Gazete Vatan Logo

Başkan talimatı, illa alacağız demek değil

Petrol Ofisi’nin satış sürecini yakın takibe alan SOCAR Türkiye CEO’su Yavuz, Başkan talimatının mutlaka satın almaya yönelik anlam içermediğini söyledi.

Başkan talimatı, illa alacağız demek değil

Türkiye’de rafineri yatırımından sonra akaryakıt dağıtım işinde de etkin bir şekilde yer almak isteyen Azeri devlet petrol şirketi SOCAR, Petrol Ofisi’nin (PO) satışını incelemeye aldı. SOCAR Türkiye CEO’su Kenan Yavuz dün yaptığı açıklamada, “Petrol Ofisi satış sürecini incelememiz ve takip etmemiz yönünde Başkan Rövnag Abdullayev’in bir talimatı var, fakat bu mutlaka satın almaya yönelik bir anlam içermiyor” dedi.

Analiz edeceğiz

Kenan Yavuz, geçen haftalarda OMV’nin Petrol Ofisi’ni satmak üzere bir irade beyanında bulunduğunu hatırlattı. Dağıtımın, entegrasyonlarının bir parçası konumunda bulunduğuna işaret eden Yavuz, şöyle konuştu: “Türkiye’de 2018 içinde devreye girecek bir rafineriyi inşa ediyoruz. Rafinerimizde halen yüzde 55 tamamlanma oranına ulaşmış durumdayız. Elbetteki dağıtım bizim entegrasyonumuzun bir parçası konumunda. Petrol Ofisi satış sürecini incelememiz ve takip etmemiz yönünde Başkan Rövnag Abdullayev’in bir talimatı var, fakat bu mutlaka satın almaya yönelik bir anlam içermiyor.Arkadaşlarımızla süreci izleyip, analiz edeceğiz. Şirketimizin öncelikleri, stratejileri ve hedefleri açısından ele alacağız.”

Haberin Devamı

5.6 milyar $’lık rafineri

Petkim’in çoğunluk hissesini 2008’de devralan SOCAR, 2011’de de Petkim kampüsü içinde 5.6 milyar dolarla Türkiye’nin tek noktaya yapılan en büyük yatırımı olan Star Rafinerisi’nin temelini attı. 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli rafineri devreye girdiğinde en büyük 500 şirket arasına ikinci sıradan dahil olacak.

3 milyar $ ödedi

Avusturyalı enerji şirketi OMV, 2006 yılında Petrol Ofisi’ni Doğan Şirketler Grubu’ndan yaklaşık 3 milyar dolara satın almıştı. Şubat ayında ise şirketin çoğunluk hisselerini nakit önceliği nedeniyle satışa çıkaracağını duyurmuştu. Petrol Ofisi’nin halen ülke genelinde 1.785 akaryakıt istasyonu bulunuyor.

Dağıtım şirketi zorunlu değil

Süreçleri izleyerek strateji geliştirme için yeterli zamana sahip olduklarını belirten Kenan Yavuz, şöyle devam etti.

“Rafinerimiz devreye girdikten sonra, bir dağıtım şirketimiz olsun diye bir zorunluluğumuz yok. Türkiye, dünya standartlarında çok gelişmiş regülasyonlar ile idare edilen bir ülke. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) son derece açık ve düzenli regülasyonları var. Dolayısıyla rafinerisi olanların ürünlerini pazara ulaştırmak için mutlaka bir dağıtım şirketine ihtiyaçları yoktur, bir zorunluluk değildir.”

Haberin Devamı