Gazete Vatan Logo
Magazin Başkana suikast oyunu

Başkana suikast oyunu

New York’taki Central Park’ta ‘Julius Caesar’ oyununun ‘Trump versiyonu’ ile sahnelenip, sonunda Sezar’ın suikasta kurban gitmesi Trump taraftarlarını öfkelendirdi. Baskı nedeniyle Delta ve Bank of America sponsorluğu çekti

Başkana suikast oyunu

The Public Theater, her yıl New York’taki Central Park’ta ücretsiz olarak düzenlediği ‘Shakespeare in the Park’ (Shakespeare Park’ta) etkinliği için bu kez Julius Caesar’ı seçti. Ancak William Shakespeare’in Jül Sezar’ın öldürülmesini anlattığı oyununun, hem yorumlanışı hem de oyuncu seçimiyle dikkat çekti. 20 yıldır açık hava tiyatrosu olarak yüzlerce oyuna ev sahipliği yapan Public Theater, Sezar’la ABD Başkanı Donald Trump arasında benzerlikler kurması nedeniyle iki büyük sponsorunu kaybetti.İzleyenlere göre Sezar’ı canlandıran aktör, Başkan Trump’ı ‘akıllara getiriyordu.’ Zira Sezar, alışılmışın dışında takım elbise giyen sarışın bir oyuncu tarafından canlandırılıyordu. Kravatı da aynı ABD Başkanı gibi gereğinden fazla uzun ve kırmızıydı. Üstelik Sezar’la Trump arasındaki benzerlik bununla da sınırlı değildi. Oyunda Sezar’ın eşi Kalpurnia’yı canlandıran aktris de tıpkı Trump’ın eşi Melania gibi İngilizce’yi Sloven aksanıyla konuşuyordu. Tarihin en ünlü suikastlarından birinin anlatıldığı oyun hakkındaki detaylar tartışmaları da beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

NY Times vazgeçmedi

Fox News, oyudan ‘Başkan’ın vahşice suikaste uğradığı mide bulandırıcı bir New York oyunu’ diye bahsederken, aşırı sağ görüşlü haber sitesi Brietbart da oyunla ilgili haberine ‘Trump, Central Park’taki Julius Caesar oyununda ölene dek bıçaklandı’ başlığını attı. Oyunu eleştiren Trump’ın oğlu Donald Trump Jr. ise Twitter’dan paylaştığı mesajında “Bu ‘sanatın’ ne kadarının vergi mükellefleri tarafından karşılandığını merak ediyorum” diye yazdı. Gelen tepkilerin ardından oyunda bir değişiklik olmasa da The Public Theater, iki büyük sponsorunu kaybetti. Delta Havayolları ve Bank of America söz konusu oyunu eleştirerek sponsorluklarını geri çektiklerini duyurdu. Twitter’dan bir açıklama yayınlayan Bank of America, oyunun yeni yorumunu ‘provokatif’ olarak niteledi. Tiyatronun bir başka sponsoru New York Times ise sergilenenin sanat olduğunu savunarak oyunun arkasında durduğunu ilan etti.