Gazete Vatan Logo

Başkent'te 604 darbeci mahkum

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe teşebbüsü sonrası Ankara’da açılan darbe girişimi davalarında bugüne kadar 604 darbeci, ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapisle çeşitli sürelerde hapis cezalarına çarptırıldı. Çoğu er ve askeri öğrenci 223 kişi beraat etti

Başkent'te 604 darbeci mahkum

Darbe girişiminin hemen ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturmalarda ilk karar 15 Haziran 2017’de Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın alıkonulmasına ilişkin davada verildi. Devam eden davalarda ise şimdiye kadarki en son kararlar 19 Nisan Perşembe günü Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesi ve Polatlı darbe girişimi davalarında alındı.

Ankara’da darbecilerin hakim karşısına çıktığı ilk tarih olan 6 Şubat 2017’den bugüne birden fazla sanıklı 13 darbe davası karara bağlandı. Bazı kararlar özetle şöyle:

- Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi’yi vurarak darbe teşebbüsünün seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesine ilişkin davanın karar duruşması 19 Nisan’da görüldü. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlanan davada, 18 sanık “nitelikli kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. İndirim uygulanmadı. Bu kişilere darbe suçundan da ağır müebbet verildi ancak daha sonra 13’ünün cezası müebbete çevrildi.

Haberin Devamı

Polatlı’da da ceza yağdı

- Başkentte karara bağlanan davalar arasında sanık sayısıyla öne çıkan dava 19 Nisan’da sonuçlandı. Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada aralarında eski tümgeneral Osman Ünlü ile eski tuğgeneral Murat Aygün’ün de bulunduğu 27 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 20 sanığa müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, sanıklardan 217’sine ise 12 yıl 6 ay ile 20 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezaları verdi. Albay Varol Aydın, bir sivil memur ve 62 er ise beraat etti.

Kasırga’yı kaçıranlar

- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın alıkonulmasına ilişkin davada 18 sanık ağırlaştırılmış müebbet ve 12’şer yıl, 5 sanık ise müebbet ve 10’ar yıl hapis cezasına çarptırıldı.

- Ulus’taki Türk Telekom binasının işgal edilmesine ilişkin dava, 11 Ocak’ta sonuçlandı. Sanıklardan 13’ü ağırlaştırılmış müebbet, 15’i müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

- Sahil Güvenlik Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 28 sanığın yargılandığı davada, eski Sahil Güvenlik Komutanı Hakan Üstem’in de yer aldığı 23 sanığa müebbet, 2 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi.

Haberin Devamı

Tank çıkaran 52 kişiye ceza

Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesince görülen, FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Mamak 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı tank taburu personelinin katıldığı eylemlere ilişkin dava, 9 Nisan’da karara bağlandı. Mahkeme, 11 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 27 sanığa da müebbet hapis cezası verdi. 14 sanığın çeşitli sürelerde hapis cezalarına çarptırıldığı davada, darbe girişimi sırasında er olarak vatani görevlerini yapan 11 sanık beraat etti.