Gazete Vatan Logo

Başkanlık seçim vaadi

Kamuoyunda tartışılan başkanlık sistemi AK Parti’nin seçim beyannamesinde yeni anayasa ve başkanlık modeli de yer alacak.

Son günlerde kamuoyunda yoğun olarak tartışılmaya başlanan ‘başkanlık’ modeli AK Parti’nin seçim vaatleri arasında da yer alacak. Al Jazeera Türk’e açıklamalarda bulunan Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, “Şu aşamada daha önce Meclis’e (TBMM Uzlaşma Komisyonu’na) sunduğumuz metin temel olarak kabul edilebilir. Bu metin üzerinde rötuşlar, çıkarmalar yapılabilir” dedi.

‘Parlamenter sistem sakat’

Kuzu şunları söyledi: “Yürütme benim içimden yani benim partimden, parlamentodan çıkıyor. Böyle olunca denetim sağlıklı işlemiyor. Kuvvetler ayrımı olmadığı için Meclis’in gerçekte kanun yapma yetkisi de yok. Yasaların yüzde 98’i hükümetten geliyor. Bütçeyi hükümet hazırlıyor, Meclis görüşüyor. Parlamento usulen bulunmuş oluyor. Parlamenter sistem birçok açıdan sakat. Koalisyon dönemlerinde de çeşitli güç odakları doğuyor, bu güç odaklarının hükümetleri kurup, yıkmakla tehdit ediyor.”

Haberin Devamı

‘Başkan seçime gidecek’

Kuzu, AK Parti’nin modesindeki ‘Başkanın Meclis’i fesh etme yetkisine karşın Meclis’in başkanı görevden alma yetkisinin olmadığı ve bunun otoriterleşme eğilimini artıracağı’ şeklindeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise “Parlamento ile başkan arasında iş tıkandı diyelim. Bu gibi durumlarda başkan parlamentoyu feshediyorum ama ben de seçime gideceğim diyecek” dedi.

‘İkili değil tekli sistem’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali dönüşünde ‘başkanlık’ konusunda şu açıklamaları yapmıştı: “Görüyoruz ki gelişmiş ülkelerin tamamına yakınında başkanlık sistemi var. Demek ki netice alınıyor. Başkanlık sistemindeki denetim mekanizmaları şu andaki bizim mevcut sistemde yok. Ben şunu da savunuyorum; ikili bir sistem değil, tek sistem.. Tek sistem olmalı ve tek sistemle gidilmeli diye düşünüyorum. İkiliyi ileri sürenler de var, o işi geciktirir. Tekli sistemde seri karar almak mümkün olur. Güçlü bir iktidarsanız, güçlü bir iktidar olarak da başkana yetkisini verecektir, verdikten sonra da denetleyecektir.”
AK Parti’nin önerisi ne?
AK Parti’nin Meclis Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu teklifteki ‘başkanlık modeli’ şöyle:
- Başkan halk tarafından 5 yıl için seçilecek, iki dönem başkanlık yapabilecek.
- Başkan partili olabilecek ama milletvekili olmayacak.
- Bakanlar Kurulu üyelerini başkan atayacak. Bakanlar da parlamento dışından atanacak, başkan bakanları görevden alabilecek.
- Başkanın yasaları veto yetkisi olacak.
- Meclis’te milletvekili sayısı yine 550 olacak.
- Hükümet yasa tasarısı hazırlamayacak, yasa tekliflerini milletvekilleri verecek.
- Başkanın Meclis’i fesh etme yetkisi olacak.

Haberin Devamı