Gazete Vatan Logo

Başımıza iş ördünüz!

Hazır giyimciler, dünden itibaren uygulanmaya başlanan yüzde 20 ek vergiye büyük tepki gösterdi

Hazır giyimciler, örme kumaş ithalatına getirilen ve dünden itibaren uygulanmaya başlanan yüzde 20 ek vergiye büyük tepki gösterdi. Hazır giyimciler, “Örme kumaşta 437 milyon dolarlık ithalat engellenmek istenirken, 7.1 milyar dolarlık ihracata darbe vurulduğu göz ardı edilmemeli” derken tekstilciler zaten ithalata ihtiyaç olmadığını savundu.

Örme kumaş ithalatına getirilen yüzde 20 ek vergi, hazır giyimcilerin tepkisini çekti. Hazır giyimciler, 437 milyon dolarlık ithalat engellenmek istenirken 7.1 milyar dolarlık ihracata darbe vurulduğunu savunurken tekstilciler ithalata ihtiyaç olmadığını belirtti. Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Hikmet Tanrıverdi, dün uygulanmaya başlanan ek verginin, örme giyim ihracatına “büyük darbe” vuracağını savunarak, kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi. Örme giyim ihracatının hammaddesinin kısıtlandığını kaydeden Tanrıverdi, “437 milyon dolarlık ithalat engellenmek istenirken 7.1 milyar dolarlık ihracata darbe vurulduğu göz ardı edilmemeli” dedi.

Tanrıverdi, 2010’da ithal edilen 372 milyon dolarlık örme kumaşın önemli bölümünün Türkiye’de üretiminin bulunmadığını kaydetti.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin, yüzde 20’lik ek verginin, korunma önlemleri adı altında kumaşa getirilen diğer vergilerle birlikte sektöre ikinci darbeyi vuracağını savundu. Getirilen ek vergilerin sektördeki tüm firmaların zaten yüksek olan maliyetlerini daha da arttıracağına işaret eden Negrin, “En büyük pazarımız olan ve son dönemde krizlerle mücadele eden Avrupa’da pahalı Türkiye algısını daha da güçlendirecek. Bizim uluslararası pazarlarda rekabet etme gücümüzü azaltacak. Sonuç olarak hem kısa vadeli hem de 2023 gibi uzun vadeli belirlediğimiz hedefler hayal olacak” dedi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, yüzde 20’lik ek vergi zincirinin tüketici fiyatlarını yüzde 20’nin üzerinde artırma riski bulunduğunu belirterek, “Getirilen ek vergiler sonrası, maliyetleri yüzde 30-40 artan markalarımızın uluslararası pazarlarda rekabet etme gücü zayıflamak- tadır. Bunun sonucunda da yurtdışı büyüme planları olumsuz etkilenecek, Türk markalarının dünya pazarında yakaladıkları tarihi fırsat heba olacaktır” görüşünü savundu. Osmanbey Tekstilci ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Ulvi Orhan, üst üste gelen ek vergilerin, Türkiye’de “hazır giyim sektörünün bağışıklık sistemini bozacağını” kaydetti. Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca ise ek vergiye ilişkin, “Hızlı ve makul mal üretebilme ayrıcalığımız son ek vergilerle ciddi darbe yedi” dedi.

İthalat iç piyasadan daha pahalı (İsmail Gülle)

İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, yapılan örme kumaş ithalatının ihracatı engelleyen tarafı olmadığını savundu. Gülle, şöyle devam etti: “İthalatı cazip hale getiren kurların düşüklüğüydü. Bugün mevcut kurlarla yapılan ithalat vergisiz bile olsa iç piyasadan daha pahalı kalıyor. Yani düşük kur nedeniyle ucuz ithalat imkanı ortadan kalktı. Üstelik yapılan Türkiye’de kapasitenin yüzde 20 fazlası yapılan yatırımla arz fazlası da yaratıldı. Bu vergiler uygulanacak diye zaten Mart 2012’ye yetecek kadar kumaş da ithal edildi. Neticede ithalata ihtiyaç yok.”

Bindiğimiz dalı kesmemeliyiz (Hikmet Tanrıverdi)

15 Eylül 2011 tarihinde açıklanan önlemlere, daha önce soruşturma başlatılan dokuma kumaş ve hazır giyim ürünleri dışında, soruşturma kapsamında yer almayan, başta en temel hammaddelerimizden olan örme kumaşlar üzere kaplanmış kumaş, havlu kumaş, kadife kumaş, yatak çarşafları, bebek giyim, sutyen-korse ve kravatlar gibi diğer giyim eşyaları da ilave edildi. Biz bunu beklemiyorduk. Avrupa’da kriz ortamının yaşandığı şu dönemde, derinlemesine bir inceleme için 6 aylık bir izleme dönemi talep etmiştik. Kriz ortamında zorlandığımız Avrupa pazarlarında ’pahalı Türkiye’ imajı oluştuğu için üzgünüz. Yıl sonunda bu rakamın ortalama 450 milyon dolar ithalat 8 milyar dolarlıkta ihracata ulaşmasını bekliyoruz. Türkiye olarak bindiğimiz dalı kesmemeliyiz.

Düşüş kervanına örme ihracatı da eklenecek (Cem Negrin)

Dokuma kumaşın ardından örme kumaş ithalatına da yüzde 20 ek vergi getirilmesi telafisi imkansız durumlara yol açacak. Kasım ayında dokuma ürün ihracatımız miktar bazında yüzde 15 düştü. Oysa örmeye dayalı ihracatımız yine miktar bazında yüzde 6 artmıştı. Şimdi örme kumaşa dayalı ihracatımız da düşecek. Bu vergiler nedeniyle global markalar ve büyük alım grupları Türkiye’den çekilmeye başladı. Her geçen gün düşen hazır giyim ihracatı kötü sinyaller veriyor. Ek vergiler ithalatı azaltmaya yaramayacak. Hammaddesi olmayan malın ancak aradaki işçiliği kadar ithalatta azalma olur. Bu da yüzde 10-15’i geçmez. Ek vergiler ne ihracatı ne de istihdamı artırır. İhracatta düşüş trendi devam ederken, Türkiye’nin in çok istihdam yaratan sektörün büyümesi artık hayal oldu.

Fiyatlar % 20’den fazla artabilir (Yılmaz Yılmaz)

2012 yılı ikinci çeyreğinden başlayarak hazırgiyim fiyatlarının yüzde 20’lerden fazla artma ihtimali mevcuttur. Giyimdeki fiyat artışları, Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerini tutturmasını zorlaştıracak, enflasyon Türk tüketicisini olumsuz etkileyecektir. Şu anda örme ve dokuma kumaş üzerindeki birçok vergi, anti damping vergisi, referans fiyat gibi uygulamalar nedeniyle Türk hazır giyimcileri kumaşı rakip ülkelere göre ortalamada yüzde 30 civarında daha pahalıya almaktadırlar.

Haberin Devamı