Gazete Vatan Logo

Başbakana yolsuzluktan gözaltı!

Portekiz’de 2011’e kadar 6 yıl aralıksız başbakanlık yapan Jose Socrates vergi kaçırmak, kara para aklamak ve yolsuzluk şüphesiyle gözaltına alındı. Geceyi polis merkezindeki hücrede geçirdi.

Portekiz’de yolsuzlukla mücadele kapsamında yürütülen soruşturma siyasilere de uzandı. Başsavcılıktan i yapılan açıklamada, 57 yaşındaki eski başbakan Jose Socrates’in Paris’ten dönüşünde Lizbon Havaalanı’nda gözaltına alındığı belirtildi. Geceyi Lizbon’daki polis merkezindeki hücrede geçiren Socrates vergi kaçakçılığı, kara para aklamak ve yolsuzluk suçlamalarından sorgulanacak. Soruşturma kapsamında üç kişinin daha gözaltına alındığı kaydedildi. Operasyon kapsamında ayrıca çok sayıda ev ve işyerinde arama yapıldığı da ifade ediliyor.

Gizli hesap, evler, Mercedes

Socrates, dün öğle saatlerinde polis sorgusunun ardından savcılığa sevk edildi. Eski Başbakanın yanısıra Socrates’in çocukluk arkadaşı Carlos Manuel dos Santos Silva isimli Lena Group adlı inşaat şirketinin yöneticisi de gözaltına alındı. Portekiz basınına göre,

Haberin Devamı

- Lena Group, Socrates sayesinde kazandığı inşaat ihaleleri karşılığında Lizbon’da 775 bin euro’ya 3 apartman dairesi alıp tapusunu başbakanın annesi adına kayıt ettirdi.

- Socrates’in yaşlı annesinin geçen yıl bu evler için 47 bin euro vergi ödediği tespit edildi.

- Santos Silva’nın başbakanın 20 milyon euro’luk gizli servetini İsviçre’deki banka hesabında kendi adına sakladığı ileri sürülüyor.

- Socrates’in hesabında kaynağı belli olmayan para transferleri göründüğü, ayrıca gelir beyanıyla yaşam tarzı arasında bir ‘orantı’ olmadığı iddia edildi.

- Savcı Rosario Teixeira Portekizli siyasetçinin Paris’te satın aldığı bir ev için parayı nereden bulduğunu soracak.

- Başbakanlıktan ayrıldıktan hemen sonra doktora için gittiği Paris’te 95 bin euro verip aldığı Mercedes de soruşturma konusu.

- Socrates’in koltuğu bıraktıktan sonra çalışmaya başladığı Octapharma ilaç şirketinden aldığı 12 bin euro aylık danışmanlık ücretinin de herhangi bir çıkar ilişkisine dayanıp dayanmadığı araştırılacak. Gözaltına alınanlar arasında ilaç şirketinin yöneticisi de bulunuyor.

Haberin Devamı

Bakan istifa etti

Portekiz’de bu yıl içinde tanınmış kişilerin suçlandığı iki yolsuzluk soruşturması daha basına yansımış, Espirito Santo Bankası’nın eski başkanı Ricardo Salgado geçen hazıran ayında gözaltına alınmıştı. Bir hafta önce patlak veren yolsuzluk skandalında da yabancı yatırımcılara vize kolaylığı sağladıkları iddiasıyla çok sayıda üst düzey bürokrat gözaltına alınmıştı. Hükümeti de sarsan skandal nedeniyle geçen pazar günü Miguel Macedo da içişleri bakanlığından istifa etmişti.

İlk kez oluyor
Ancak Portekiz tarihinde ilk kez bir başbakan gözaltına alınıyor. Sosyalist politikacı Socrates, 2005 - 2011 yılları arasında başbakanlık görevini yürütmüş ve Euro krizi nedeniyle sıkı tasarruf tedbirleri uygulamak zorunda kalmıştı. Socrates, hazırladığı dördüncü tasarruf paketi için parlamentoda çoğunluğu bulamayınca istifa etti.