Gazete Vatan Logo

Başrol oyuncusu olmalılar!

‘Küresel Cinsiyet Uçurumu’ raporu değerlendirildi

Başrol oyuncusu olmalılar!

Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda Türkiye’nin 136 ülke arasında 120’inci sırada yer aldığına dikkat çeken TİKAD, “Rapor Türkiye’de her alanda aşılması gereken çok engel olduğunu gösterdi” yorumunu yaptı.

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Bilgilendirme ve Değerlendirme toplantısında Dünya Ekonomik Forumu’nun geçen hafta açıkladığı ‘Küresel Cinsiyet Uçurumu’ raporu değerlendirildi.

TİKAD’ın sosyal alanda en çok çalıştığı alanlardan olan eğitim ve kadının statüsünün geliştirilmesi gibi konularda da Türkiye’nin bu raporda çok gerilerde olduğu belirtildi.

Türkiye’nin 136 ülke arasında 120. sırada yer almasının kadınların Türkiye’de her alanda aşması gereken çok sayıda engel olduğunu bir kez daha gösterdiğini vurgulayan TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, şu değerlendirmeyi yaptı:


“Cinsiyet Uçurumu Raporu’nun bize gösterdiği sonuçlar ne yazık ki pek memnuniyet verici olmadı. Hiç bir STK önderi, hele hele kadınların her alanda gelişimini desteklemeyi hedefleyen bir STK’nın önderi kadınların özetle yaşam kalitesini gösteren bu tür raporlarda ülkesini alt sıralarda görmek istemez.”

CHP İstanbul milletvekili Faik Tunay sonuçların sadece kadınları değil, tüm insanları ilgilendirmesi gerektiğini belirterek, “Kadınların hakkını erkekler de konuşmaya, savunmaya başlarsa bir çözüme ulaşabiliriz” dedi.

TİKAD’dan eylem planı

TİKAD ve milletvekillerinin doğru verilerin tesbit edilmesi ve kadınının karar mercilerinde daha etkin yer alması için bir eylem planı başlatmak üzerinde mutabakata vardıkları toplantıda, ülke gelişiminde kadınlara çok iş düştüğünü söyleyen Nilüfer Bulut, “Kendi yaşamlarımızın sorumluluğunu taşımaktan vazgeçmemeliyiz, şayet bunu yaparsak ezilmeyi daha baştan kabul etmişiz demektir. Her kadın kendi hayatının baş rol oyuncusu olmalıdır, kadınlarımızın içlerinde bu gücü taşıdığına inanıyorum” dedi.

İşgücüne katılımda 127’inci sıradayız

Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre; Türkiye 136 ülke arasında eğitimde 104, sağlıkta 59, siyasi katılımda 103, iş gücüne katılımda 127’inci sırada. Raporun değerlendirme toplantısına TİKAD Yüksek İstişare Konsey Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, TİKAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Demirören Holding
Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, Esin Güral Argat, Ayşe Cevahir, Suna
Vidinli gibi kamuoyunun yakından tanıdığı TİKAD üyeleriyle Balçiçek İlter ve Ahu Özyurt gibi basın dünyasından temsilciler katıldı.

Haberin Devamı