Gazete Vatan Logo

Başbakan, kurmaylarıyla teklife son şeklini veriyor

Başbakan Yıldırım, kurmaylarıyla iki gün aralıksız sürecek "Başkanlık" çalışmalarına dün başladı.Son şekli verilecek teklifin Cumhuriyet Bayramı sonrası Meclis’e sunulması planlanıyor

Başbakan, kurmaylarıyla teklife son şeklini veriyor

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’ndan (MKYK) başkanlık ile ilgili süreci yürütme konusunda tam yetki almasının ardından 3 gün süren AK Parti kampında, milletvekillerinin başkanlık ile ilgili görüşlerini dinledi. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nu toplamayan, bugün de AK Parti’nin TBMM’deki grup toplantısını yapmayacak olan Başbakan Yıldırım, iki gün boyunca yakın kurmaylarıyla başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliği teklifine son şeklini verecek.

Yıldırım’ın görüşmelerinde 17 Ekim’de TBMM’ye sunulan bütçeye bağlı olarak Anayasa değişikliğinin görüşme takvimi belirlenecek. AK Parti, 2017 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken, Anayasa teklifini de Anayasa Komisyonu’nda ele almayı planlıyor.

BAYRAM SONRASI MECLİS’TE

Teklifin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan sonra TBMM’ye sunulması bekleniyor. AK Parti’nin ilk olarak Cumhuriyet Bayramı’nda teklifi sunmayı planladığı, ancak hem bayramın cumartesi gününe denk gelmesi hem de bayram üzerindeki tartışmaları daha da alevlendirmemek için bayram sonrasına bıraktığı öğrenildi.

Haberin Devamı

BİR GÖRÜŞME DAHA

Başbakan Yıldırım’ın teklif TBMM’ye sunulmadan önce MHP ile temasta bulunması, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile bir kez daha bir araya gelmesi bekleniyor.

AK PARTİ "TAM BAŞKANLIK" TEKLİFİYLE YENİ ANAYASAYI GÜNDEME GETİRECEK"
AK Parti'nin daha önce hazırlığını yaptığı metinlerle oluşturulan teklif üzerinde son değerlendirmeler de bu hafta gerçekleştirilecek. Yıldırım'ın, partisinin hukukçu kurmaylarının yanı sıra, başta MHP Lideri Devlet Bahçeli olmak üzere muhalefetle de dirsek temasında bulunması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak kabine toplantısında da konunun ele alınması ve teklifin Meclis'e gönderilmesi öngörülüyor.
Kulislerde "yarı başkanlık", "partili Cumhurbaşkanlığı" gibi seçenekler dile getirilse de, AK Parti "tam başkanlık" teklifiyle yeni Anayasayı gündeme getirecek. Başkan'ın 5+5 yıllığına iki dönem seçilebilmesi, ilk turda yüzde 50'lik oran bulunamazsa, ikinci tura gidilmesi, bakanların Meclis dışından atanması, Başbakanlık makamı olmaması ve bunun yerine Başkan Yardımcılığı oluşturulması planlanıyor. Teklifin kasım ayı başında Meclise sunulması planlanıyor. Konunun 2017 başında Genel Kurula getirilmesi hedefleniyor. Eğer takvim planlandığı gibi işlerse, ilkbaharda da referandum sandıklarının kurulması öngörülüyor.

Haberin Devamı

TÜM AYRINTILAR KİTAPÇIKLARDA ANLATILACAK
Başbakan Yıldırım, hafta sonu AK Parti Kampı'nda parti teşkilatlarına da, başkanlık konusunu halka anlatmaları için talimat verdi. Bu kapsamda, broşür ve kitapçıklarla AK Parti'nin neden başkanlık sistemini hedeflediği, diğer ülkelerdeki uygulamalardan farkları, nasıl bir yapı oluşacağı tek tek anlatılacak. Özellikle, muhalefetin gündeme getirdiği "eyalet -federatif yapı gelerek Türkiye'nin bölünme tehlikesi yaşayacağı", "sistemin diktatörlüğe dönüşeceği" endişelerine yer olmadığı, teklifteki ifadelerle vatandaşlara aktarılacak. Bu süreçte, bakanlardan milletvekillerine, parti yöneticilerinden il teşkilatlarına kadar partinin tüm kadroları sahada çalışacak.

Haberin Devamı