Gazete Vatan Logo

Başbakan Yıldırım: Kesin hedef 1370 kilometrelik Irak-Suriye sınırını temizlemek

Başbakan Yıldırım, İzmir’de CNN Türk’te yayınlanan ‘Seçim Özel’in konuğu oldu. Hande Fırat’ın moderatörlüğünü yaptığı programda, Demirören Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal (ortada) ile Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı’nın sorularını yanıtladı. Başbakan Yıldırım, ‘Kandil operasyonu adım adım ilerliyor’ dedi, ekledi: Kandil bölgesi, terörle mücadelede bizim için stratejik nokta, kırmızı çembere alınmış yer. Hedef, 1370 km.’lik Irak ve Suriye sınırını yüzde yüz güvenli hale getirmek

Başbakan Yıldırım: Kesin hedef 1370 kilometrelik Irak-Suriye sınırını temizlemek

Başbakan Binali Yıldırım, Kandil operasyonuyla ilgili olarak, “Operasyon adım adım ilerliyor. Uluslararası hakkımızı kullanıyoruz. Hedef bölgede terörist kalmaması” dedi.

Başbakan Yıldırım, dün gece CNN Turk’te Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘Seçim Özel’ programında, Demirören Medya İcra Kurulu Başkanı ve Milliyet gazetesi yazarı Mehmet Soysal ile Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı’nın sorularını yanıtladı. Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Kandil operasyonu:

Kandil operasyonu adım adım ilerliyor. Kandil terörle mücadele açısından bizim için stratejik bir noktadır. Kırmızı çembere alınmış yer Kandil bölgesi. İran ile Irak arasında yer alıyor. Bir kısmı Irak tarafında. Burası karargah olarak kullanılıyor. Ancak fazla sıkıştırdığımızda İran ve Irak’ın içlerine de kaçıyorlar. Oldukça coğrafi olarak zor bir bölge. Dışarıdan hava saldırılarıyla kolay kolay derinliklere gitme imkanı yok. Fırat Kalkanı, Zeytindalı operasyonunda yaptığımız gibi, bölgemize ülkemize sızmaya çalışan, ağır silahlarla donatılmış teröristleri etkisiz hale getirmek için uzun süredir bir operasyon planı vardı. Bu plan Mart ayı itibariyle yürürlüğe girdi. Bazıları bunu seçimle ilişkilendiriyor. Çok gayrı ciddi bir yaklaşım. Türkiye’nin terörle mücadelesinin seçime indirgenmesini fevkalade ayıp sayarım. Ülkenin beka meselesi olan terörü hafife almak gibi bir yaklaşım görürüm.

Haberin Devamı

40. km derinliğe girildi

Şu anda zannediyorum bölgede 40 km kadar derinliğe, 400 kilometre karelik bir alan güvenlik güçlerimizin kontrolüne geçmiş durumda. Hedef Kandil de dahil, bölgede terörist kalmaması ve oradan ülkemize sızmaların, terörist girişlerin ortadan kaldırılması. Bu arazi yapısından kaynaklanan zorluklarımız var. Zaman zaman içeri sızmalar oluyor. Az da olsa zaiyatımız oluyor.

Terör bitene kadar...

Hedef 1370 kilometre, İran’dan başlayıp Akdeniz’e kadar uzanan Irak ve Suriye sınırı, ülkemiz için yüzde yüz güvenli olana kadar, hem vatandaşlarımızın can ehliyeti hem de topraklarımızın terör unsurları tarafından kullanılmasının tamamen sonlandırıncaya kadar bu faaliyetlerimiz sürecek. Kesin hedef bu.

Haberin Devamı

Lider kadrodan isim var mı?

Ben İzmir’de kampanya programlarını sürdürüyorum. Çok yakından takip etmedim. Bu yönde haberler geliyor ama şuanda teyit edilmiş bir bilgi yok. İhtiyatlı olmakta fayda var. Bunların yuvalarına bir hava harekatı düzenlendi. Önemli ölçüde kayıplarının olduğunu biliyoruz. Detaylar zamanla ortaya çıkacak.

