Gazete Vatan Logo

Başbakan'ın istifası isteniyor!

İNGİLTERE’yi sarsan telekulak skandalı başbakanlık konutuna kadar uzandı. Haftalardır gündemi meşgul eden telefon dinleme ve polise rüşvet skandalının boyutları başbakanlık kapısına dayandı. İngiliz basınında yer alan haberlere göre, aralarında İşçi Partisi lideri Ed Miliband’in de bulunduğu bir çok parlamenter, Başbakan Cameron’un istifa etmesi gerektiği yönünde görüş belirtti.

Güney Afrika ziyaretini yarıda kesecek olan Başbakan Cameron, telefon dinleme ve polise rüşvet skandalının görüşülmesi için parlamentonun çarşamba günü olağanüstü toplanabileceğini söyledi. Parlamentonun Salı gününden itibaren tatile çıkması planlanıyordu, ancak telekulak skandalının bir an önce çözülmesi gerektiğini belirten Cameron, "Herşeyin ötesinde şunu söylemek isterim, İngiliz polis teşkilatında çok hızlı ve etkili bir sürekliliği sağlamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Medya ve polis teşkilatında olan olaylarla ilgili yapılan hayati soruşturmanın sağlıklı yürümesi için bu gerekiyor" dedi.

BORİS JOHNSON’U KIZDIRAN SORU

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı’nda (MET) ardı ardına gelen istifalar nedeniyle Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’un da istifası gündemde.

Johnson, istifalara ilişkin düzenlediği basın toplantısına katılan gazetecilerin ‘istifa etmeyi düşünüyor musunuz?’ şeklindeki ısrarlı soruları karşısında soğuk terler döktü.

POLİS TEŞKİLATINI SARSAN İSTİFALAR

Ülkenin en üst düzey emniyet yetkilisi Londra Emniyet Müdürü Paul Stephenson’un istifasının ardından bugün de teşkilatın iki numaralı ismi olan John Yates de istifa etti.
Pazar istifa eden Stephenson, kapatılan News of the World gazetesinin eski editörlerinden Neil Wallis’i halkla ilişkiler danışmanı olarak işe almakla eleştiriliyordu. Yates ise; 2009 yılında News of the World gazetesinin neden olduğu telekulak skandalıyla ilgili soruşturmanın gerek olmadığına karar vermişti.

MURDOCK VE OĞLU HESAP VERECEK

Ülke gündemini alt üst eden skandalın odağındaki isim Rupert Murdoch ve News Corporation şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı oğlu James Murdoch’la birlikte, bugün parlamenterlerin sorularını cevaplayacak.

Telekulak iddiaları gerekçesiyle dün gözaltına alınan ve daha sonra kefaletle serbest bırakılan gazetenin eski CEO’su Rebekah Brooks, geçen hafta News International’daki görevinden istifa etmişti.

TELEKULAK, KRALİYET AİLESİNİ DİNLEMİŞ

Avustralya asıllı, 80 yaşındaki medya patronu Rupert Murdoch’ın 1968 yılında İngiltere’de satın aldığı ilk gazete olan ews of teh World gazetesinin "sansasyonel" haber için çok sayıda ünlünün, Kraliyet ailesinin yakınlarının ve bazı siyasetçilerin telefonlarını dinlediği 5 yıldır iddia ediliyordu. Ancak konu insan yaşamını etkileyecek hale gelince büyüdü ve grubun zarar görmesine yol açtı.

Gazetenin, 9 yıl önce öldürülen 13 yaşındaki Milly Dowler’ın kaybolduktan sonra ailesi tarafından cep telefonuna bırakılan sesli mesajları dinlediği ve daha fazla mesaj gelmesi için bazılarını sildiği ortaya çıktı.
Gazetenin ayrıca, Afganistan’da ve Irak’ta ölen İngiliz askerleri ve 7 Temmuz 2005 Londra terör saldırıları kurbanlarının yakınlarının cep telefonlarını da gazetenin dinlediği belirtiliyor.

Haberin Devamı