Gazete Vatan Logo

Bastırdığınız duyguları bırakın serbest kalsınlar

Nasıl hissediyorsak dünya da bize öyle davranıyor. Yaşadığımız sıkıntı ya da mutlulukların biz izin verdiğimiz ölçüde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu nedenle ruhumuzu özgürleştirmek, sabit düşünceleri serbest bırakmak ve akışa doğru yönelmek çok önemli. Sedona Yöntemi’nin

Türkiye temsilcisi Kağan Bayraktaroğlu anlattı.

2.5 yaşından sonra bize duygularımızı bastırmak öğretiliyor ve varlık olarak kendimizi bastırıyoruz. Bu durum ise tüm hayatımız boyunca sıkıntıları biriktirmemize yol açıyor. Sedona yönetimi ise burada devreye giriyor. Bu yöntemin özü, kabullenip duyguları serbest bırakmak. Çünkü tüm duygularımızı çevremize veririz ve bu bize döner. Harvard Medical School tarafından bilimsel olarak onaylanmış Sedona Yöntemi kişiye, acı veren, istenmeyen, olumsuz duyguları anında serbest bırakmayı öğreten; öğrenmesi kolay bir araç. Serbest bırakma, herkesin sahip olduğu doğal bir yetenek, ancak çok az kişi bunu bilinçli ve sürekli olarak kullanmayı bilir. Düşünün... kendinizi ne zaman güçlü hissederseniz, güçlü de davranırsınız. Eğer üzgün hissederserseniz, o şekilde davranırsınız. Duygularınız dünyada nasıl yaşadığınızı belirler. Bu duyguları değiştirmediğiniz sürece, her zaman davrandığınız gibi davranacak ve her zaman ürettiğiniz sonuçları üreteceksiniz. Seçtiğimiz yaşamları yaratmamıza ve de sürdürmemize engel olan tek sınırlayıcı ise duygularımız. Karar verme yeteneğimizi onlara bıraktığımızda mutsuzluk ve sıkıntılar da yaşamı takip etmeye başlıyor.
Hedefleri sabote etmemek için
Kağan Bayraktaroğlu, “Örneğin, “sinirliyim” veya “üzgünüm” dediğimizde, farkında olmadan, hissettiğimiz sinir veya üzüntünün kendimiz olduğunu söyler; benliğimizi o duygularla açıklarız. Bu durum, duyguların doğrulanmak için bazen ortaya çıkmasıyla ilgili değildir. Duyguları serbest bırakmayı seçmek, gerçekte burada olanı anlamamızı, hareket etmemizi, ya da duruma göre hareket etmekten kaçınmamızı sağlar. Bu da hayatla başa çıkma yeteneğine dönüşüp; daha güçlü, doğru ve açık seçimler yapmamızı sağlar. Serbest bırakarak, amaçlarınızı ve hedeflerinizi sabote etmek yerine onlara ulaşmayı destekleyecek şekillerde davranırsınız.
Zihinde değişiklik yaratmak daima çok zordur
1. “Serbest bırakma” sadece duygusal düzeyde işler. İstenmeyen bir duygu geldiğinde, onu bırakırsınız. Bu kadar. Sizi sınırlayan duygudan arınmış olarak istediğiniz zaman istediğiniz sonucu oluşturmakta özgürsünüz. Yöntemin nasıl bir çalışma olduğunu merak ediyorsanız işte size bir örnek: Aşağıdaki sorulara “Evet” ya da”Hayır” cevaplarından bir tanesini vererek uygulamayı kısaca yapabilirsiniz. İki cevap da geçerlidir. İçinizden hangi cevap geliyorsa onu verin. Serbest bırakmak istediğiniz bir şey düşünün. Bu bir sorun olabilir, kafanızdan atamadığınız bir durum olabilir ya da bir türlü gerçekleşmeyen bir isteğiniz olabilir. Konuyu hatırlamak için kendinize izin verin. Ve o konuyu fark ettikçe belli ya da belirsiz bir duygu oluşur. (Sıkıntı, üzüntü, kayıtsızlık, korku, öfke gibi.)
1. Anda sadece oluşan duyguyu fark edin. Ve yapabildiğiniz kadar o duyguyu hissedin.
2. Şu an bu duyguyu serbest bırakabilir misiniz? “Evet” ya da “Hayır” yanıtı verin.
3. Cevabınız “Evet” ise o zaman şu anda bu duygu serbest bırakır mısınız? Sadece yapabildiğiniz kadar bırakın. Eğer cevabınız “Hayır”ise. O duyguya tutunmak yani o duyguyu tekrar hissetmek için kendinize izin verin. Bu duyguya tutunarak aynı rahatsız edici duyguyu sürekli hissetmek mi istersiniz ya da özgür olmayı mı tercih edersiniz?
O zaman yapabildiğiniz kadar o duygu serbest bırakır mısınız?
4. Ne zaman? (Serbest bırakma şimdi yapıldığı için bu tamamlama sorusudur) Cevabınız “Şimdi” olacaktır.
Tüm şartlandırmalardan özgür bırakıyor
Sedona Yöntemi deneyimlere dayanan bir sistemdir ve size herhangi bir inancı dayatmaz. Yöntem, şartlanılmış inançları serbest bırakarak kendi doğrunuzu ve özgürlüğünüzü bulmanızı sağlar.İnançlar başarınızı, neşenizi ve huzurunuzu ciddi bir şekilde sınırlandırır. İnançlar algıladığımız gerçekliğimizi filtreleyerek otomatik duygu, düşünce ve davranış kalıplarını tetikler. Örneğin, mutluluğa ulaşmanız gerektiğine inanıyorsanız, onu istiyorsunuz ve “buna ulaştığım zaman mutlu olacağım” diye düşünüyorsunuz ve ulaşmak için gayret göstererek ve zorlayarak o anda doğal olarak sahip olduğunuz mutluluğu fark etmiyorsunuz.
Sedona ile en çok çözüm aranan sorunlar
- Sona eren bir ilişkinin yarattığı umutsuzluğun yeni bir aşk bulmanızı engellemesi.
- Yıllar önce yaşanan bir tartışmanın yarattığı öfkenin kardeşinizle yıllardır küs olmanıza yol açması.
- Topluluklar karşısında konuşma korkusunun kariyerinizde ilerlemenizi engellemesi.
- Aşırı derecede stres duyduğunuz için günlük hayatınızın kaygı ve öfkeyle dolması.
- İş yaşamını kabusa çeviren mobbing. Bu durumda da yönetici ya da iş yerinizdeki arkadaşların size olan dışlayıcı davranışlarını aşmak için durumu serbest bırakmak gerekiyor.

Haberin Devamı