Gazete Vatan Logo

Baskın sonrası İzmir ayaklandı!

Baskın sonrası İzmir ayaklandı!

İZMİR’de Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonla ilgili olarak memur sendikası Tüm Bel- Sen ve işçi sendikası Belediye-İş ortak eylemle tepki gösterdi. Eylemde çalışanlara seslenip, "Yapılan operasyonda, bilirkişi raporları, vergi incelemelerine bakıldığında incir çekirdeğini dolduracak bir şey yok" diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, amacın belediyeyi, bürokratlardan işçisine kadar çalıştırmamak, kilitlemek olduğunu söyledi. Bu tür toplantı ve eylemlerin faydasının bulunmadığını, yaşananlara daha çok çalışarak cevap vereceklerini dile getirdi.

Baskın sonrası İzmir ayaklandı

Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonla ilgili memur sendikası TÜM BEL-SEN ve işçi sendikası Belediye-İş ortak tepki eylemi yaptı. Memur ve işçiler Büyükşehir Belediyesi önünde öğle paydosunda toplandı. CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu’nun da destek verdiği tepki eyleminde, ’Burası İzmir, Kayseri değil’, ’Gözaltına hayır, tacize son’, ’Başbakan İzmir’de yandaş arama’, ’İzmir uyuma başkanına sahip çık’, ’Gün gelecek devran dönecek AKP İzmir’e hesap verecek’ sloganları atıldı. Belediye-İş 4 No’lu Şube Başkanı Cemal Küpeli operasyonun siyasi olduğunu söyledi. İşçi toplu sözleşme görüşmelerinde belediye başkanı ve bürokratların halkın ve kamunun parasını nasıl koruduklarını çok iyi bildiklerini belirten Küpeli, "2009 yerel seçimlerinde AKP adayı Taha Aksoy cüzdanını Aziz Kocaoğlu’na teslim edebileceğini söylemişti. Şimdi ne oldu da bu operasyon yapıldı. Bize göre bir neden de Büyükşehir Belediyesi’nde taşeronlaşmaya son verilmesidir" dedi.



KOCAOĞLU: BİZE DÜŞEN ÇALIŞMAK

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu’nun çağrısı üzerine belediye binasının önüne gelen Başkan Aziz Kocaoğlu, sendikacıların magafonundan toplanan işçi ve memurlara seslendi. Kocaoğlu, süreci yasal yoldan takip ettiklerini, alınların açık olduğunu ve yaptıklarını bildiklerini söyledi. Bürokratların yaptıklarını da bildiğini belirten Kocaoğlu, kendilerine düşen görevin çalışmak olduğunu, bu tür toplantı, eylemlerin faydasının olmadığını söyledi.
Aziz Kocaoğlu, "Yapılan operasyonda, bilirkişi raporları, vergi incelemelerine bakıldığında incir çekirdeğini dolduracak bir şey yok. Amaç İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni bürokratlardan işçilere kadar çalıştırmamak, kilitlemektir. Buna karşı tek gücümüz çalışmaktır. İzmirlilere layık olmaktır. Çalışarak yanıt vereceğiz. İzmirlilere layık olarak yanıt vereceğiz. Hepinize teşekkür ediyorum. Artık daha çok çalışacağız" dedi.

OPERASYON ÜÇ KONUDA YOĞUNLAŞTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan 39 kişinin sorgusu sürerken, sorgulamanın, ESHOT’un otobüs duraklarındaki ilan, reklam afişleri, Grand Plaza Anonim Şirketi’nin hizmetleri ve alımları, amatör spor kulüplerine yönelik destekler ve işe alımlar üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi.

Yakınları emniyet binası dışında bekleyen zanlılara, bilirkişi raporlarındaki tespitlere göre, ESHOT’un otobüs duraklarındaki ilan, reklam afişleri, Grand Plaza Anonim Şirketi’nin hizmetleri ve alımları, amatör spor kulüplerine yönelik desteklerle ilgili sorular sorulduğu öğrenildi. Özellikle ESHOT’un 750 duraktaki ilan ve reklam afişleriyle ilgili neden Euro bazında ihaleye çıkıldığı, amatör spor kulüplerine yönelik otobüs tahsisi, biletlerin satışı, belediye şirketi Grand Plaza’nın hizmet alımları ve seçim dönemlerinde dağıtılan kumanyalarla ilgili konularda zanlıların ifadelerinin alındığı kaydedildi.

