Gazete Vatan Logo

Başbakan Yıldırım, Almanya'dan gelen açıklamalara cevap verdi!

Başbakan Yıldırım, Almanya’daki seçimler öncesinde Başbakan adayları Angela Merkel ve Martin Schulz’un Türkiye karşıtı söylemlerine ilişkin, “Akıldan ziyade duygu ön planda. Söylenen her şey Almanya ile Türkiye ilişkilerine olumlu katkı yapmadığı gibi iki toplumun da yıllara dayanan dostluğuna ve güvenine de zarar verir” dedi.

Başbakan Yıldırım, Almanya'dan gelen açıklamalara cevap verdi!

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya’daki seçimler öncesinde Başbakan adayları Angela Merkel ve Martin Schulz’un Türkiye karşıtı söylemlerine ilişkin, “Akıldan ziyade duygu ön planda. Söylenen her şey Almanya ile Türkiye ilişkilerine olumlu katkı yapmadığı gibi iki toplumun da yıllara dayanan dostluğuna ve güvenine de zarar verir” dedi.

Yıldırım, TBMM’deki Yargıtay’ın Adli yıl açılış resepsiyonuna katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, mahkumlara tek tip kıyafet çalışmasına ilişkin, “Mahkumlara kıyafet çalışması devam ediyor. Yargının işleyişi ile paralel gidiyor” dedi.

“ABD Başkan yardımcısı Pence’den randevu istediğina dair haberlerin hatırlatılması üzerine de Yıldırım, “Arkadaşlar çalışıyor teknik düzeyde. Karşılıklı çalışma var. Ne zaman ikimizin programı denk düşerse planlanmış olacak” karşılığını verdi.

Getirisi götürüsü bakılacak

130’a yakın isim hakkında 3 ay içinde Türkiye’ye dönmezse vatandaşlıktan çıkarılmasına dair KHK’nın hatırlatılarak, “Süre doldu, ne adım atılacak?” sorusuna Yıldırım, “3 aylık süreden sonra otomatik çıkma diye bir şey yok. Ondan sonra eğer bir karar alınırsa çıkma yönünde o geçerli olacak. Alınamazsa süre devam edecek” yanıtı verdi. “Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelecek mi?” sorusuna da Yıldırım, “Hayır gelmez. Tek tek ele alınıp değerlendirilecek. Hukuken Türkiye’ye getirisi götürüsü ne; neticede vatandaşlıktan çıkarmak ile işledikleri suçun lehlerine bir durum ortaya çıkıyorsa ona izin vermemiz lazım. Aksi halde o yönde bir karar alınabilir. Hepsinin dosyası hukuki açıdan teker teker detaylı incelenmesi gerekir. İlk listede 130 kişi var. Zaman zaman yayınlanıyor liste fevkalade durum değil. Bilinen bazı isimler olduğu için kamuoyunun dikkatini çekiyor” dedi. FETÖ lideri Fethullah Gülen’e dair bu adımın atılıp atılmayacağına dair soru üzerine “Bir değerlendirme yapılmadı” karşılığı verdi.

Haberin Devamı

Görüşlerimiz aynı

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Kuzey Irak’taki referanduma dair değerlendirmelerinin hatırlatılıp, “görüş farklılığı mı var?” sorusu üzerine, Yıldırım, “Bahçeli ile biz görüşüyoruz. Bu konuları cümle alemin içinde anlatmaya gerek yok. Aramızda görüş farklılığı da yok. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta yapmaya çalıştığı; bölgesel yönetimin yapmaya çalışmaya referandum kararının vahim hata olacağını hep söyledik. Görüşümüz devam ediyor bu referandum yapılmamalı. Yapılınca da bölgede sorunlar had safhada, yeni bir sorun ilave etmenin ne bölgeye ne de bölge ülkelerine bir katkısı yok” yanıtı verdi.

Haberin Devamı

Çılgın davranışlar

Kuzey Kore konusunda ABD’nin tepkisi de var, Türkiye endişeli mi?” sorusuna da Yıldırım, “Dünya ne kadar endişeli ise Türkiye’de aynı oranda endişeli. Dünyanın geleceği bir takım çılgın hareketlere çılgın davranışlara bırakılmamalı. BM başta olmak üzere uluslararası toplum üzerine düşen sorumluluğu alarak Kuzey Kore, Arakan ve başka bölgelerdeki insanlık suçlarına karşı daha duyarlı ve kesin duruş sergilemesi icap eder” şeklinde yanıt verdi.

Duygu ön planda

Almanya’da seçim öncesi Merkel ve Schulz’un katıldığı programda Türkiye karşıtı söylemlerinin hatırlatılması üzerine de Yıldırım, “Seçim üzeri fazla yoruma gerek yok. Akıldan ziyade duygu ön planda. Söylenen her şey Almanya ile Türkiye ilişkilerine olumlu katkı yapmadığı gibi iki toplumun da yıllara dayanan dostluğuna ve güvenine de zarar verir” dedi. “Seçim sonrası düzelir mi” denilmesi üzerine de Yıldırım, “Bekleyelim görelim” karşılığı verdi.

Haberin Devamı

Başbakan’ın kağıt heykel merakı

Yıldırım, resepsiyonda karşılaştığı bir Yozgat Boğazlıyan’lı hakime, “Belediye bir heykel yapmış, kağıt heykel falan değil mi o, kaldırılamıyor mu o oradan” diye sordu. Hakim de, “Oradaki duruş biraz abartılıyor. Herkesin gidip görecek hali yok. Yıpratma amaçlı bir yorum” dedi.

(Milliyet)