Gazete Vatan Logo

Başbakan:%100'ünü gerçekleştirdik

Başbakan Davutoğlu, 64. Hükümet'in 2016 Yılı Eylem Planı toplantısında konuşuyor. Davutoğlu, eş zamanlı olarak demokratik gelişme istikametinde reformlar yapıldığını ve yine eş zamanlı olarak kamu düzeninin sağlandığını belirtti. Davutoğlu, seçim sürecinde verilen 3 aylık vaatlerin yüzde 100'nün gerçekleştirildiğini açıkladı.

Başbakan:%100'ünü gerçekleştirdik

Başbakan Ahmet Davutoğlu Reform Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Davutoğlu'nun satır başları şöyle...

* 2016 yılı Şubat ve Mart ayından itibaren ihracat yine artmaya başladı. Mali disiplinden taviz yok, enflasyonu daha da düşük seviyerlere indireceğiz.

* Türkiye, negatif çabalara rağmen kalkınma hedeflerinde geriye adım atmayacak.

* Reformlar takvimimizde gecikme olmadığı gibi, erken bitirdiğimiz de oluyor. Öncelememiz gereken gelişmeler olduğu için 3 aylık vaatlerimizin bir kısmını erteledik.

* Ekonomik göstergelerdeki olumlu görünüm 2016 yılında da devam etti. İmalat sanayi kapasite kullanımı Mart'ta yükseldi. İhracat yeniden yükselişe geçti. Şubat ve mart ayında, merkezi yönetim bütçesinde 6.6 milyar fazla verdik. Mart ayı enflasyon oranı beklentinin de altında geldi. Aylık baktığımızda endeks geriledi.

* Türkiye'yi yüksek gelir grubuna taşımanın vakti geldi. Reform programının etkin ve zamanın faaliyete geçirebilmek için komisyon kurduk. Haziran'da, İnşaallah, vizesiz AB'yi elde etmiş olarak sizinle paylaşacağız.

* Vaat ve reformda önceliğimiz yatırım ortamını güçlendirmek, vatandaşın refahını yükseltmektir.

REFORMLAR

Haberin Devamı

* İş gücü verimliliğini yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda, çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz.

* Çocuğu olanlara, çocuklar ilköğretim çağına gelene kadar kısmı çalışmayı getiriyoruz.

* Mevsimlik tarım işçisi kadınların sosyal güvencelerini yaygınlaştırıyoruz.

* Gençlerin iş gücüne katılması için, istihdam ve girişimciliği destekliyoruz. İlk kez işe girenlerin ücretlerini 1 yıl süreyle ücretini biz karşılıyor. 2016 yılında 200 bin gencin yararlanmasını bekliyoruz. Firmaların istihdam ettiği kişi sayısına bağlı olarak stajyerlere 130-260 lira arası destek veriyoruz.

* Üniversite öğrencilerinin kısmı çalışmasındaki engelleri kaldırdık. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarına maddi destek veriyoruz.

* Kendi işini krumak isteyenlere 50 bin TL'ye kadar karşılıksız destek veriyoruz. 837 işletmeye 7.8 milyon lira destek verdik. 3 yıl boyunca yüzde 75 kazanca kadar üç yıl boyunca muafiyet getirdik.

* 18 - 40 yaş aralığında çiftçilere 30 bin TL'ye kadar hibe desteği çalışmasını tamamladık. Gençler projenizle gelin, destek olacağız.

* İş gücü piyasamızı daha esnek hale getirmek için, kıdem tazminatına yönelik düzenlemeleri hazırlıyoruz.

* Orta ve üst teknolojili yatırımı teşvik için adımlar atıyoruz. Hane halkı tasarrufu için konut hesabını başlatıyoruz. 15 bin TL'ye kadar destek vereceğiz.

* ARGE ve tasarıma yönelik erken aşamaya yönelik 250 milyona varan destek için hazırlık yapıyoruz.

Haberin Devamı

* Ayrımcılık ve işkence ile mücadele için İnsan Hakları Kurumu kurulacak.

* Emeklilerimize yüzde 11 zam uygulandı. 24 bin esnafımıza faizsiz kredi sağladık. Çifçilerimizin girdi maliyeti azalsın diye yemde ve gübrede KDV'yi kaldırdık.

* Asgari ücreti 1.300 TL'ye çıkardık, Cumhuriyet tarihinde daha önce böyle bir artış gerçekleşmedi.

* İş mahkemelerinin yapısıyla ilgil çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi.

Haberin Devamı

* Vize muafiyeti kapsamında 72 gereklilğin 43'ünü gerçekleştirdik.