SENDİKACILARA İŞE ALIM SORULARI

Operasyon kapsamında gözaltına alınan sendika yöneticilerine de belediyenin personel ihalesiyle ilgili sorular yönetildiği öğrenildi. Sendika temsilcilerinin personel ihalesine giren özel şirket yetkililerini tehdit ettiği, ihalelerin belediye şirketlerine kalması için çaba sarfettikleri iddialarıyla ilgili sorular sorulduğu bildirildi.

Ayrıca, AK Parti Bayraklı İlçe Yönetim Kurulu üyesi, kuyumcu Çağlar Haspolat’a ise, sporculara hediye edilen altınlarla ilgili ihale yapılıp yapılmadığının sorulduğu kaydedildi.

BİLİRKİŞİ RAPORLARINDA KUMANYA

Operasyon kapsamında, Grand Plaza Anonim Şirketi’nce hazırlanan kumanyaların, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda çocuklara dağıtılmış gibi gösterildiği, ancak Başkan Aziz Kocaoğlu’nun seçim bürolarına götürüldüğü ileri sürüldü. Bilirkişi raporlarında, bu yönde faturalarda oynamalar yapılarak, 26 bin sandviç, 10 bin meyve suyu ve 4 bin suyun seçim bürolarında dağıtıldığı da yer aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, özel ve resmi günlerde düzenlediği Şevval Sam ve Sezen Aksu gibi sanatçıların konserlerinin gerçekleştirilmesinde de usulsüzlükler ilgili sanıklara sorular yöneltildiği öğrenildi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak da, öğlen saatlerinde, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Hüseyin Çalışkan’ın eşiyle birlikte Emniyete gelip yaşananlar hakkında bilgi aldı. Sorgularına devam edilen zanlılardan bir kısmının yarın, diğerlerinin de cuma günü adliyeye sevkedilecekleri bildirildi.

CHP’li ilçe belediye başkanlarından destek

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyona CHP’li ilçe belediye başkanları da zamanlama, operasyonun kaçakçılık ve organize suçlar kapsamında değerlendirilmesi, EXPO’ya zarar vereceği gibi konulara dikkat çekerek tepki gösterdi. İlçe belediye başkanları operasyon sonrası EXPO 2020 sunumuna katılmadan Paris’ten acilen dönen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu havalimanında karşılayarak ilk desteklerini verdi. Kocaoğlu’nu yalnız bırakmayan ilçe belediye başkanları, operasyona da tepkilerini farklı sözlerle gösterdi.

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇETE DEĞİL, MAFYA DEĞİL"

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir Büyükşehir Belediyesi çete değil, mafya değil. Ben kaçakçılık ve organize suçlar subesiyle nasıl bir irtibat kurulduğuna anlam veremiyorum. Büyükşehir Belediyesi 22 bin çalışanıyla koskoca bir belediyedir. Bir kişinin bile tutuklanmasına gerek olmadan soruşturmanın devam etmesi mümkünken kaçakçılık ve organize suçlar müdahale ediyor. Benim bildiğim Kaçakçılık ve Organize Suçlarlü Mücadele Şubesi, Emniyet Müdürlüğü içinde, mafya örgütleri, çeteler için kurulmuş bir departmandır. Belediye ne çete ne de mafya olmadığı için bu operasyonu yadırgıyorum" dedi.