Silahların alınması lazım

Münbiç asıl sahiplerine iade edilsin diyoruz. Münbiç’te bizim gözümüz yok. Teröristlerin buradan çıkmaları yetmez. Silahlarının ellerinden alınması lazım. Fırat’ın doğusuna gidecek ne olacak? Orada da problem. ABD, DEAŞ’la mücadele konusunda bunlarla iş tuttu. Rakka yerle bir edildi, DEAŞ bitti. Rakka tamamen enkaz haline geldi. Biz de Afrin’de operasyon yaptık. Kimsenin burnu kanamadı. Sivil ölümü hemen hemen yok.

Münbiç modeli başlangıç

Münbiç iyi bir modeldir. Bir başlangıçtır. Bu model tabi başka yerlerde de uygulanabilir. Tabi. Buradaki uygulamanın gidişatına göre Fırat’ın doğusunda da bunu bizim isteme hakkımız var. Bu topraklarda gözümüzün önünde PKK’nın kılık değiştirmiş adamlarını, Kandil’den emir alan adamlarını donatmak ne anlama geliyor? Bunun haklı bir izahı olabilir mi?

Haberin Devamı

Türkiye-ABD ilişkileri

FETÖ’ye ABD niye sahip çıkıyor. Darbeyi yapan adamı verin diyoruz, ses yok. Devletler arasında güce göre hukuk olmaz. ABD ile F-35 gerilimi süreci devam ediyor, ama takılmıyoruz. (Türkiye-Rusya ilişkisi nedeniyle mi NATO’dan uzaklaştı?) Rusya bizim asırlardan beri komşumuz. ABD komşumuz değil. Komşumuzla biz tabi ki iyi geçineceğiz. NATO ayrı Rusya ayrı. Rusya ile bizim ticaretimiz var, turizmimiz var. Enerji işbirliğimiz hat safhada.

Gençlerin kıyaslayacağı tablo

Muhalefetin eleştirisi her zaman olur. Her şeyi mükemmel yapsanız da onların eleştirisi bitmez. 16 yıldan beri iktidar olan bir partiden bahsediyoruz. AK Parti iktidara geldiğinde doğan bebekler bugün oy verme çağına geldi neredeyse. Onun için ne olmuş ne bitmiş ellerinde bilgi yok. Ekmek kuyruklarını, hastane kuyruklarını bilmezler. Bunları yaşamadılar, biz yaşadık. Gençlere kıyaslayacakları bir tablo veremedik. Beyannamemizde de geçmişi anlattık, geleceği nasıl yapacağımızı anlattık.

Haberin Devamı

Yapılanı durdurmak iş değil

Bütün muhalefet adaylarının ittifak ettiği tek şey var. Recep Tayyip Erdoğan iktidardan gitsin ne olursa olsun. İkincisi AK Parti’nin yaptığı işleri kurcalamak. AK Parti Osmangazi’yi yaptı bende Orhangazi’yi yapacağım. Üstüne bir şey koyun. Yapılanları durdurmak marifet değil. 12 yıldır Ulaştırma Bakanlığı yaptım. Türkiye alt yapı bakımında 39. sıradaydı. Şimdi 9. sıraya yükseldi. Türkiye’nin geldiği nokta bu. Vatandaş bunları görüyor. Bu yüzdendir biz dünyanın en büyük havalimanı inşaatına başladık. Eğlence olsun diye değil. Biz geleceği gördük.

Bahçeli’yle sorun yok

Cumhur İttifakı gayet iyi gidiyor. Doğrusu bu konuda Sayın Bahçeli de biz de çok titiz davranıyoruz. İttifakın ruhuna zarar verecek hiçbir davranışa müsaade etmiyoruz. Sahada bazı muzdarip olaylar olabilir. Ama aramızdaki ittifak ruhunu zedeleyecek hareketlerden kaçınılması yönünde çok ciddi tedbirler alıyoruz. Sayın Bahçeli ve Sayın Cumhurbaşkanı arasında herhangi bir sıkıntı yok. Ama şunu da söyleyelim, ittifak yaptık ama tek parti olmadık. Kendi kurumsal kimliklerimizi muhafaza ederek güç birliği yaptık. Seçimden sonra da cumhur ittifakını devam ettireceğiz.

