Gazete Vatan Logo

Başbakan yeni teşvik sistemini açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan iş dünyasının sabırsızlıkla beklediği yeni teşvik paketini açıkladı

Başbakan yeni teşvik sistemini açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, devrim olarak nitelendirdiği yeni teşvik paketi ile cari açığın azaltılmasının hedeflendiğini söyledi. “Yeni teşvik sistemi Türkiye genelinde yatırımı daha da özendirecek. Üretim, istihdam, ihracat noktasında Türkiye’yi çok farklı boyutlara taşıyacak” diyen Erdoğan, yeni teşvik paketinin hedeflerini şöyle sıraladı: Cari açığın azaltılması için ithalat edilen ürünlerin üretimi, en az gelişmiş bölgelere yapılan teşviklerin artırılması, teknolojik dönüşümü sağlayacak yatırımların artırılması.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni teşvik paketin, rekor seviyelere çıkan cari işlemler açığını azaltmayı hedefliyor. Yeni teşvik paketinin açıklandığı basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, “Yeni şartları gözeterek teşvikleri yeniledik. Yeni gelişmelere uyum sağladık. Bugünkü de yeni şartların, ihtiyaçların ulusal ve küresel ekonomi ışığında hazırlanmış bir teşvik sistemidir” dedi.

Erdoğan, “Sistemin hedefleri; cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılması, en az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılması, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi, destek unsurlarının etkinliğinin artırılması, kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi ve teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesidir” diye konuştu.

Yeni teşvik sisteminin Türkiye genelinde yatırımı daha da özendireceğini ifade eden Erdoğan, üretim, istihdam, ihracat noktasında Türkiye’yi çok farklı bir boyuta taşıyacağını vurguladı. Erdoğan, şöyle devam etti: “Mevcut sistemle bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmayı hedeflemiştik. Teşvik belgelerinin yarıdan fazlası daha az gelişmiş bölgelere gitti. Mevcut sistemle uluslararası yatırımları ülkemize çekmeyi hedeflemiştik, bunda da başarı sağladık. Teşvik sistemi etkili sonuçlar doğurdu. Yeni teşvik sistemini de bu temel üzerine inşa ediyoruz ... Hükümet olarak 2023 yılına ilişkin önemli hedeflerimiz var. Cumhuriyetimizin 100. yılında, 2 trilyon dolar milli gelirle dünyanın 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Yeni teşvik sisteminin temel hedefleri; cari açığın azaltılması için ithalat edilen ürünlerin üretimi, en az gelişmiş bölgelere yapılan teşviklerin artırılması, teknolojik dönüşümü sağlayacak yatırımların artırılması. Yatırımcılara KDV istihdatı, vergi indirimi, işveren hissesi destegi (asgari ücret üzerinden) gelir vergisi desteği sağlayacağız.”

Ayrım yapmadık

Başbakan Erdoğan, geçmiş hükümetler dönemlerinde olduğu gibi, belli bölgelere, belli zümrelere, belli çevrelere değil, tüm Türkiye’ye hitap edecek bir teşvik anlayışını hakim kıldıklarını, teşviklerin ölü doğmasına mahal vermedikleri gibi suistimal edilmesine de asla müsaade etmediklerini belirterek, “Açıkladığımız teşvik sistemi, aynı şekilde yeni şartların, yeni ihtiyaçların, ulusal ve küresel ekonomideki yeni gelişmelerin ışığında hazırlanmış teşviktir” dedi.

Boksa girildiğinde yumruk sayılmaz

Başbakan Erdoğan, ”Yeni teşvik sistemi hazırlanırken, enerji maliyetlerindeki artışların gözönünde bulundurulup bulundurulmadığına” ilişkin soru üzerine, paketin bir yatırım teşviki olduğuna işaret etti. ”Boksa girildiğinde yumruk sayılmaz. Kavganın içine girdiğimiz zaman yumruğun sayısı belli olmaz” diyen Erdoğan, burada neticenin alınacağını söyledi. Erdoğan, ”Büyük yatırımların Türkiye’ye gelmesi... Burada yatırımlar noktasında ucu açık projelerimizdir. Ucu açık projelerde bu neticeyi alacağız ve önemli olan bizim cari açığı minimize etmek olduğu için de zaten buradan stratejik yatırımlarda biz enerjiye desteği veriyoruz. Buna böyle bakacağız, böyle bileceğiz” dedi.