DURAK: İFADEYE ÇAĞIRSALAR HEPSİ GELİRDİ

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak operasyon ve Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı ve KSK Başkanı yakın arkadaşı Hüseyin Çalışkan"ın gözaltına alınmasıyla ilgili olarak konuştu. Durak, "Adalete güveniyoruz. Aziz başkan gerekeni söyledi. Ne olduğu ortada! Biz çalışmak istiyoruz. Halk iş bekliyor. Sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. İnşallah biter. Gözaltına alınan Hüseyin Çalışkan en ufak hilesi hurdası olmayan birisidir. Diğer arkadaşlar da öyle. Levent İşler’i, Erhan Bey’i tanıyorum. Pırıl pırıl arkadaşlar. Eksik işlem yapmış olabilirler. Dürüst olduklarını biliyorum. Bu beni üzüyor. Bilerek yapmış oldukları bir şey olduğunu sanmıyorum. Tabii ki soruşturma olabilir, ifadeleri alınabilir. Ancak, ifadeye çağrılsalar hepsi gelirdi. Ancak farklı noktalara getirildi. Bu durum herkesi geriyor. İktidar olmanın böyle bir yolu olmamalı" diye konuştu.

BATUR: EXPO’YA ZARAR VEREBİLİR

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ise Başkan Aziz Kocaoğlu’nun 2020 EXPO’su için önemli bir toplantıyla ilgili Paris’te bulunduğu sırada operasyonun olmasının EXPO şansına zarar verdiğini söyledi. Batur, "Hukuk süreci işliyor. Herkesin saygılı olması lazım. Başkan yurtdışındayken böyle bir operasyonun olması EXPO’ya zarar verdi. Neticesini yaşayıp göreceğiz. Uzun süreleri tutukluluk halleri ve iddianamelerin geç hazırlanması konusu Türkiye genelini ilgilendiren bir sıkıntıdır. Kanuni düzenleme ihtiyacını ülkeye yönetenler de farkında. Bu konuda düzenleme yapmayı düşünüyorlar. Umarım bu kısada olur de mağduriyetler ortadan kalkar" dedi.

ÇALKAYA: "İZMİR HALKINA HESAP VERİLİR"

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da şunları söyledi:

"Biz göreve geldiğimiz günden bu yana sadece ve sadece İzmir halkına hizmet etmek için çalışıyoruz. Sadece Büyükşehir Belediyemiz iki aydır her cumartesi büyük bir yatırımın ya temelini atıyor ya da açılışını yapıyor. İzmir’deki tüm ilçe belediyeleri de aynı şevkle çalışıyor. Biz dün yaşadığımız ve bundan sonra yaşayacağımız engellemelere ve yıldırmalara boyun eğmeden hizmet etmeye devam edeceğiz. Hesap verilecek bir merci varsa O’da İzmir halkıdır."

TATI: "BASKILAR HAD SAFHAYA ULAŞTI"

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı da, "Bizler bu görevlere hizmet etmek için geldik. Ben nasıl ‘İşim Buca Gücüm Buca’ diyerek geldiysem, Büyükşehir Belediye Başkanımız da ‘İşim İzmir Gücüm İzmir’ diyerek bu göreve geldi. Ama baskılar had safhaya ulaştı. Eğer bir suçumuz varsa düzgün bir şekilde gelinir ve biz cezamıza razı oluruz. Ben hiçbir belediye başkanı arkadaşımın bilerek bir suç işlediğine inanmıyorum. Polemik yapmak istemiyorum ama durum ortada. Mayıs’ta bir operasyon oluyor aradan bir süre geçiyor bir daha operasyon oluyor. Bugün Büyükşehir Belediyesi neredeyse çalışmaz bir hale geldi. Benim için de aynı durum söz konusu. Benim ilçem çok sorunlu bir ilçeydi. Büyük bir operasyon yapılmış bir ilçeydi. Ben geldiğimde insanları ihale komisyonuna yazmaya korkuyordum. Ama şu anda her şeyi rayına oturttum. Bir ihale yapıyorum 4 tane kamera ile izletiyorum. Fakat şu yaşananlardan sonra şimdi bir ihale yapsam memurlar müdürler ‘İhaleye girmeyeceğim’ dese ben ne diyeceğim. Bu kadar baskı altında nasıl çalışacağız bilmiyorum" diye konuştu.

