Gazete Vatan Logo

Başkan’ın bulamadığı altınları, Romanlar çöp toplarken buldu

Edirne Belediye Başkanı Sedefçi ve oğlunun 100 bin YTL harcadığı halde bulamadığı altınlar, kanalizasyon inşaatında çıktı. Bir küp altını, inşaatta kazılan toprağın atıldığı yerde çöp toplayan Romanlar, tesadüfen buldu

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin oğlu Hakan Sedefçi ile Meriç Belediye Başkanı Erol Dübek ’in 2 yıl önce iş makineleriyle aradığı, ancak bulamayınca yöre halkının alay konusu yaptığı altınlar gerçekten varmış! Altınların ortaya çıkması ise tam bir tesadüf eseri oldu. Kirişhane Mahallesi’nde Bulgar Sveti Konstantin Elena Kilesi’nin yanındaki boş alanda başlayan yağmur suyu pompaj istasyonu inşaatında kazılan topraklar, dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere kamyonlarla Kapıkule yolu üzerindeki Gazimihal Mahallesi yakınlarına götürülerek döküldü.

Altınları alıp kaçtılar
Toprağın döküldüğü benzin istasyonu inşaatının sahibi Kemal Aydın’ın iddiasına göre bir erkek, bir kadın ve bir çocuktan oluşan 3 Roman vatandaş, önceki gün akşam saatlerinde çevredeki demir çubuk atıklarını toplamaya başladı. Romanlar’ın toprakların döküldüğü bölgede kendi aralarında heyecanla tartıştığını gören Aydın yanlarına gitti. Romanların, kırık bir küpten dökülen altınları topladığını görünce müdahale etmek istedi. Ancak 3 kişi at arabasına atlayarak kaçtı. Olay yerinde kendisi de 3 altın bulan Kemal Aydın, polise giderek durumu bildirdi.

15’i bulundu, gerisi kayıp
Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarlar Şube Müdürlüğü ekipleri, hemen benzinlik inşaatını yapan müteahhit Mesut Yeşilyurt ile araziyi kiraya verdiği belirtilen İbrahim Yıldırım’ı gözaltına aldı. Bu kişiler aldıklarını söyledikleri 12 altını polise teslim etti. Benzin istasyonu inşaatının sahibinin aldığı 3 altınla da toplam 15 altın bulunmuş oldu. Altınların çoğunu alarak at arabasıyla kaçan 3 Roman vatandaşın ise aranmasına başlandı. Edirne Cumhuriyet Savcısı Sami Kerpiççi, dün sabah saatlerinde deşarj istasyonu inşaat sahası ile benzinlik inşaat sahasına gelerek inceleme yaptı. İnşaatta çalışan işçilerin tek tek bilgisine başvuran Savcı Kerpiççi, polise teslim edilen 15 altını Müze Müdürlüğü’ne göndererek incelenmesi talimatını verdi.

VATANDAŞLAR AKIN ETTİ
‘Altın bulundu’ haberi yayılınca birçok meraklı Kirişhane ve Gazimihal Mahallesi’ne geldi. Halkın altınlara hücum etmesini önlemek için inşaat alanı dikenli telle çevrildi. Mahallede oturanlar, “Defineciler hep kilisenin içini aradı. Meğerse altınlar 10 adım ötedeymiş” diye espri yaptı.

200 metreyle ıskaladılar!
Altınlar, Başkan ve oğlunun yasal izinle aradığı yerin sadece 200 metre uzağında bulundu. VATAN’a konuşan Başkan Sedefçi ve oğlu çok üzgündü: “Bulgaristan’da müzede saklanan bir harita var. Bu haritada, Bulgar Kilisesi’nin bulunduğu çevrede gömülü altınların yeri gösteriliyor. Haritayı gören biri, o bölgede altın olduğunu söyledi. Harita elimizde olsaydı tam yerini tespit ederdik. Biraz daha sabretsek, bulurmuşuz. Ama nasip olmadı. Altını ararken herkes bize gülüyordu. Ama bakın haklı çıktık. Yasal izinle aradığımız için altınların yüzde 40’ı bize kalacaktı. Zengin olurduk.”

Osmanlı ve Hollanda Kraliyet Altınları
Yetkililer, kazıdan çıkan altınların Osmanlı ve Hollanda Kraliyet’ine ait olduğunu tespit etti. Müze Müdürlüğü altınları inceleyerek hangi döneme ait olduklarını da belirleyecek. Başkan Serdefçi ile Meriç Belediye Başkanı Erol Dübek ise, 8 Haziran 2005 günü başlatılan kazı çalışmalarında, Kazıklı Voyvoda’ya ait olduğu iddia edilen 30 ton altını aradıklarını söylemişti.

Bu paralar kaybolmasaydı ABD diye bir ülke olmazdı
Bundan 323 yıl önce Meksika’nın Vera Cruz limanından yola çıkan El Cazador adlı gemi, o zamanlar İspanyol kolonisi olan bugünkü ABD’nin Lousiana kentine 450 bin adet gümüş para taşıyordu. Amaç, Lousiana’nın ekonomisini güçlendirmekti. Ancak 1784’te yola çıkan gemi hiçbir zaman limana varamadı. El Cazador, bir fırtınada battı. İspanya, Avrupa’daki savaşta Fransız lider Napolyon’a yenilince Lousiana da Fransa’nın kontrolüne girdi. Fransızlar da kenti belli bir para karşılığında yeni kurulan Birleşik Devletler’e sattı. ABD, böylece toprağını iki katına çıkardı. Ve bugünlere geldi. El Cazador’un kargosu, 1993’ün yılında dalgıçlar tarafından çıkarıldı. Her biri 8 real yani o zaman yaklaşık 1 dolar olan gümüş paraların 360 bini teker teker temizlendi. Franklin Mint şirketi, belki de ABD’nin var olmasını sağlayan paraları şimdi satışa çıkarıyor. 4 para, 200 dolardan (280 YTL) ABD, Almanya ve Japonya’da yayınlanan QVC alışveriş kanalında satılacak.

Haberin Devamı