Çehreyi değiştiriyoruz terör engelini aşacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, okullar, hastaneler ve havaalanları ile Doğu ve Güneydoğu’nun çehresini değiştireceklerini belirterek, “Doğu ve Güneydoğu illerimizde on yılların ihmali var. Burada devletin, sivil toplumun, sanayicinin ihmali var. Son 9.5 yıl boyunca bu durumun en önemli engelinin terör tehdidi olduğunu belirtmek zorundayım. Terör tehdidi olmasa, ekonomik gelişmeyi yakalayacaktır. Terör örgütü kendi bölgesine zarar verecektir. Biz hükümet olarak tüm bu engelleri ve engellemeleri aşağız. Okullar, hastaneler, havaalanları ile bölgenin çehresini değiştiriyoruz.Tek başına olmaz, özel sektörün bölgeye gelmesi imkanlarından faydalanması gerekiyor” diye konuştu.

Yatırımını ertelemeyen hayalkırıklığı yaşadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni teşvik paketi, bütün sektör ve bölgelerde heyecan yaratırken, kabine üyelerinin açıklamalarına güvenerek, yeni sistemi beklememiş ve yatırımlarına başlamış olanlar büyük hayal kırıklığına uğradı. Teşvik paketiyle ilgili hazırlıklar sürerken, hükümet üyelerinden gelen, “Yatırımlarınızı ertelemeyin, yapın, geriye dönük yatırımları da kapsayacak” sözlerine güvenerek yatırımına başlayanlar, büyük şaşkınlık yaşıyor. Dün açıklanan yeni teşvik sistemi, 1 Ocak 2012’den itibaren geçerli olacak. Bu durumda bu yılın başından önce yatırım yapmış olanlar yeni sistemden yararlanamayacak.

Ekonomi yönetiminin teşvik sistemiyle ilgili hazırlıkları sürerken, ilgili bakanlar çeşitli açıklamalar yapmış ve yatırımcılara, “Yeni teşvik sistemi gelecek diye yatırımlarınızı ertelemeyin, geriye dönük olarak sizleri de kapsayacak” taahhüdünde bulunmuşlardı. Ancak öyle olmadığı dün Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarıyla anlaşıldı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, çalışmalara başladıkları yeni teşvik sistemiyle ilgili bilgi verirken, yatırımcılara seslenerek, “Yeni sistem gelecek diye yatırımları ertelemeyin, sistem geriye dönük de işleyecek” demişti.

Bakan Ergün, İSO Başkanı Tanıl Küçük ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, şöyle konuşmuştu:

“Diyelim ki 2010’un 6’ncı ayından itibaren olan yatırımlara da bu model uygulanmış olacak. Kimse bu konuda kendisini geri çekmesin, endişe içinde olmasın. O yeni unsurlar geriye dönük de işleyeceği için herhangi bir sorun olmayacak. Ama bugünden şu unsur var, bu unsur yok deme imkanına da sahip değiliz. Arkadaşlarımız iyi bir çalışma yapıyor.”

Aynı şekilde hazırlıkları devam eden Teşvik Paketi’yle ilgili sorulara aylardır aynı yanıtı veren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni teşvik sisteminin belli bir tarihe kadar geriye dönük olarak da işleyeceğini belirterek, ‘’Yeni teşvik sistemi çıksın diye sakın kimse beklemesin, yatırımlarına devam etsinler. Bu teşvik sistemi çıktığında onlar da zaten kapsanmış olacak’’ demişti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Ağustos 2011’den itibaren teşvik sistemiyle ilgili açıklamalarında, yatırımcılara, “işinizi ertelemeyin” uyarısı yaparak, “Geniş bir çalışma başlattık. Yeni yatırım teşviklerini 5-6 ay geriye dönük uygulayabiliriz” demişti.

