Gazete Vatan Logo

Başbakan en az 1 yıl hapiste

Yolsuzluk ve kara para aklama iddialarıyla gözaltına alınan eski Portekiz Başbakanı Jose Socrates, savcılığa süre kazandırmak için dava açılmadan en az 1 yıl gözaltında tutulabilir

Başbakan en az 1 yıl hapiste

Portekiz’de geçen hafta vergi kaçırmak, kara para aklamak ve yolsuzluk şüphesiyle gözaltına alınan eski Başbakan Jose Socrates, 3 gün gözaltında tutulduktan sonra ‘önleyici tutuklama’ kararıyla cezaevine gönderildi. Socrates’in avukatı Joao Araujo, müvekkilinin tutuklanmasını ‘adaletsiz ve yanlış bir karar’ olarak yorumladı. Socrates ile gözaltına alınan yakın arkadaşı iş adamı Carlos Santos Silva şartlı tahliye edilirken, Socrates adına Lizbon’dan başkent Paris’e para dolu çantalar götüren şoförü Joao Perna’da önleyici tutuklama kararıyla cezaevine gönderildi.

‘44 numaralı tutuklu’

Kararın ardından polis, asker ve yargı mensuplarının tutulduğu Evora Hapishanesi’ne götürülen 57 yaşındaki siyasetçi, hapishane defterine ‘44 numaralı tutuklu’ olarak kaydedildi. Hukukçular, Socrates’in ‘davanın karmaşıklığı’ nedeniyle yargılanmasına başlanmadan önce 1 yıla kadar hapiste tutulabileceğini öngörüyor. Uzmanlar, savcılığın delil toplama ve yabancı ülkelerden bilgi alma gibi süreçlerin ağır işlemesi nedeniyle Socrates’in gözaltı süresini Mart 2018’e kadar uzattırabileceğini vurguluyor.

Haberin Devamı

2005-2011 yıllarında görev yapan sosyalist siyasetçi, geçen cuma Lizbon Havaalanı’nda gözaltına alınmıştı. Socrates, 20 milyon Euro’yu bulan servetinin kaynağı ve 2011 yılında 2,8 milyon Euro vererek Paris’te Eyfel Kulesi manzaralı ev satın almasıyla bağlantılı olarak yolsuzlukla suçlanıyor.

Savcılığın, Paris’e para taşıyan şoför Perna’yı 1 yıl boyunca takibe aldığı, çantaların Paris’te nereye götürüldüğünün belirlenmesi için de Fransız yetkililerden yardım istediği ortaya çıkmıştı.

Artık yüzü gülmüyor

Hafta sonunda başkent Lizbon’daki Adliye Sarayı’ndan çıkışında gülümserken görüntülenen eski Başbakan Socrates’in, Yargıç Carlos Alexandre’nin ‘önleyici tutuklama’ kararından sonra yüzünün asıldığı gözlendi. Uzmanlar, Socrates’in yargı sürecinin yıllar sürebileceğini, eski Başbakan’ın suçlu bulunması halinde 8 yıla kadar hapis cezası alabileceğini belirtiyor.