AK Parti’lilerden değerlendirme

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonun ardından CHP’nin hedef aldığı Ak Parti’nin İl Başkanı Ömer Cihat Akay, "Yargıyı siyasetle beraber düşünmesinler. Yargının işine kimse karışmıyor" dedi. Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonu şu sözlerle değerlendirdi:

"Hesap veremeyecekleri bir şey yoksa beklesinler. Önceden yorum yapmasınlar. Gözaltına alınanlar mutlaka suçludur ya da değildir diyemezsiniz. Yargılamayı siz yapamazsınız. Yargıya intikal eden konularla ilgili yorum yapmıyorum. Bekleyelim görelim. Türkiye’de belli erkler vardır. Yargıyı siyasetle beraber düşünmesinler. Yargının işine kimse karışmıyor."

AYDIN ŞENGÜL: "SUÇLARINI GÖLGELEME GAYRETİ İÇİNDELER"

AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, "CHP geçmişte, ‘yargıya güvenelim’ diyordu. Şimdi ne oldu? İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bir sıkıntısı mı var da bunu siyasi boyuta taşıyor. Yarın yargı sonucunda ciddi bir suç ortaya çıkarsa Kocaoğlu bunun hesabını nasıl verecek? CHP’nin zihniyetinde muhalefet, yargıdan muhaf. Hukuksuzluk yapsalar da onlara kimse dokunamaz diye düşünceleri var. Bu düşünce genlerinde var. Ülke normalleşiyor. Daha önce ülke anormaldi. Parti ayrımı yapmaksızın ortada bir yanlış varsa herkes hesabını verecek. Bunlar artık alışkanlık haline getirdi. Dikkati siyasi arenaya çekmeye çalışıyor. Suçlarını gölgeleme gayreti içindeler. Yargılama sonucu suçlu varsa cezasını çekecek. Suçu yoksa serbest bırakılacak. Böyle operasyonların zamanı olmaz. Bu süreç yargının güdümündedir. Yargı emniyete talimat verir, o da gereğini yapar. Bunun EXPO ile ilgisi yok" dedi.

"YARGIYI RAHAT BIRAKMAK LAZIM"

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ da, CHP’lilerin topu taca atmaya çalıştığını öne sürerek, "Eğer bir sıkıntı varsa bunun üzerine gitmek gerekir. Seçimden önce yapılan operasyonda CHP İl Başkanı, ‘dokuzuncu sıradaki milletvekili adayı arkadaşlarımı arayıp tebrik ettim’ diye açıklama yapmıştı. Operasyonu siyasi bir ranta çevirmeye çalışmıştı. Yargıyı rahat bırakmak gerekir. Ülkemiz bir hukuk devletidir. Yargı tarihinde olmadığı kadar bağımsız. CHP’liler yine ucuz siyaset yapıyor" diye konuştu.

CHP İL BAŞKANI BAYIR: İZMİRLİ VATANDAŞA HİZMETE BAKAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyon, CHP ile Ak Parti’yi karşı karşı getirdi. CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, partisinin İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında Ak Parti’ye şu sözlerle yüklendi:
"Önce aleyhlerinde yazanları ‘çete’ diyerek topladılar, sonra terörle mücadele eden yüksek rütbeli subaylarımızı aldılar. Hakimlere, savcılara talimatlar yağdırdılar. Bir günlük hakimleri tayin ettirip, kendileri gibi düşünmeyenleri ya topluyor ya da sindiriyorlar. Anlamadılar anlamayacaklar. CHP ve İzmirliler baskıya, tehdide, iftiraya hukuk dışı eylemlere ne şehrini ne de onurunu teslim eder. Kafaları basmadı, basmayacak da. İzmirli yandaşa hizmete değil, vatandaşa hizmete bakar. Art niyetle, ayak oyunlarıyla, devletin tüm imkanlarıyla, bir hücre evine baskın yapar gibi, insanları evlerinden, eşinin ve çocuklarının gözü önünde gözaltına alarak, yaratılmak istenen korku imparatorluğuyla ne bizleri ne de işini yapan dürüst ve namuslu çalışanları sindirebilirler."

