Senghor Uluslararası Havalimanı’nın tam iki katı.

- Toplam 44 check-in kontuarı, 20 pasaport kontrol kontuarı, 4 bagaj konveyörü ve 700 araçlık park yeri bulunuyor.
- Havalimanına yılda 80 bin uçak iniş/kalkış yapabilecek. 79 uçağın park halinde bulunabileceği Havalimanı, dünyanın en büyük yolcu uçağı jumbo jet Airbus A380’nin dahi iniş/kalkış yapabileceği piste sahip olacak.
- Yıllık 50 bin ton kapasiteli, 5 bin 600 metrekarelik kargo tesisleriyle, Senegal’in ihracatı için de önemli bir role sahip olacak.