OHAL normal şartlarda kalkar

Sayın Cumhurbaşkanım çok net bir şekilde açıkladı. OHAL’in kalkacağını zaten söyledi. Normal şartlarda zaten 17 Temmuz itibariyle süre doluyor. Yeni hükümet uzatma teklifi vermedikçe otomatikman kalkmış olacak. Zaten bir Meclis’te yetki kanunu da çıkardık. FETÖ’cülerin çoğu ya tutuklu ya hükümlü geri kalan mücadelede de elimizde hukuki bir zemin var. Bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum.

NE GÖREV VERİLİRSE YAPARIM!

Yıldırım ‘Kabinede yer alacak mısınız?’ sorusunu yanıtladı: Bu konuda söyleyeceğim şey, ben şu anda 24 Haziran’dan başka bir şey düşünmüyorum. Önce işi bir düzeltelim. Seçimleri bir yapalım, Cumhurbaşkanımızı bir seçelim. Meclis’i güçlü bir şekilde tamamlayalım. Sonrasına sonra bakılır. Ben bu zamana kadar hiçbir göreve talip olmadım. Parti nasıl bir görev veriyorsa ben o görevi büyük bir aşkla yaparım.

İHRACAT ÜRÜNLERİ 1.5 DOLARIN ALTINDA

ekonomi bakımından Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam. Ancak bu katma değerin kalitesinde sorun var. Yani ihracat ettiğimiz ürünlerin kilosu bir buçuk doların altında. Dolayısıyla teknolojik kalitesi istediğimiz düzeyde değil. Yani pahada ağır bütçede hafif ürünlere alın terinin yerine akıl teri de katacağız. Ekonomide Türkiye dışından kaynaklanan zorluğumuz var. Son 1 senedir petrol yüzde 70 arttı. Bizim petrolümüz, doğalgazımız yok. Dolayısıyla bu bizim ekonomimizde baskı oluşturuyor.

SEÇİM İLK TURDA SONUÇLANACAK!

Anket sorularının cevabı 24 Haziran’da verilecek. Gerçek anketi vatandaş yapacak. Sandıklar açılacak ak mı kara mı herkes boyunun ölçüsünü alacak. Aldığımız sinyaller iyi yönde. İlk turda da inşallah sorunsuz halledeceğini düşünüyorum. Milletimiz en güzel kararı verecektir diye düşünüyorum. Millet gidecek o gün kararını verecek. Ben bugüne kadar milletimizin verdiği kararda hiçbir yanlış, eksik görmedim.

SUÇLU-SUÇSUZ ORTAYA ÇIKARILMALI

FETÖ kapalı örgüt. Örgüt kayıt dışı çalışıyor. Yani örgütün saydam ilişkileri yok. İnsanların adeta beyinlerini formatlamışlar. Ama bu zamanda da hak etmediği, mağdur olanlara da fazla izin vermemiz gerekiyor. Bunu yapan da FETÖ’cü. Biz yandık başkaları yansın diye böyle ifade veriyorlar. Ne yapsın mahkeme. Çağırıyorlar. Bu durumda bir sürü mağduriyetler yaşanıyor. Burada da böyle birtakım manipülasyonlar yaparak hiç suçu günahı olmayan insanları işin içine çekiyorlar. Mutlaka işin sonunda suçlu ve suçsuzun ortaya çıkması lazım. Yıl sonuna kadar hükme bağlanmamış dava kalmayacak.

SORUN KÜRT DEĞİL PKK SORUNUDUR

(Muhalefetin Kürt sorunu iddiası) Sorun Kürt sorunu değil PKK sorunudur. Zaten bunu ortadan kaldırdığınızda ortada sorun morun kalmayacaktır. Bölgeye bakıyoruz millet rahatlamış vaziyette, kendine gelmiş vaziyette. Şimdi artık e ele verip oraların kalkınması için daha çok iş yapmamız lazım. PKK’nın bugüne kadar verdikleri ne var ‘kan ve gözyaşı.’ Başka verdikleri bir şey var mı?