Gazete Vatan Logo

Başkanlar da ağlar!

ABD'de 11 Eylül’ün 10’uncu yıldönümünde anma törenlerinde duygusal anlar yaşadı

Amerikalılar dün ülke topraklarında yaşanan ve tarihin en büyük terörist saldırısı olan 11 Eylül’ün 10’uncu yıldönümünde anma törenlerinde duygusal anlar yaşadı. ABD Başkanı Barack Obama ile selefleri George Bush ve Bill Clinton katıldıkları törenlerde gözyaşlarını tutamadı.

DÜNYA tarihini değiştiren en büyük olaylardan biri olan 11 Eylül saldırılarının 10’uncu yılında anma törenleri, uçaklardan birinin, Dünya Ticaret Merkezi’nin ilk kulesine çarptığı anda, yani yerel saatle 08.46’da saygı duruşuyla başladı.

ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama, eski başkan George W. Bush ve eşi Laura Bush, diğer üst düzey yetkililerle birlikte saldırıların yapıldığı “Sıfır Noktası”nda bir araya geldi. O anda tüm New York sessizliğe büründü.

İkiz kulelerin bulunduğu alana yapılan ve ilk kez bu yıl açılan anıt havuz ‘North Memorial Pool’u eşiyle el ele ziyaret eden Obama, havuzun yanında kurbanların ismi yazılı duvara dokundu. Kurban ailelerini selamladı ve İncil’in 46’ncı Mezmur’undan “Tanrı sığınağımız ve gücümüzdür” cümlesini okudu. Bush da, Abraham Lincoln’ün, Amerikan İç Savaşı’nda beş oğlunu kaybeden bir anneye yazdığı mektubu okudu. Obama’ya sessiz kalan meydandaki kalabalık, Bush’a sevgi gösterisinde bulundu. Obama ve Bush çifti burada kurbanların aileleriyle birlikte onların isimlerinin okunuşunu dinlediler.

Uyuyan dev uyandı

Başkan Obama 11 Eylül 2001’de kaçırılan uçakların hedefi olan üç yeri de ziyaret programına aldığı için New York’tan sonra Pennsylvania’nın Shanksville kasabasına gitti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la birlikte Shanksville’den Washington’a dönen Başkan Obama saldırıların diğer hedefi olan Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) da çelenk koydu ve Kennedy Merkezi’ndeki “Umut Konferansı”na katıldı. ABD Başkanı, 11 Eylül törenleri öncesi Arlington Ulusal Mezarlığı’nı da ziyaret ederek Irak ve Afganistan’da öldürülen askerleri andı.

Pentagon’da düzenlenen törende konuşan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da 11 Eylül saldırılarından bu yana 3 milyon Amerikalı’nın askere yazıldığını söyleyerek, “Bu saldırıyı düzenleyenler uyuyan devi uyandırmak üzere olduklarını tahmin edemediler” dedi.

Yüksek alarm durumu

Ülkenin “güvenilir”, ancak “doğrulanmamış” yeni bir terör tehdidiyle karşı karşıya olduğu açıklanmasının ardından güvenlik güçleri, Washington ve New York’ta yüksek alarm durumuna geçti. Virginia’daki Dulles Uluslararası Havalimanı bomba ihbarı yüzünden kapatıldı. Dünya Ticaret Merkezi’ne giden yollara bariyerler kuruldu. New York ve Washington’da polis büyük araçların köprü ve tünellere girmesini engelledi. CIA geçen hafta El Kaide’nin, bazıları Amerikan vatandaşı olan saldırganlarla bir kenti bombalamaya çalıştığı uyarısını almıştı. ABD ayrıca Kuran’ı 11 Eylül’de yakacağını söyleyen rahip Terry Jones’un tedirginliğini de yaşadı.

New Jersey Valisi de, saldırılarda ölen kentin 746 sakininin anısına Liberty State parkında “Boş Gökyüzü” adlı anıtı açtı. 63.7 metre uzunluğunda 9.1 metre yüksekliğinde duvarlar İkiz Kuleleri temsil ediyor ve üzerlerinde kurbanların adları yazılı.

Taliban yalanladı ve saldırdı

11 Eylül saldırılarını desteklediği gerekçesiyle ABD’nin Afganistan’a girip devirdiği Taliban yönetimi 10’uncu yıldönümünde saldırılarla ilgisinin bulunmadığını öne sürdü. Taliban Amerikan güçleriyle savaşmaya devam edeceklerini bildirdi. Bu açıklamadan saatler sonra bomba yüklü bir kamyon, başkent Kabil’in 50 kilometre güneyindeki Vardak’ta bulunan bir NATO karakolu girişinde patladı. Saldırıda 77 Amerikan askeri yaralandı, 4 Afgan sivil öldü, 14 Afgan sivil de yaralandı. Yaralıların hayati tehlikesinin olmadığı bildirildi.

Başkanlar da ağlar

ABD’nin eski başkanları Bill Clinton ve George Bush 11 Eylül’de Pennsylvania’nın Shanksville kasabasında düşen United Havayolları’nın 93 sefer sayılı uçuşu adına yapılan anıtın önceki gün düzenlenen açılışına katıldı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da hazır bulunduğu törende iki eski başkan gözyaşlarını tutmakta oldukça zorlandı. Clinton burada duygusal bir konuşma yaptı ve törende de ağladı. 93 nolu uçuştaki yolcular diğer saldırıları haber alınca korsanlara karşı direnmiş ve uçağın tahminen Washington’daki Senato binası ya da Beyaz Saray’a çarptırılmasını önlemişlerdi. Bu nedenle Shanksville Amerikan gururunun bir simgesi haline gelmişti.

Kurşun geçirmez paneller arkasında

11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu noktada ABD Başkanı Barack Obama, eşi Michelle Obama, eski Başkan George W. Bush ve eşi Laura Bush anma törenini kurşun geçirmez panelin ardından izledi. Cam panele 11 Eylül’de ölenlerin yakınlarının silueti yansıdı. Çevrede olası bir suikasta karşı olağanüstü yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Dünyanın dört bir yanında anma

11 Eylül saldırılarına kurban giden 3000 kişi arasında 90 ayrı ülkeden insan vardı. Bu nedenle saldırılarda ölenler Sydney’den Paris’e dünyanın çeşitli yerlerinde de anıldı. Malezya’da Pathmawathy Navaratnam adlı bir anne saldırılarda ölen oğlu Vijayashanker Paramsothy’yi her gün yaptığı gibi mezarına giderek “Günaydın” dedi. Rusya’da mumlar yakıldı. Filipinler’in başkenti Manila’da insanlar kendilerinin evsahibi olmasını sağlayan bir kurbanın mezarına güller bıraktı. Japonya’nın başkenti Tokyo’da saldırılara kurban giden 23 kişi anıldı. Yeni Zelanda’da ragbi oyuncuları saygı durdu. Güney Kore devlet Başkanı Lee Myung-bak Obama’ya mektupla “başsağlığı” diledi. Pakistan liderleri de anma törenlerine katıldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İslami terör 10 yıl sonra da küresel bir tehdit olmaya devam ediyor” açıklamasını yaptı. (Hürriyet)

Haberin Devamı