Gazete Vatan Logo

Başsavcıya bomba!

Başsavcıya bomba!

İdam mahkumu eski Cumhurbaşkanı Mursi’nin yargılandığı davayı ‘Asrın casusluk davası’ olarak nitelendiren Mısır Başsavcısı’na bombalı suikast düzenlendi.

Mısır seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesini protesto için gerçekleşen ‘Rabia’ eylemlerinin ikinci yıl dönümü için güvenlik alarmı vermişti. Bu kaygının doğruluğu dün ortaya çıktı ve dehşet veren bir olay yaşandı. Mursi’nin Katar’a devlet sırlarını sızdırdığına ilişkin açılan casusluk davasını ‘Mısır tarihinin en büyük casusluk davası’ olarak nitelendiren Mısır Başsavcısı Hişam Bereket’in araç konvoyuna bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıyı ‘Giza Halk Direnişi’adındaki fazla bilinmeyen bir grup üstlendi. Facebook hesabından açıklama yapan grup, Bereket’in Heliopolis’teki evinin önünde hedef alındığını öne sürdü.
Kurtarılamadı
Başkent Kahire’de meydana gelen olay sonrası Bereket ve korumaları hastaneye kaldırıldı. Bereket’in yaralandığı, ama durumunun iyi olduğu söylendi. Diğer bir polis memuru da patlamayla etrafa saçılan cam parçalarından birinin Bereket’e isabet ettiğini belirtti. İki sivil ve iki polis memuru da olayda yaralandı. Hastaneden yapılan açıklamada savcının omzundaki derin yara nedeniyle ameliyata alındığı, burnunun da kırık olduğu belirtildi. Ancak akşam saatlerinde başsavcının kurtarılamadığı açıklandı. İlk açıklamalarda bomba yüklü bir aracın konvoya daldığı iddia edilmişti. Ancak daha sonra bombanın önceden yerleştirilip başsavcı evden çıktığı sırada uzaktan kumanda ile patlatıldığı belirtildi.
Film sahnesi gibi
Olaydan saniyeler sonra yakındaki bir binadan bir Mısırlı tarafından çekilen bu fotoğraf bir film karesini andırıyor. Yanan araçlar nedeniyle ortalık savaş alanını andırıyor.
Hakim ve savcılar IŞİD’in hedefinde
Mısır, özellikle Mursi’nin devrilmesinin ardından Sina bölgesi kaynaklı radikal İslamcı eylemlere sahne oluyor. Bu bölgedeki radikal İslamcı militanlar IŞİD’e bağlılık yemini etmiş ve yakın bir tarihte internette ‘Yargıç ve savcıları yok etmek’ başlıklı bir video yayınlanmıştı. Görüntülerde içinde hakim ve savcıların bulunduğu bir aracın tarandığı görülüyordu. Mayıs ayındaki olayda 3 hakim hayatını kaybetmişti. 2013’te Ensar Beit el Makdis isimli IŞİD yanlısı örgüt İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim’i intihar bombasıyla hedef almış ve öldürmüştü.

Haberin Devamı