ŞAİBE YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR

Bayır, Ak Parti’nin İzmir’de kendisine destek vermeyen halka rağmen ’faşizan yöntemler’ ile baskı yaptığı öne sürdü. Bayır, Ak Parti’nin bu operasyonlarda CHP’li belediyede şaibe iması yaratmaya çalıştığını ileri sürerek, şöyle konuştu:

"İzmir’de CHP iktidarımızı önümüzdeki seçimlere kadar sanki belediyelerde bir şaibe varmış mantığıyla algı yaratmaya çalışıyorlar. Önümüzdeki süreçte bunlara devam edeceklerini düşünüyorum. İzmirli bilinçlidir, sorgular. Bu bir sindirme politikasıdır."

İZMİR’İN EXPO’YU ALMASI İSTENMİYOR

Hükümetin İzmir’in EXPO’yu almasını istemediğini, İstanbul olimpiyatlarını öne çıkardığını öne süren Bayır, "EXPO çok ilginç bir tesadüf. İlk operasyon EXPO arifesindeydi. İnsanın aklına şu geliyor: Bu Hükümet acaba EXPO’yu gerçekten istiyor mu? Yoksa istemediği için mi tam EXPO arifesinde düğmeye basarak bu baskınlar düzenleniyor. Amaçları ne olabilir ? Amaç İstanbul olimpiyatlarını öne alarak İstanbul’un bu olimpiyatları kazanması, ‘İzmir zaten bize oy vermiyor canım niye EXPO’yu alsın ki’ diye bir anlayış var" dedi.

BAŞSAVCIDAN YAZILI AÇIKLAMA

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, özellikle yapılış şekli ve zamanlaması nedeniyle tepki gösterilen, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Kavak, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan soruşturma kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerde çalışanlar ile bağlantılı üçüncü kişilerin işlediği iddia edilen 254 edimle ilgili ’çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, kurulan örgütün faaliyeti kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak, belgelerde sahtecilik suretiyle kurumu zarara uğratmak, rüşvet vermek, tehdit ve görevi kötüye kullanmak’ suçlarından geçen 2 Mayıs’ta yapılan operasyonda 36 kişinin gözaltına alındığını, 17 kişinin tutuklandığını, bunlardan 4’ünün tahliye edildiğini, 13’ünün ise tutukluluğunun devam ettiğini belirtti.

Suça konu ihale ve alımlara ilişkin dosyalarla ilgili 65 bilirkişi raporu hazırlandığını, 44’ünde ’İhaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, zimmet, rüşvet, belgelerde sahtecilik, güveni kötüye kullanma’ suçlarının işlendiği yönünde deliller elde edildiğini vurguladı. Başsavcı Durdu Kavak, açıklamasında şöyle dedi:

"Alınan bilirkişi raporları doğrultusunda Cumhuriyet Başsavcılığımızca 22 Kasım 2011 günü saat 07.00’ten itibaren toplam 39 kişi yakalama ve gözaltı kararı gereğince gözaltına alınmış olup, daha önce ifadesi alınıp serbest bırakılan 5 kişi yeni deliller nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığımızda hazır bulundurularak tekrar ifadeleri alınıp, tutuklama talebi ile nöbetçi mahkeme üyeliğine sevkedilmiş, 3 kişi tutuklanmıştır. 22 Kasım 2011 tarihinde yapılan operasyon, 2 Mayıs 2011 tarihinde yapılan aramalarda el konulan ihale dosyaları ile ilgili alınan bilirkişi raporları ve diğer deliller gereğince gerçekleşmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 138’inci ve devam maddelerine göre yargı bağımsızdır. Bu sebeple Cumhuriyet Başsavcılığımızın suç işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturacak delillere ulaşması durumunda gereğini yapması, dolayısıyla suç işlendiği iddialarının araştırılması yasal görevidir. Bu bağlamda sıfatı ve görevi kim olursa olsun, suç işlendiği yönünde bir iddia sözkonusu olduğunda yargı mercileri gereğini yapmakla mükelleftir. Tüm bu hususlar kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Haberin Devamı