Gazete Vatan Logo

Başkonsolosluk gazetecinin çıktığını ispat etsin

Erdoğan, öldürüldüğü öne sürülen Cemal Kaşıkçı için Suudilere seslendi: Bu olayın İstanbul’da olması çok önemli, süreci takip etmek insani görevimiz. Konsolosluk yetkilileri, ‘Buradan çıktı’ diye kendini kurtaramaz. Gazetecinin dışarı çıktığını kamera vs ile ispat etmeleri lazım...

Başkonsolosluk gazetecinin çıktığını ispat etsin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili, “Bu süreci takip etmek, kovalamak bizim hem siyasi hem insani görevimiz” dedi.

Macaristan’da konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan’da Başbakan Viktor Orban ile düzenlediği ortak basın toplantısında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili konuştu. Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

Orada kamera yok mu?

Bu olayın ülkemizdeki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda cereyan etmiş olması bizler için çok çok önemli. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu süreci takip etmek, kovalamak, bizim hem siyasi, hem insani görevimizdir. Bunu, bazı çekinceler içinde kalarak kendi haline bırakamayız. Örneğin bu kişi bir gazeteci. Ve nişanlısıyla beraber gelmiş olduğu başkonsoloslukta, orada nikahla ilgili muameleleri yapacakken, bir insan kendisi içeri girip de, dışarı çıkıp çıkmadığını kimin ispat etmesi lazım? Oradaki başkonsolosluk görevlilerinin. Orada kamera yok mu, hepsi var! Bunu ispat etmeniz lazım. Dışarı çıktığı zaman herhalde nişanlısıyla buluşarak gitmesi gerekmez mi? Bize müracaat edildiği andan itibaren, gerek emniyet teşkilatımız, gerek istihbarat teşkilatımız, hepsi seferber olmuş durumdalar.

Haberin Devamı

‘Başsavcılığımız teyakkuzda’

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: İlk andan itibaren Adalet Bakanlığı’na verdiğimiz talimatla İstanbul Başsavcılığımız teyakkuza geçti. Çalışmalar devam ediyor. Hedefimiz bir an önce neticeye ulaşabilmek. Yazılı ve görsel medyada konuyla ilgili çok çok farklı haberler çıkıyor. Bunlar tabi ki ister istemez bizi de düşündüren konular. Bir an önce neticeyi almak durumundayız ve başkonsolosluk yetkilileri ‘Buradan çıktı’ demekle kendilerini kurtaramazlar. Eğer çıktıysa bunu görüntülerle ispat etmek durumundasınız. Kalkıp da, Türk makamlarına ‘Nerede bu?’ diye soranların, öncelikle bu iş nasıl oldu diye sormaları lazım. Havaalanına giriş çıkışlar inceleniyor. Suudi Arabistan’dan bazı gelen gidenler var, başsavcılık bununla ilgili de gerekli çalışmaları da şu anda yapıyor.

Haberin Devamı

ABD yüksek sesle cevap istemeli

CEMAL Kaşıkçı için çalıştığı gazetelerden Washington Post bir başyazı daha yayımlandı. Gazete “Türkiye soruşturulmadık nokta bırakmamalı. ABD yüksek sesle ve çok net şekilde cevaplar talep etmeli. Suudi Prensi işbirliğine yanaşmazsa ilk adım olarak ABD Kongresi kraliyetiyle tüm askeri işbirliğini askıya almalı” yazdı.

Arama izni istendi

Suudi Arabistan’nın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan ve öldürüldüğü düşünülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasında yeni bir adım atıldı. Kaşıkçı için S.Arabistan Konsolosluğu’ndan arama izni istendi. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim El-Hireyci’yi ikinci kez bakanlığa çağırarak, Cemal Kaşıkçı’ya ilişkin soruşturmada “tam iş birliği içinde olunması” beklentisini iletti. Bakanlığın açıklamasında, “Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sayın Sedat Onal, Suudi Arabistan Büyükelçisini dün bakanlığımıza davet etmiştir. Kendisine soruşturma sürecinde tam bir işbirliği içinde olmayı beklediğimizi iletmiştir” denildi.

Haberin Devamı

BM: Son derece endişe verici

Birleşmiş Milletler, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasının endişe verici olduğunu bildirdi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden haber alınamayan Washington Post Yazarı Kaşıkçı’nın durumuna ilişkin soruları yanıtladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de Kaşıkçı’nın durumunu yakından takip ettiğini belirten Dujarric, “Genel Sekreter, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasından son derece endişe duyuyor” dedi.
Oğlu Salah: Nişanlısını tanımıyoruz
Cemal Kaşıkçı’nın en büyük oğlu Salah Kaşıkçı, Suudi Arabistan’a ait Al Arabiya televizyonuna konuştu. “Durumu açıklığa kavuşturmak için Suudi yetkililerle işbirliği içindeyiz” diyen Salah Kaşıkçı, babasının ortadan kaybolmasını ‘kişisel bir mesele, siyasi çerçeveden uzak’ olarak niteledi. Salah Kaşıkçı, babasıyla en son Washington’dayken iletişim kurduğunu ve babasının Türkiye’ye gittiğinden haberi olmadığını söyledi. Öte yandan babasının nişanlısı Hatice Cengiz adlı kişiyi tanımadığını söyleyen Kaşıkçı, “Kendisiyle ilgili hiçbir şey duymamıştım” dedi. Cengiz’e duruma müdahil olmaya çalışmasını kesme çağrısı yapan Salah Kaşıkçı, “Onun ailesi biziz” dedi. Salah Kaşıkçı, ailesinin Suudi Arabistan’ın yürüttüğü resmi soruşturmaya destek verdiğinin de altını çizdi. Salah Kaşıkçı’nın baskı altında olduğu yorumları yapıldı.

Haberin Devamı