Doğu’dan Batı’ya Türkiye’yi kucaklayan dev yatırım hamlesi

İLLER SINIF ATLAYABİLECEK


- Genel olarak teşvik sisteminde uygulama, yatırımlara KDV istisnası, Gümrük Vergisi istisnası, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi desteği, KDV iadesi desteği sağlanması olacak. Yeni teşvik uygulamasında bölgesel sistem yerine il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiliyor. İllerin bölgesel dağılımdaki yerleri, TÜİK’in daha sonra belirleyeceği değişikliklere göre yeniden düzenlenebilir şekilde olacak. Yani illerin gelişmişliği değiştikçe, teşvikteki yerleri sabit değil, değişken olacak.

10 YIL SSK PRİMİ YOK

- Ekonomik gelişmişlik düzeyine göre iller 6 bölgeye ayrıldı. Bu illerdeki yatırımı yapacakların sigorta primi ödemeleri 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. 6’ncı bölgede yatırım yapacak şirketler yatırımın yüzde 50’sine, OSB için ise yüzde 55’ine tutar kadar vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacak. Faiz desteği tavanları da yükseltilecek. 6’ncı bölgede 31 Aralık 2013’e kadar başlanacak yatırımlarda sigorta primi desteği 10 yıl uygulanacak. Bu tarihten sonra 7 yıl olacak.

6’ncı bölgedeki yatırımlarla sağlanan istihdam için asgari ücret üzerinden hesaplanacak gelir vergisi stopajı 10 yıl boyunca terkin edilecek. 6’ıncı bölgede yatırım yapan SSK işveren payı, SSK işçi payı, gelir vergisi stopajından kurtuluyor. Artıları devlet üstleniyor, işverene sadece net asgari ücret kalıyor. Asgari ücretlinin maliyeti 600 dolardan 350 dolara düşecek.

DEV YATIRIMA SÜPER FIRSAT

- Belirli büyüklükteki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar ile otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri, rüzgar tüneli yatırımları, yatırım yerine bakılmaksızın 5’inci bölge desteklerinden yararlanabilecek. Özellikli eczacılık ürünleri olan biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar ile kan ürünleri üretimine yönelik yatırımlar, yatırım yeri dikkate alınmaksızın aynı şekilde 5’inci bölge desteklerinden yararlanacak.

EĞİTİM STRATEJİK YATIRIM

- Yeni teşvik sisteminde, eğitim yatırımlarını da desteklenecek. Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, hangi ilde yapılırsa yapılsın, Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında 5’inci bölge desteklerinden yararlanacak.

Demiryolu ve denizyolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, madencilik yatırımları, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri’nde yapılacak turizm yatırımları da aynı şekilde, nerede olursa olsun, 5’inci bölge desteklerinden faydalanabilecek.

ARAZİ TAHSİS EDİLECEK

- Hangi ilde yapılırsa yapılsın stratejik yatırımlar desteklenecek. Sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak stratejik yatırımlar (Tedariği yüzde 50’den fazlası ithalata dayalı ürünlerin yer aldığı sektörler) desteklenecek. Demir-çelik, makina ve kimya sektörleri bu kapsamda yer alıyor. Yatırım yapılacak yere yatırımcı karar verecek. Stratejik yatırımlar aynı koşullarla desteklenecek. Yeni sistemle birlikte özellikle stratejik yatırımlara destek verilecek. Burada temel olarak vergi, faiz, prim ve yer tahsisi desteği sağlanacak.

