Gazete Vatan Logo

Bastır euroları kap vatandaşlığı

300 bin euroluk Macar tahvili alıp, 5 yıl tutma sözü veren 150 Türk, oturma izni aldı. Belli süre sonunda Macar pasaportu alacaklar. Aynı yöntemle 35 Türk de 512 bin euro verip Bulgar oldu.

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkler’e vermediği serbest dolaşım hakkını, milyonerler AB ülkelerinden vatandaşlık satın alarak aşma yoluna gidiyor. Küresel ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle yabancı yatırımcı çekme konusunda sıkıntı yaşayan bazı Avrupa ülkeleri, darboğazı tahvil karşılığında vatandaşlık vererek aşmakta buldu. Daha fazla yabancı yatırımcı çekmek için “tahvil karşılığında vatandaşlık” silahını kullanan Macaristan 300 bin euro, Bulgaristan ise 512 bin euro karşılığında kendisinden devlet tahvili alan yatırımcılara vatandaşlığın yolunu açıyor. 5 yıl sonra tahvillerin bozdurulup geri alınmasının mümkün olduğu fırsattan yararlananlar arasında Türk milyonerler dikkat çekiyor.

63 milyon euro ödedik

Yurt dışı yaşam, sağlık ve eğitim alanında danışmanlık hizmeti veren Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Şevki Akaydın, Macaristan’dan son bir yılda dünyadan 2 bin, Türkiye’den 150 kişi, Bulgaristan’dan ise dünyadan 500, Türkiye’den 35 kişinin daimi oturum izni aldığını bildirdi. Bu hesaba göre, sadece 1 yılda 45 milyon euro Macar, 17.9 milyon euro Bulgar vatandaşlığı için ödedik.

Haberin Devamı

Macaristan’dan bir yatırımcının sadece 2-4 hafta içerisinde ülkede ömür boyu geçerli daimi oturma izni alabildiğini, bu yatırımcıların oturma izni sayesinde Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip olduğunu belirten Akaydın, tahvil alan kişilerin 7 yıl içinde Macaristan vatandaşı olarak AB pasaportuna başvurma fırsatı elde edebildiğini de kaydetti. Akaydın, eş ve çocukların da aynı haklardan yararlanabildiklerini söyledi.

Sistem nasıl çalışıyor?

-Vatandaşlık için Macaristan’dan 300 bin euro, Bulgaristan’dan 512 bin euro karşılığında devlet tahvili almak gerekiyor.

-Tahvil alanlar 5 yıl içinde vatandaşlığa başvurabiliyor.

-Vatandaşlık için dil zorunluluğu, sınav ve iş kurma şartları yok.

-Yatırım tutarı katlanarak 2.5 yılda vatandaşlık ve AB sahip olunabiliyor.

-Eş ve çocuklar da başvuranla birlikte daimi oturma izni ve vatandaşlık haklarından yararlanabiliyor.

-Tahvilin getirisi yok ancak 5 yılın sonunda yatırılan parayı aynen geri alabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

-İsteyenler Bulgar veya Macar vatandaşlığını ikinci vatandaşlık olarak alabiliyor.

2.5 yılda AB pasaportu elinizde

Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Akaydın, 2007’de AB üyesi olan Bulgaristan’ın Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı’nı 2009 yılında hayata geçirdiğini söyledi. Program kapsamında 1 milyon Bulgar levası yani yaklaşık 512 bin euro tutarında hükümet tahvili yatırımı yapanların Bulgar vatandaşlığı alabileceğini kaydeden Akaydın, özetle şu bilgiyi verdi: “Programın en büyük avantajlarından biri, yatırımın yapılmasıyla birlikte Bulgaristan’dan süresiz oturum alınması. 5 yıl içinde vatandaşlığa da başvurabilir. Bulgaristan’da yaşama ve dil bilme zorunluluğu, gayrimenkul yatırımı ya da iş kurmak gibi şartlar yok. Yatırım tutarı 2 katına çıkarılarak 5 yıl yerine 2.5 yılın sonunda Bulgaristan vatandaşlığı ve AB pasaportuna sahip olunabiliyor.”