Gazete Vatan Logo

Başbakanlık'ta cuma sendromu!

Başbakanlık Etik Kurulunun, Başbakanlık bürokratı İlker Aycı hakkında hazırladığı rapor ortalığı karıştırdı. Aycı’nın her Cuma günü bazı personelin işine son verdiği ve kurumda ‘’Cuma sendromu’’ yaşandığı belirtildi.

Hızla yükselen genç bürokratlardan biri olan Başbakanlık Yatırım ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı hakkında hazırlanan rapor ortalığı karıştırdı. Aycı’nın her Cuma günü bazı personelin işine son verdiği ve bu nedenle kurumda ‘’Cuma sendromu’’ yaşandığı belirtildi.

Başbakanlık Etik Kurulu tarafından yapılan incelemede, bir yıl önce göreve atanan ve Başbakan Erdoğan’ın başkanlığı döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışan Aycı hakkında kapsamlı bir karar metni hazırlandı. Kararda, kurum çalışanlarının, ‘’İşten çıkarmalar Cuma günleri yapılmakta, her Cuma günü acaba kimin işine son verilecek endişesi yaşanmaktadır’’ şikayeti de yer aldı.

PASTANECİ KARDEŞE MAKAM ARACI

Aycı’nın çalışanlara mobbing uyguladığı, pastaneci olan kardeşi ve ailesine sirenli makam aracı tahsis ettiği, 20 kişiyi işten çıkarıp, aynı görevlere 37 kişi aldığı belirtildi. 13 bin Euro net maaşla danışman da çalıştıran Aycı, savunmasında iddiaları yalanladı. 7 gün 24 saat çalıştıklarını ve özel sektör şartlarında danışman görevlendirdiğini söyledi. Ancak Etik kurul Aycı’nın faaliyetlerini ‘’Güven zedeleyici’’ buldu. Etik Kurul raporunda şu iddialar gündeme getirildi:

AİLE BOYU ARAÇ: Kurum Başkanı, kardeşine ve yakınlarına araç tahsis etti. Yakıt masrafları Kurum bütçesinden karşılandı. Araçlardan biri haftanın 7 günü 24 saati Başkan’ın kardeşindeydi. Araçlar bayram tatillerinde de Ankara dışına gitti.

BAŞDANIŞMAN MAAŞI: Kurum’da baş danışman olarak çalışan bir kişiye 13.000 Euro net ücret ödendi. Yurtdışında temsilciliği için de özel bir şirketle temsilci başına 22.000 Euro karşılığı anlaşıldı.

İHALESİZ KONAKLAMA: Kurum’un yurt içi ve yurt dışı seyahat ve konaklama hizmetleri ihalesiz olarak bir firmaya verildi. Bu firmanın referansı olarak da, başkanının eski çalıştığı Genel Müdürlük gös0terildi.

HİLELİ TAZMİNAT: Başkan, Kurum çalışanı çok sayıda kişiyi haksız yere işten çıkardı. Çıkarılanların yerlerine aynı statüde başkaları işe alındı. Alınan bazı kişiler, Başkan’ın eskiden Genel Müdürlük yaptığı sigorta şirketinden çıkarılmış gibi gösterilerek yüksek tazminat almaları sağlandı.

MOBBİNG DE VAR: Kurum başkanı, personel toplantılarında ‘’Sizin birimden henüz kimseyi atmadım ona göre’’ diyerek psikolojik baskı yaptı. Bu şekilde mobing uyguladı. Kurum personelinden bazılarına önce iş verilmedi, sonra da çalışmadıkları gerekçesiyle işten çıkarıldık. Boşalan yerlere aynı statüde yeni eleman alındı.

CUMA SENDORUMU: İşe alımlarda Kurum Başkanı ve İnsan Kaynakları Daire Başkanı, hemşehricilik yaptı. Başkan eski çalıştığı Kurum’dan birçok kişiyi sınavsız işe aldı. İşten çıkarmalar, Cuma günleri yapıldığı ve her Cuma günü acaba kimin işine son verileceği endişesi yaşandı.

41 yaşındaki Aycı, 1994 yılında Başbakan Erdoğan’ın başkanlığı döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesinde danışman oldu. AKP İstanbul İl Başkan yardımcılığı da yapan Aycı, 2005 yılından itibaren önce Başak Sigorta, sonra Güneş Sigorta Genel Müdürlüğüne atandı. Bir yıl önce de Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığına getirildi. (Gazeteport)

Haberin Devamı