FAİZLER DÜŞÜRÜLECEK

- Yatırımcı Çorum organize sanayi bölgesinde yatırım yaparsa dördüncü bölgenin değil beşinci bölgenin imkanlarından yararlanacak. 6. Bölgedeki illerde asgari tutarın üzerinde yatırımlar sektör ayrımı yapılmaksızın teşvikten yararlanacak. Organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar 12 yıl süreyle devlet karşılayacak. Bu illerde yatırım yapanların sigorta primi destek ödemeleri 10 yıl kamu tarafından karşılanacak. 6. bölgede yatırım yapacak firmalar, yatırımlarının yüzde 50’sine, OSB’lerde yüzde 55’ine kadar vergiden muaf olacak. Faiz desteği tavanı yükselecek. Finansman desteği böyle sağlanacak.

YATIRIM İNDİRİMİ GELDİ

- Yatırımcı, vergi indirimi desteğini yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulayabilecek. Örneğin, Kocaeli’nde yatırımı olan yatırımcı, gidip Muş’a da yatırım yaparsa, yatırıma katkı oranının yüzde 80’ini Kocaeli’nden elde ettiği kazancın vergisinden düşebilecek. Bu yeni düzenleme, değişen oranlarda uygulanacak ve 1’inci bölge haricindeki tüm bölgeleri kapsayacak.

ENERJİ SEKTÖRÜNE YOK AMA...

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, enerji sektörünün teşvik paketine dahil edilmediğini ancak stratejik yatırımda kullanılan enerjiye destek vereceklerini söyledi. Erdoğan, Tunceli’nin 6’ncı bölgeye dahil edilmemesiyle ilgili olarak da “TÜİK’in kriterlerine göre illerin sıralaması yapıldı. Tunceli de 5’inci bölgede yerini aldı. Hiçbir il için özel yöntem kullanmadık. 5’inci bölge de 6’ncı bölge gibi yüksek oranda teşvik alacak bölgedir” dedi.

Yatırım malı ithalatına Gümrük Vergisi yok

Yeni teşvik sistemiyle stratejik yatırımlara şu destekler veriliyor:

1 Yatırım malı ithal makine ve teçhizat için Gümrük Vergisi muafiyeti.

2 Makine ve teçhizat için ayrıca KDV istisnası.

3 Yatırımın tamamlanmasını müteakiben 7 yıl süreyle Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği.

4 Yapılan yatırım tutarının yüzde 50’sine tekabül eden miktarda vergi indirimi imkanı (% 90 oranında)

5 Yatırımcıların kullanacakları yatırım kredileri için 50 milyon liraya ulaşan faiz desteği (Sabit yatırım tutarının yüzde 5’ini aşmamak kaydıyla)

6 Şirketlere yatırım yeri tahsisi sağlanacak.

7 Asgari 500 milyon TL tutarındaki yatırımların bina inşaat harcamaları için KDV iadesi.

8 Stratejik yatırımlarda, yatırım tutarının 50 milyon lirayı aşması gerekiyor. Ayrıca yüzde 40 katma değer üretecek bir yatırım olması gerekiyor.

Hangi il, hangi bölgede?

1. BÖLGE: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla.

2. BÖLGE: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Kayseri, Kırklareli, Konya, Sakarya, Tekirdağ, Yalova.

3. BÖLGE: Balıkesir, Bilecik, Burdur, Gaziantep, Karabük, Karaman, Manisa, Mersin, Samsun, Trabzon, Uşak, Zonguldak.

4. BÖLGE: Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas.

5. BÖLGE: Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, K.maraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat.

6. BÖLGE: Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van.

Dev dönüşümü başlatacak

Mehmet Büyükekşi (TİM Başkanı)


Yeni teşvik sisteminde, içimizden gelen sayın Bakanımızın imzasını ve farkını çok açık olarak görüyoruz. Yeni sistemin Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu teknolojik dönüşüm süreci için ateşleyici bir etki yapacağına, yabancı yatırımları ülkemize çekilmesinde ’mıknatıs’ etkisi göstereceğine inanıyoruz. İl bazlı bölgesel teşvik sisteminin ihtiyaç duyduğumuz sosyal barış ortamına da büyük katkı sağlayacağına, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını hızla azaltacağına inanıyoruz.

