Gazete Vatan Logo

Başbakan Yıldırım MÜSİAD Expo kapanış oturumunda konuştu

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 16. MÜSİAD EXPO kapanış oturumuna katıldı. Programa Başbakan Yıldırım'ın yanı sıra, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, MÜSİAD Genel başkanı Nail Olpak da katıldı

Başbakan Yıldırım MÜSİAD Expo kapanış oturumunda konuştu

Başbakan Yıldırım burada yaptığı konuşmasının başında toplantıya geç kaldığını belirterek, "Bunun için kusura bakmayın. Rize'deydik Ovit Dağı tünelinde. Tünelin ışığını gördük. 14 kilometrelik iki tüp tünelin ikisinde de çalışmalar kaba hatlarıyla tamamlandı" dedi.

Yıldırım, "Küresel ticaret daraldıkça, gelişmiş ülkelerdeki büyümeler artık küçülmeye doğru yüz tuttukça, bazı gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin kazançlarına göz dikmeye başladı. Dolaylı yollardan finansın üzerine konmak için birtakım yollara başvuruyorlar, tedbirler alıyorlar. Bunu yaparken de terörü bahane ediyorlar. İşte böylesine gelişmeleri yaşarken, dostlarımızın, kardeşlerimizin, Asya'dan, Afrika'dan, sığınacakları, yatırımlarını yapacakları en güvenli limanın Türkiye olduğunu buradan bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye'nin dostlarıyla olan ilişkileri, tek taraflı menfaat ilişkisi değildir, alışveriş ilişkisi değildir, uzun vadeli, uzun soluklu bir yolculuktur, bir dostluk ilişkisidir. Türkiye, özellikle son 14 yılda Afrika açılım politikasıyla beraber bugün, 35 ülkede misyonunu, büyükelçiliğini açmış ve sadece 4 Afrika ülkesine havayoluyla gidilebilirken, bugün 40 civarında Afrika ülkesine doğrudan uçuşlar yapabilir hale gelmiştir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"DARBE SABAHI BAZI DOST BİLDİĞİMİZ ÜLKELER ŞAŞKINA DÖNDÜ, SUS PUS OLDULAR"

Yıldırım, "Bu darbeyi yendik, tankın gücü halkın gücüne karşı koyamadı ama daha önemlisi, bu darbe sabahı bazı dost bildiğimiz ülkeler şaşkına döndü, sus pus oldular. 'Bize böyle denmemişti.' Kendi aralarında kutlama yapmaya başlamışlar, 'Bizim çocuklar başardı' diye. Ama onların çocukları değil, bu milletin asil evlatları başardı. Kafalarını kiraya vermiş Pensilvanya'daki terör başının adamları değil, bu ülkenin yiğit evlatları kazandı" ifadelerini kullandı.

"NORMAL OLAYLARDA OLDUĞU KADAR BİR DALGALANMA OLDU"

Başbakan Binali Yıldırım, "Millet darbeyi defetmekle kalmadı. Darbecilere darbeyi vurmakla kalmadı, Türkiye'nin ekonomisine de sahip çıktı. Darbe cuma günü oldu. Cumartesi, pazar hafta sonu. Pazartesi günü bu darbe goygoycuları 'Türkiye çökecek, bankalar çalışmayacak, finans sektörü duracak' diye propaganda yaymaya başladılar. Bunun başını çeken de Fetöcüler. Pazartesi günü olunca her şey tıkır tıkır saat gibi işledi. Şu kadarını söyleyeyim, 'efendim borsa çökecek, döviz uçacak' hiçbir şey olmadı. Normal olaylarda olduğu kadar bir dalgalanma oldu. Bir karşılaştırma yapayım; Rusya ile uçak krizi olduğu gün ekonomik göstergelerdeki değişim kadar bile, ekonomik göstergelerde değişim olmadı. Neden çünkü bu millet darbeyi def etmekle kalmadı, o gün 2.5 milyar dolar dövizini bozdurdu bankalara koydu. Türk parası olarak koydu. Ekonomiye de sahip çıktı. Ekonomiye ayar yapmaya çalışanlara da ayar verdi. Devam eden 15 günde 12 milyar dolar yine döviz bozdurarak piyasaya verdi. Normalde vatandaşın işi bu değil. Vatandaş en büyük yapacağı işi yaptı, darbeyi önledi. Ama 'yetmez' dedi" diye konuştu.

Haberin Devamı

DERİK KAYMAKAMI

Yıldırım, "Derik Kaymakamımız, Derik Belediye Başkanvekilimiz, maalesef dün uğradığı alçakça bir tuzak patlayıcı vesilesiyle şehit oldu, hayatını kaybetti. 1 gün önce bana ziyarete gelmişti. Son dönemde bölücü terör örgütüne yataklık yapan, onlara destek olan bu vesileyle görevden alınan belediyelere atanan başkanları Ankara'da İçişleri Bakanlığımızda bir araya getirdik. Onların çalışmalarını kendi ağızlarından dinledik. Bundan sonraki hedeflerini ve taleplerini öğrenme fırsatı bulduk. O toplantıda Derik Kaymakamımız Muhammed Fatih Safitürk, o kadar heyecanlı, o kadar vatan ve millet sevdalısıydı ki... Anlattıklarını yaşar gibi anlatıyordu. O gencecik, fidan gibi kardeşimize alçaklar tuzak kurdular ama onlar bilsin ki hiçbir yiğidimizin kanı yerde kalmaz. Ülkenin her köşesinde, bu ülkeyi bölmeye çalışan, birliğimizi beraberliğimizi, kardeşliğimizi zedelemeye çalışan kim olursa olsun ister içeride, ister dışarıda, hiç ama hiç affetmeyeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

"1 MİLYAR 100 MİLYON KOBİ'LERE KARŞILIKSIZ DESTEK VERECEĞİZ"

Yıldırım, "1 milyar 100 milyon KOBİ'lere karşılıksız destek vereceğiz, 50 binden 300 bine kadar, projesine göre. Yetmez, 17 milyar teminat vereceğiz, Kredi Garanti Fonu teminatı üstlenecek, siz de 17 milyar liraya kadar ihtiyacınız olan finansmanı sağlayacaksınız. Neyle sağlayacaksınız? Piyasadaki faizlerin yarısı faizle sağlayacaksınız. Yani yüzde 4'le, yüzde 5'le sağlayacaksınız" dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Başbakanlık'tan edinilen bilgiye göre, KOSGEB aracılığıyla 2017 yılı bütçesinden 1 milyar 100 milyon TL destek verilecek.

"TÜRKİYE EN AZ YÜZDE 4,5 BÜYÜYECEK"

Başbakan Yıldırım, "Bazılarının, kasıtlı olarak Türkiye'de ekonomiyle ilgili olumsuz bir algı yapmaya yönelik faaliyetleri olduğunu biliyoruz. Bu yeni değil, eskiden de vardı ama bugünlerde hız kazandı. Ama şunu herkes bilmelidir ki, Çin ve Hindistan'ı çıktıktan sonra, bugün bile, bu haliyle bile Türkiye dünya büyüme ortalamasının üzerindedir. Bu büyüme bizi mutlu etmiyor, bu bizim alışık olduğumuz bir büyüme değil ama bu yıl çok özel bir yıl. 2017'den itibaren Türkiye tekrar büyümede anlı, şanlı günlerine dönecek. Elinizi çabuk tutun, Türkiye en az yüzde 4,5 büyüyecek. Fazlası var, eksiği yok" diye konuştu.