Gazete Vatan Logo

Başını çocukları yakacak

New York Başsavcılığı, ABD Başkanı Trump’a, üç çocuğuna ve kendi adını taşıyan vakfa ‘yasa dışı faaliyetlerde bulunma’ suçlamasıyla dava açtı. Savcılık Trump ve çocuklarının, vakfı kendi siyasi çıkarları için kullandıklarını öne sürüyor

Başını çocukları yakacak

ABD’nin New York Başsavcısı Barbara Underwood, ABD Başkanı Donald Trump’a, üç çocuğuna ve kendi adını taşıyan vakfa ‘yasa dışı faaliyetlerde bulunma’ suçlamasıyla dava açtı. Underwood, selefi Eric Schneidermann tarafından başlatılan ve 21 aydır süren soruşturma sonucunda Donald J. Trump Vakfı ile Trump’ın ABD başkanı olmak için yürüttüğü seçim kampanyası arasında ‘yüksek miktarlarda kanunsuz siyasi işbirliği’ ile ‘tekrarlanan ve gönüllü bir şekilde kendi çıkarına uygun olarak işlem yapma’ faaliyetlerinin tespit edildiğini belirtti.

Underwood açtığı davada Donald J. Trump Vakfı’nın tasfiye edilmesini istedi. Underwood ayrıca Trump, oğulları Donald Jr. Trump ve Eric Trump ile kızı Ivanka Trump’a New York’taki yardım kuruluşlarına başkanlık edememe cezasının getirilmesini talep etti.

Underwood yaptıkları soruşturma ile Donald J. Trump Vakfı’nın Donald Trump’tan veya onun sahibi olduğu işlerden kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılacak ödemeler için bir ‘çek defteri’ görevi görmekten daha fazlasının olmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Yapılan ödemelerde yasallık amacına dikkat edilmediğine değinen Underwood, “Şahsi vakıflar böyle işlememeli” dedi.

Haberin Devamı

Açılan dava ile 2 milyon 800 bin dolar tutarında zararın tazmin edilmesi ve para cezalarının ödenmesi istenirken, aynı zamanda Donald Trump’a 10 sene, çocuklarına da birer sene boyunca herhangi bir New York vakfında başkanlık yapamama yasağı getirilmesi talep edildi.

‘Ucuz Demokratlar’

Başkan Trump Twitter’dan yaptığı açıklamada davayı açanların siyasi amaçları olan ‘New Yorklu ucuz Demokratlar’ olduğunu öne sürdü. New York Savcısı Underwood, Demokrat Parti üyesi. Trump ayrıca “Beni dava etmek için her şeyi yapıyorlar” dedi ve davayı sonuna kadar götüreceğini söyledi.

Bİr yılda 82 mİlyon dolar
Beyaz Saray’da özel danışman olarak çalışan Trump’ın kızı Ivanka ve damadı Jared Kushner’in geçen yıl 82 milyon dolar kazandıkları ortaya çıkmıştı. Beyaz Saray’dan maaş almayan çiftin kazançları, çıkar çatışması endişelerini bir kez daha gündeme getirmişti. Bazı sivil toplum kuruluşları, Ivanka Trump ve Jared Kushner’in Beyaz Saray’daki görevleri nedeniyle kişisel işlerinden daha fazla gelir elde ettiğini savunuyor.

Haberin Devamı