Yeni yatırımlanı teşvik edecek

Rızanur Meral (TUSKON Başkanı)


4. Teşvik paketini olumlu buluyoruz. Özellikle 6. bölgede yapılacak olan yatırımlara 7 yıl SGK prim desteği, gelir vergisi stopajı, faiz desteği, stratejik yatırımlara enerji desteğinin verilmesi gibi hususlar, yeni yatırımları teşvik edecek mahiyette. Teşvikleri belirlemede illerin gelir düzeyinin yanı sıra sosyal gelişmişlik düzeyinin ve unsurlarının da değerlendirmeye alınması, bölgeler arasındaki gelişmişlik sorununun çözümüne katkı sağlayacak önemli bir adım olacaktır.

Yerli ve yabancı yatırımcıyı özendirecek

Murat Yalçıntaş (İTO Başkanı)


Daha önceki teşvik paketlerinin mantığı korunmuş, bununla beraber çok önemli olumlu değişiklikler yapılmış, yerli ve yabancı yatırımcıyı özendiren bir paket. Hem sanayi yapısındaki değişimi sağlayacak hem de ithal ettiğimiz ara malların ülkede üretimini sağlama ve ileri teknolojik ürünlerin üretimine geçişi sağlayacak önemli bir adım. Cari açığı azaltacak, istihdam yaratacak önlemler var. Yatırımcıyı çekmek açısından büyük fırsatlar sunan, çok iyi düşünülmüş, içine stratejik elemanlar konulmuş bir paket.

Teşvik edici bir teşvik paketi

İsmail Gülle (İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı)


Teşvik edici bir teşvik paketi açıklandı. Sektör olarak yatırımların içinde adımızın görünmemesini sektörümüzün teşvik edilmeyeceği yönünde algılamadık. Özellikle 5. Bölgedeki bir yatırımcının 6. Bölgedeki bir yatırımcının imkanlarından yararlanmasını son derece olumlu bulduk. Bu madde ilave yatırımların da o bölgeye yapılacağı anlamına geliyor. Teşvik paketinin içeriği son derece dolu. Sadece enerji yönünde teşvikin olmamasını eksiklik.

Reel sektöre hız ve güven getirecek

Ömer Cihad Vardan (MÜSİAD Genel Başkanı
)

Sanayinin desteklenmesine yönelik teşvikler, reel sektöre bir güven ve hız getirecek. Özellikle stratejik sektörlerin üretimine yönelik desteklerle beraber, yatırım-üretim-istihdam-ihracat hedeflerini kapsayan teşvik mantığı reel ekonomi ile kurumsal bir eşgüdüm sağlayacaktır. Ancak, unutmamak gerekir ki teşvikler hiçbir zaman amaç değil, birer araçtır. Ayrıca, bu teşviklerin uygulanma süreci de en az teşvik modelinin ortaya konması kadar önemlidir.

Tunceli tepkili: Siyasi karar

Yusuf Cengiz (Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı)


Yeni teşvik yasasında Tunceli’nin 5. bölge kapsamına alınması kararı tamamen siyasi. Tunceli’ye büyük bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Türkiye’de en çok göç veren il konumundayız. Yeni teşvik yasasında en avantajlı bölge ve yine en önemli teşviklerin verildiği bölge olan 6. bölge kapsamına ilimizi almamışlar. Bizi 5. bölge kapsamına, Kahramanmaraş, Yozgat, Çorum gibi iller ile aynı seviyede tutmuşlar. Biz Türkiye’nin en yoksul kentiyiz, hiçbir özel sektör yatırımı yok, yatırımcı bölgeden kaçıyor.

Yapısal sorunlara çözümü hedefliyor

Tanıl Küçük (İSO Başkanı)


Cari açığın makul seviyelere çekilmesi, bölgesel farklılıkların giderilmesi, teknolojik dönüşüm gibi temel yapısal meselelere çözüm üretmeyi hedefleyen paket olarak göründüğünü söyleyebiliriz. İl bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiş ve stratejik yatırım kavramları önemli yenilikler olarak göze çarpıyor. Sigorta primi işveren payına uzun vadeli indirimler, vergi indiriminin yatırımcının tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara uygulanması dikkati çekici.

