Gazete Vatan Logo

Başbakan Davutoğlu Bulgaristan'da konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu Başmüftü Mustafa Aliş Hacı ile görüşmenin ardından Türk gazetecilere açıklama yaptı

Başbakan Davutoğlu Bulgaristan'da konuştu

Davutoğlu, Diyarbakır'da 3 polisin şehit edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Bu arada biz bu ziyareti gerçekleştirirken, acı bir haber aldık. Diyarbakır'da 3 polisimizin şehit edildiği haberi. Buradan da bir kez daha, taziyeleri ailelerine ifade ediyorum. Türkiye zorlu bir müdahalenin içerisinden geçiyor. Ama bu zorlu mücadele de hiçbir zaman teröre ve teröristlerin istediği, arzu ettiği bir ortama düşülmeyecektir. Bunların tuzaklarına düşülmeyecek. Gerekli bütün mücadeleyi, bütün ülke ve toplum saltında yürüteceğiz. Şehitlerimize Allah'tan rahmet ailelerine taziyelerimi sunuyorum" dedi.

Başbakan Davutoğlu görüşmelerde Bulgaristan'da yaşayan soydaşların dini özgürlüklerinin korunması konusunda mutabakata vardıklarını ifade ederek, "Bulgaristan'a, Başbakan olduktan sonra gerçekleştirdiğim bu ilk ziyarette baş müftülüğümüzü ziyaret etmekten büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Bu vesileyle muhterem baş müftümüze, değerli müftülerimize hocalarımıza Türkiye'deki 78 milyon kardeşlerinden selamlarımızı getirdiğimizi ifade etmek istiyorum. Bugün Bulgaristan başbakanı ve cumhurbaşkanı ile çok güzel görüşmeler yaptık, çok dostane. Komşuluk ilişkilerinin yaşandığı bir ortamdı. Bulgaristan da bunan soydaşlarımız bu komşuluk ilişkilerimizin köprüleridir. Onların buradaki huzuru, sükuneti, insan hak ve özgürlüklerinden, dini özgürlüklerinden yararlanmaları hem Bulgaristan'a, Türkiye'ye hem de Bulgaristan ve Türkiye arasındaki dostluğa katkıda bulunur. Bulgaristan'daki soydaşlarımız komünist dönemin son yıllarında çok büyük acılar çeken bir topluluktur. Jivkov döneminin o acıları üzerinde sonrası soğuk savaş döneminden sonra hiçbir etnik ve dini çatışmanın yaşanmadığı bir dönem var. Bunda Bulgaristan'daki soydaşlarımızın vakur ve yapıcı tutumu, Bulgaristan yönetimlerinin insan haklarına saygı gösteren tavrı ve Türkiye Bulgaristan dostluğu büyük bir katkıda bulunmuştur. Bugünde yaptığımız görüşmelerde baş müftülüğümüzün tescili dahil olmak üzere Bulgaristan'daki soydaşlarımızın dini hak ve özgürlüklerinin korunması için bir ortak mutabakata vardığımızı söyleyebilirim. Yine tarihi mirasın korunması, Türkiye'deki Bulgar vakıflarına ait mal, mülk veya kiliseler, Bulgaristan'ın mirası olduğu kadar Türkiye'nin mirasıdır. Bulgaristan'daki camilerde Türkiye'nin mirası olduğu kadar Bulgaristan'ın mirasıdır. Dolayısıyla birlikte bu mirasın korunması için çaba göstermeye hazırız. Türkiye olarak biz her zaman Baş müftülüğümüzün, hocalarımızın buradaki soydaşlarımızın dini özgürlüklerini yaşamaları için ne gerekiyorsa yapacağız. Yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TERÖR ÖRGÜTLERİYLE ORTAK MÜCADELE

Haberin Devamı

Avrupa'daki camilere yönelik saldırıları hatırlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, DAEŞ gibi kendisini Müslüman gösteren terör örgütlerine karşı Bulgaristan ile ortak tavır içerisinde olduklarını söyledi. Davutoğlu sözlerini şöyle tamamladı: ""Özellikle son dönemde, aşırı akımlara karşı, Müslümanları temsil etmediği halde, Müslümanları temsil gibi bir tavır takınan DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı gerekse Avrupa'da camilere saldıran aşırı uçlu akımlara karşı Türkiye ve Bulgaristan ile birlikte toleransı, müsamayı, karşılıklı hoşgörüyü öne çıkaran bir tavır içindeler. Bulgaristan'daki soydaşlarımız, Bulgaristan'da ve Avrupa'da barışçıl ve bizim geleneğimizden gelen İslami anlayışın en güzel temsilcileridir. Bunun korunması önem taşıyor. Aynı şekilde bu ülkede hiçbir eşit vatandaşın, dini, ırkı, mezhebi dolayısıyla dışlanmaması hepimiz için önemli bir temenni ve uygulanması gereken bir prensiptir. Bugün bütün bunları Bulgaristan makamlarıyla çok dostane olarak aylaştık. Buraya tekrar ziyaret etmekten, büyük bir mutluluk duyuyorum. Hocalarımıza, gerek geleneklerimizin devamı, gerekse tarihi mirasımızın korunması, ve Bulgaristan'daki soydaşlarımızın dini hayatlarının idamesi bağlamında yaptıkları faaliyetler dolayısıyla baş müftümüz olmak üzere hocalarımıza tekrar teşekkür ediyorum."

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Sofya büyükelçiliği konutuna geçerek burada ülkede yaşayan soydaş azınlık temsilcileri, kanaat önderiyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Haberin Devamı