Gazete Vatan Logo

Başbakan Yıldırım: Hepsine savaş açtık

Başbakan Binalı Yıldırım, Bulgaristan Başbakan'ı Borisov ile ortak açıklama yaptı. Yıldırım konuşmasının başında Cizre'deki hain saldırıya değindi ve "yapacakları hiçbir girişim bizim kardeşliğimizi bozmayacaktır" dedi.

Başbakan Yıldırım: Hepsine savaş açtık

Başbakan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

CİZRE

* Terör örgütü ne yaparsa yapsın, canımızı yakabilir, şehitlerimiz olabilir, ancak şehitlerimizi bağrımıza basacağız. Kalleş terör örgütünü sevindirmeyeceğiz. Hiçbir terör örgütü Türkiye Cumhuriyeti'ni esir alamaz

* Tüm terör örgütlerine savaş açtık. Bu terör örgütlerinin tümüne Kurtuluş Savaşı'nda Gazi Mustafa Kemal'in dediği gibi 'Ya istiklal, ya ölüm'

* Bugün büyük bir eseri tamamlayıp milletimizin hizmetine sunarken kalleş terör örgütü bildik icraatlerini yapmaktan geri durmadı. Milletimizin geleceği için, ülkemizin refahı için 2023 hedeflerimizin yılmadan bir yandan çalışacağız. Yeni projeleri hayata geçireceğiz bir yandan da bu ülkenin başına bela olan terör örgütünü çökerteceğiz. Yapacakları hiçbir alçak girişim bizim kardeşliğimizi, birliğimizi bozmayacaktır. Bu mücadele de asla bizi yıldırmayacaktır.

MÜLTECİ SORUNU

* Türkiye Suriye'de 3 yıldan beri devam eden savaş nedeniyle 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Mültecilerin her türlü ihtiyacını karşılıyoruz ve bunu severek yapıyoruz. Çünkü bizim geleneğimizde bu var. Bu sorunun bölgesel ve küresel bir sorun olduğunu akıldan çıkarmamalıyız. Avrupalı dostlarımızın mülteci sorunu çözümü konusunda daha fazla sorumluluk almalarının zamanı gelmiştir.

Haberin Devamı

* Geri kabul ve vize konusu mutlaka sonuçlandırılmalı. Bu anlaşmaların bir şekilde yapılamaması halinde, mülteci sorunu artık Türkiye'nin sınırları içerisinde değil, bütün Avrupa'yı da ilgilendirecek bölgesel soruna dönüşme riskini içermektedir. Bu meseleyi değerli dostum Boyko'ya detaylı bir şekilde aktardım, Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşmesi olacak, onlara aktarır.

BULGARİSTAN BAŞBAKAN'I BORİSOV

* İlk olarak, gelişen son olayla ilgili Türk halkına başsağlığı diliyorum. Özellikle şehitlerin ailelerine duygularımızı iletmek istiyoruz.

* Bugünkü ziyaretimizin amacı, açılacak olan 3. köprü. Böylece bizim yollarımız da bu projeye bağlanmış olur. Özellikle Türk meslektaşıma teşekkür etmek isterim. Önemli konuları konuşma fırsatı bulduğumuz için teşekkür ederiz. İyi ilişkilerimiz var, konuştuğumuz konular net ve açık konuşuldu. Sayın Başbakan'a teşekkür etmek istiyorum, özellikle mülteci konusunda vardığımız görüş birliği ve Türk tarafına yapılacak katkılardan dolayı teşekkür etmek istiyorum.

Haberin Devamı

"Bu sorun çözülmezse büyük bir savaş çıkabilir"

* Özellikle mülteci konusunda vardığımız görüş birliği ve yaptığımız çalışmalardan dolayı mutluluk duyuyorum. Şuana kadar Türkiye 26 bin olayı engellemiş durumda. Haritalar üzerinden çok faydalı bilgileri paylaştık. Şuanda Türkiye bir harekat içinde. Bu harekatla 2 milyon mülteci hareketi daha olabilir. Biz Avrupa olarak çok net bir analiz yapmak zorundayız. Mart'ta imzalanmış anlaşma konusunda çok iyi bir değerlendirme yapmak zorundayız. Esas soru Türkiye mülteci akışını ne zamana kadar engelleyebilecek? Bu süreçte en çok tehlikede olan Yunanistan ve Bulgaristan'dır. Bu konuda Avrupa'nın uzlaşması gerekiyor. Bizimde komşularımızla bu sorun konusunda uzlaşmalıyız. Umarım Türkiye ve AB'nin yapacağı ortak çalışmalarla bu zor durumun içinden çıkarız. Mart'ta yapılan anlaşmayı tüm başbakanlar onayladı. Diplomatlar artık çözüme kavuşturmak zorundalar. Savaşın iyisi yoktur. Bu sorun çözülmezse çok büyük bir savaş çıkabilir.

Haberin Devamı

* ABD Başkan Yardımcısı açıkça söyledi. Bir reaksiyon oldu. Kabul edilebilir bir tavırdır. Bulgaristan ile Türkiye yakın devletlerdir. İçişleri Bakanlarımız bu çalışmaya katılırlar. Üçlü mekanizma, Bulgaristan-Yunanistan ve Türkiye çalışır vaziyettedir. Türkiye'nin negatif hiçbir şey yaratmak istemiyoruz.

BAŞBAKAN YILDIRIM: HİÇ ŞÜPHESİZ PKK

* Cizre'de yaşananların sorumlusu hiç şüphesiz alçak PKK'nın bir saldırısı...

* Devlet kurmak gibi bir hayalin peşindeler, bunu asla başaramayacaklar. Biz güvenliğimizi yüzde 100 sağlayana kadar operasyonlarımıza devam edeceğiz. DAEŞ ve diğer unsurlar çıkana kadar sürecek

* (Alman dergisi Der Spigel'de Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin çıkan analiz) Bu dergi herhalde bir başka gezegende yaşıyor, dünyadan haberi yok veya haberi var yalan hem de kuyruklu yalan haberler yapmayı kendine iş edinmiş. Hiçbir şey bilmiyorsa ABD Başkan Yardımcısının açıklamasını dinlesin, Avrupa Birliği makamlarının açıklamalarını dinlesin ve dünyadaki bütün ülkelerin açıklamalarını dinlesin ona göre haber yapsınlar. Türkiye bir yandan 'IŞİD ile mücadele etmekte zayıf kalıyor' diye yalan iddialarda bulunacaksınız bir yandan da DAEŞ'in üzerine amansızca gidip masum insanların hayatını kurtarınca da Kürtler öldürülüyor diyeceksiniz. Yemezler. Bunlar tamamen yalandır, aslı astarı yoktur. Özgür Suriye Ordusu orada DAEŞ unsurlarını temizlemekle meşguldür ve diğer terör gruplarını geldikleri yere göndermekle meşguldür. Bizim askerimiz, bizim unsurlarımız da onlara lojistik desek vermektedir. Askerimizin görevi sınırlarımızın güvenliğini sağlamak ve ülkemizin topraklarında yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini teminat altına almaktır. Türkiye'nin yaptığı budur. Bunun dışındaki bütün haberler, yorumlar zırvadır."

Haberin Devamı