Gazete Vatan Logo

Başbakan'ın dedesi şehit kitabında yok!

MSB tarafından yayınlanan “Şehitlerimiz” adlı kitapta Başbakan Erdoğan’ın dedesi yer almadı

Erdoğan ’’ Dedem Kemal Mutlu Sarıkamış’ta şehit düştü’’ demişti.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan “Şehitlerimiz” adlı 5 ciltlik kitap dizisinde Başbakan Erdoğan’ın büyük dedesi Kemal Mutlu’nun adı yer almadı. 1878 Osmanlı-Rus savaşından 1998'e kadar, PKK terörü de dahil olmak üzere bütün şehitlerin isimlerine yer verilen çalışmanın 4’cü cildinde Sarıkamış şehitleri ve Rize’den şehit düşenler bölümü bulunuyor.

Kitapta, Sarıkamış'ta şehit düşen 3 Rize’liye yer verildi ve bu kişilerin, “Ahmet oğlu Aziz; Memiş oğlu Bayram ve Şaban oğlu Bayram” olduğu belirtildi. Başbakan Erdoğan geçen hafta Sarıkamış’ta,’’ Dedem Rize Güneysu’lu Kemal Mutlu burada, Sarıkamış’ta şehit düşerek Hakk’ın rahmetine kavuştu”' demişti.

CHP Amasya milletvekili Hüseyin Ünsal, Gazeteport’a yaptığı açıklamada, ‘’Ben de bu konuyla ilgili dedem ‘Ahmet’ ile ilgili bir araştırma yaptım. Milli Savunma Bakanlığı’ndan 93. Alaya katıldığına dair bir belge edindim. O dönemde, soyadı olmadığı ve ülke savaş içinde bulunduğu için kayıtlar çok zor tutulmuş. Ancak, sadece 93. Alaya katılanların isimleri net” diyen Ünsal, Erdoğan’ın dedesinin kayıtlarda yer almadığını söyledi.

MECLİS GÜNDEMİNDE

Ünsal, Başbakan Erdoğan tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle de konuyu TBMM gündemine taşıdı. Ünsal, Başbakan’ın dedesinin nerede şehit olduğunun açıklanmasını ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan elde edilen bir belge olup olmadığının açıklanmasını istedi.
2008 yılında işadamlarının Rize’nin Güneysu ilçesine yaptığı bir okulun adı; Şehit Kemal Mutlu Anadolu Öğretmen Lisesi konulmuştu. Geçen yıl da Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Belediye Caddesi’nin adı, “Şehit Kemal Mutlu Caddesi” olarak değiştirildi. Başbakan Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın dedesi Kemal Mutlu’nun, 1914'te, Osmanlı-Rus savaşına katıldığı ve Sarıkamış Cephesi’nde, Rize'nin Güneysu ilçesinden arkadaşları Şuayip Bayraktar ve Molla Usta ile birlikte Ruslara karşı savaştığı açıklanmıştı.

Haberin Devamı