Teşvikler cari açığın pan zehiri olur

Hikmet Tanrıverdi (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı)


TÜRKİYE için yeni bir sayfa açıldığını düşünüyorum. Girdi Tedarik Stratejisi’ne göre buradan çıkacak spesifik ürünler çerçevesinde cari açığı azaltacak yatırımlara bölge farkı gözetmeden ürün bazında desteklenmesi çok olumlu. Teşvik kapsamına alınan ürünlere ilişkin listeyi görmek lazım. Doğru ürünlerden oluşan liste teşvik tarihinde bir devrime neden olur. Cari açığın da panzehiri olur.

İstediğimizi aldık sıra yatırımcıda

Cem Negrin (TGSD Başkanı)


Hükümetimizden daha fazlasını bekleyemezdik. Sıranın yatırımcıya geldiğini düşünüyorum.5 ve 6. bölgeye malların ulaşımı için ucuz ve hızlı bir yol bulunursa önümüzdeki 10 yıl boyunca hazır giyimin önünün açılacağına inanıyorum. Uzakdoğu’daki aşırı ucuz ülkelerdeki çalışanların ücretlerindeki artış bizden fazla olacağı için aramızdaki fiyat farkının düşüşe geçmesini bekliyoruz. Bu çok önemli. Teşviklerden maksimum oranda yararlanmaya çalışacağız.

Gelişmişlik farkı giderilecek

Şahismail Bedirhanoğlu (Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı)


Bugüne kadar uygulamaya konulan yeni teşvik paketlerindeki eksiklerin büyük çoğunluğu, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketinde giderildi.Yeni teşvik paketinde uygulama sürenin 12 yıla kadar çıkarılması çok yerinde bir karar. Teşvik paketinin bölgeler arası gelişmişlik farkının giderilmesi için çok önemli olduğunu düşünüşyorum.

Ülkemizi Süper Lig’e taşıyacak

Ekrem Demirtaş (İzmir Ticaret Odası Başkanı)


Yeni teşvik paketi, Türkiye’nin en büyük sorunu olan cari açığın önlenmesi, ara malı üretiminin, kümelenmenin desteklenmesi ve ileri teknoloji yatırımlarının desteklenmesi açısından son derece doğru. Bu paketi diğer paketlerden ayıran en önemli özellik stratejik yatırımların desteklenmesi. Sayın Başbakan’ın açıklamaları, yeni paketin Türkiye’nin önünü açacak, ülkemizi Süper Lig’e taşıyacak olan paket olduğunu gösteriyor.

Paketin içinde akıl var

Süleyman Orakçıoğlu (Orka Group Başkanı)


Sayın başbakanın tüm ekonomi kurmaylarıyla aynı masaya oturarak bu açıklamayı yapması konuyu ne kadar sahiplendiğinin göstergesi. Daha önce, “Neden büyük yatırımlar, stratejik yatırımlar ülkemize çekilmiyor” diyorduk. Yeni paketle bunlar içinde farklı teşvikler planlanmış. Aynı şekilde OSB’ler ve birden fazla yatırımcının ortak yapacağı yatırımlara da değişik teşvikler sunulmuş. Özetle, bu paketin içinde akıl var.

Ustalık dönemine yakışır bir teşvik olmuş

Hacı Boydak Boydak (Holding Yönetim Kurulu Başkanı)


Ustalık dönemine yakışır bir teşvik sistemi olmuş. Bu teşvik sistemi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin büyük bir değişime uğrayacağına inanıyorum. Bu bölgelerimiz tarihi bir sıçrama fırsatı elde edecekler. Bölgeler ve iller arasındaki derecelendirme öncekilere göre daha titizlikle yapılmış. Yeni teşvik sisteminde ufak tefek bazı noksanlıklar olabilir. Onların da önümüzdeki günlerde izole edileceğine inanıyorum.

Haberin Devamı