Gazete Vatan Logo

Başkan uyardı!

Erdem Başçı, ‘acele etmeyin’ dedi...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ekim ayı rakamları sonrasında ‘yüzde 6.8’lik yılsonu tahmini tutmaz’ diyenlere ‘acele etmeyin’ dedi. Başçı’ya göre, işlenmemiş gıda fiyatları son 2 ayda kuvvetli düşebilir.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonda Ekim ayındaki sert artış sonrası sorgulanan yüzde 6.8’lik yıl sonu tahminine yılın son 2 ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında gerçekleşebilecek “aşağı yönlü kuvvetli bir sürpriz” ile ulaşılabileceğini söyledi.

İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) yaptığı konuşmada Başçı, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmininin sorgulandığını ancak bu tahminin gerçekleşmeyeceğine karar vermek için henüz erken olduğunu belirterek, gıda fiyatlarındaki aşırı oynaklığına vurgu yaptı. Başçı, “Gıda fiyatlarında gerçekleşme yüzde 11’in üzerinde. Biz yıl sonunda gıda enflasyonun yıllık yüzde 7’ye düşeceğini ve bu sayede enflasyonun da yüzde 6.8’e düşeceğini tahmin ediyoruz. Burada aşağı yönlü bir gelişme söz konusu olabilir” dedi.

Düşüş devam edecek

Döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketin enflasyondaki düşüşe geçici olarak ara verdirdiğini belirten Başçı, “Enflasyonun kendisi yüzde 7.7’ye düştü. Epey bir soru işareti de oluştu. Hesap kitap yapanlar bakıyorlar diyorlar ki ‘Yılbaşından beri kümülatif enflasyon yüzde 6.9 oldu. Önümüzde iki ay kaldı. Önümüzdeki 2 ay sıfır enflasyon olsa da yüzde 6.9 ile bitiririz.’ Merkez Bankası ise yüzde 6.8’lik orta tahmin verdi ve bir de tahmin aralığı verdi. Bu sorgulanıyor. Bence acele etmeyelim bu konuda. Kasım ve Aralık aylarında gelişmeleri izleyelim” dedi ve şöyle devam etti:

“Bizim burada işlenmemiş gıda fiyatları ile ilgili gözlediğimiz bir husus var burada zaman zaman uzun vadeli enflasyondan çok ciddi olarak yukarı yönlü sapma ve hemen ardından düzeltmeler gelebiliyor. Çok aşırı oynak bir seri olduğu için gıdada kimsenin beklemediği derecede kuvvetli aşağı yönlü sürpriz gelebilir. Düzeltme olabilir biraz beklemek lazım Kasım ayında PPK’da bunları değerlendireceğiz. Bu olma ihtimali olan bir senaryo bekleyip görmek gerekir. Enflasyondaki düşüş devam edebilir.”

Enflasyondaki düşüşün devam edeceğini ve devam etmesi gerektiğini de belirten Erdem Başçı, “Biz yine de enflasyon yüzde 5’in üzerinde olduğu için bununla yetinmeyiz. Yüzde 6.8’lik enflasyon yıl sonunda gerçekleştirildiği zaman biz hedefe ulaştık diyemeyiz. O yüzden daha fazla gayret göstermemiz ve fiyat istikrarına odaklı politikaları şekillendirmemiz gerekiyor” dedi.

Tüketici kredilerindeki büyüme hızı % 15’e inecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tüketici kredilerini yavaşlatmak için aldığı tedbirlerin etkisini gösterdiğini ve bu kredilerdeki büyüme hızının yüzde 40 seviyelerinden yüzde 25’lere doğru ineceğini belirten Erdem Başçı, “Tüketici kredilerinin artış hızında aşağı yönlü dönüş başladı. Gelecek yılın ortalarında toplam kredi büyüme oranının yüzde 15’e doğru ineceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Türk Lirası aşırı değerli noktasından yüzde 10-13 uzak

TL’nin aşırı değerli olma noktasından yüzde 10-13 uzak olduğunu belirten Erdem Başçı, bu trendin Merkez Bankası enflasyon hedefe yaklaşana kadar fiyat istikrarına odaklanma imkanı sağladığına değindi.

Rezerv Opsiyon Mekanizması’nın döviz kurları üzerinde otomatik dengeleyici görevini yaptığını söyleyen Erdem Başçı, “Bu ay rezervlerde 1.7 milyar dolarlık artış bekleniyor biz de buna yakın miktarda döviz satışı gerçekleştirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı