Gazete Vatan Logo

Başbakan Binali Yıldırım'dan 23 ile müjde

Başbakan Binali Yıldırım'dan 23 ile müjde

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'da yatırım destek programını açıkladı. Yıldırım burada 4 yılda özel sektör ve kamuyla beraber 140 milyar liralık alt yapıdan sağlığa ulaşımdan tarıma hayvancılığa kadar yatırım yapacaklarını ifade etti.

İşte konuşmasından satır başları:

Kardeşlik için buradayız, mutlu bir Diyarbakır için buradayız. Sıcak bir yuvada bir arada olmak için buradayız. Yeni bir başlangıç için Diyarbakır'ı selamlıyorum.

Her türlü ayrımcılık, her türlü ırkçılık asla bizim gündemimizde olmayacak. Ne şehirlerde yol kesen, çukur kazanlar ne de PKK, FETÖ ve DAİŞ'liler bizi memleket sevdamızdan vazgeçirebilir. Kardeş kanı dökmek isteyenler bizi memleket sevdamızdan vazgeçiremeyecek. Kardeşliğimizi perçinlemek, kucaklaşmak için buradayız. Ülkemizin kaynaklarını hakkaniyetle paylaşmak için buradayız.

Yeniden şaha kalmak için burdayız. Yatırım, üretim, iş ve emek için buradayız.

Hem devlete hem millete pusu kuran karanlık bir el vardı. Sizler Türkiye'nin onurunu alçak FETÖ'ye çiğnetmediniz. Recep Tayyip Erdoğan'a sahip çıktınız.

Haberin Devamı

PKK'nın eline silah verenlerle DAEŞ'in eline silah verenler aynı odaklardır. Terör örgütünü milletimizle aramızdan süpürüp atacağız.Bu ülkeyi bölmek isteyenler asla çözümün bir parçası olamaz. Çözüm milletin ta kendisidir.

Türkiye'nin Suriye'de işi var, çünkü 911 kilometre hududu var. Aıl binlerce kilometre öteden gelenlerin ne işi var Suriye'de. Önce durup kendi durumlarına baksınlar.

Suriye'nin kuzeyinde yapay bir devlet kurulmasına asla ama asla izin verilmeyecek. Hangi ülkeden olursa olsun hiç bir Kürt kardeşimizle sorunumuz yoktur. Saddam'dan kaçan Kürtlere kucak açan Türkiye olmuştur

Terör tacirleri fitne ekmek istiyor. Kalplerimiz hep birdir. Halkın iradesini, devletin imkanını terör örgütlerine verenler mutlaka karşılığını bulacaktır. Terör örgütlerine lojistik destek vernler karşılığını görecektir.

Bölgede kapsamlı bir yatırım destek hamlesi başlatıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.

*Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık toplam tutar olan yatırım yapacağız.

Haberin Devamı

*Sur için 1,9 milyar TL'lik yatırım yapacağız.Sur'da asla çok katlı yapılara olmayacak.

* HDP Başkanı Almanya'dan sesleniyor. Almanya'da konuşacağına gel buradan konuş. PKK terör örgütü değil öyle mi? Aklınızı başınıza alın. Çözüm mözüm yok. Çözüm milletle. Terör örgütüyle çözüm olmaz.

*Cizre'de 2 bin 500 konut yapacağız.

*7 bölgede toğlam 36 bin yeni konut yapacağız. Konutlar bitene kadar kirada oturacak kardeşlerimizin kira bedelini biz karşılayacağız.

*İllerin imarı için 10 ktarilyon lira kaynak harcanacak

*23 ilde 67 bin konut yapacağız.

*11 ilimizde 51 yeni karakol inşa edeceğiz.

*17 yeni aile destek merkezi yapılacak

*Terörden etkilenen vatandaşlarımıza her türlü sosyal desteği sağlayacağız.

*500 aile destek görevlisi ataması yapılacak

*Sosyal hizmet yardımları için 393 milyon liralık bir bütçe öngörüyoruz.

*Bölgeyi büyük yatırımlarla buluşturuyoruz. 23 ilde cazşbe merkezleri oluşturuyoruz.

* Özel sektörler sabit yatırım için para harcamayacak. Makine ve teçhizat alımları için sıfır faizli kredi veriyoruz. Bu destekler 10 yıl boyunca devam edecek.

Haberin Devamı

* Yatırımlar için araziyi bedavaya veriyoruz, ihtiyaç duyulan fabrikayı da devlet yapıp teslim ediyor.

*Üretim tesislerini bölgeye nakletmek isteyenlere de taşıma desteği veriyoruz

*Anahtar teslimi binalar yapılacak. Gençlerimiz çağrı merkezlerinde iş, aş bulacaklar

*Üreticiye kamunun alım garantisini vereceğiz

*3 bin 300 kilometrelik yolu yeniliyoruz. Karayolları yatırımları için bölgede 8,5 milyar lira harcayacağız.

*Petrol ve doğalgaz aramaları için 900 milyon lira bütçe ayırdık.

*Tarım işletmeciliği ile elde edilen ürün daha fazla olacak. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3.7 milyar liralık bir yatırım yapacağız. Bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz. Ulaştırma, enerji ve altyapı yatırımlarına da hız vereceğiz. 6 bin 900 km'lik yeni elektrik üretim hattı, 2.700 km'lik doğalgaz yatırım hattı yapacağız.

*Sulanabilir tarım arazilerini arttıracağız. Bölgenin kurtuluşu tarımda, arazilerin sulanmasında.

Haberin Devamı

*İpek böcekciliği, kaz yetiştiriciliği her türlü hayvancılık faaliyetlerine önem vereceğiz. Tarımsal desteklerimizi ilçe ve havza bazında geliştireceğiz. Tarım üretimimizde kalite için sertifikalı tohum üretim ve kullanımını destekliyoruz. Bu bölgelerde yüzde 50 artırarak vereceğiz. Ürün verimliliğinde de yüzde 50 artış bekliyoruz. Sulamaya hız vereceğiz. 3 milyon 760 binlik alanın 2 milyon 270 binlik alanı toplulaştırdık.

* GAP için 475 km, DAP için 400 km'lik demiryolu yapıyoruz. Bunların tutarı 11 milyar lira. Cep telefonunun kapsama alanlarını genişletiyoruz. 400 milyon liralık bütçe ayırdık.

*1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 20'sini sulamaya açtık, yüzde 80'i için 5 katrilyon bütçe ayırdık. 4 yıl iki konu önemli. Faruk Bey, Veysel Bey beraber çalışacaksınız. Sulanabilir tarım arazilerini artıracağız. Silvan Barajı'nı yapacağız.

*Bir yılda 4 milyarı geri geliyor. 2,5 yılda kendini amorti ediyor. 7.3 hektometreküplük baraj için 3 milyon liralık para harcayacağız. İçme suyu yatırımlarımızı da tamamlıyoruz. 260 milyon metreküplük su temini var. 781 kilometre dağıtım, su dağıtım hattı döşeyeceğiz. Günlük 450 metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız. Toplam bedeli 700 milyon liradır. Tüm altyapı, enerji, sulama, ulaştırma için 27 milyar lira harcayacağız

SAĞLIK YATIRIMLARI

* Sağlık yatırımlarına ciddi bütçe ayırdık, yaptık. Ama yapacaklarımız da var. 24 ilde toplam 100 adet ağız ve diş sağlığı merkezimiz hızla devam edecek. Bir kısmı yapılıyor, bir kısmı yeni başlayacak. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar lira. 280 milyon lira harcayarak toplum sağlığı merkezi açıyoruz. 769 milyon lira harcayarak 660 tane ilave yeni merkez açacağız. Böylelikle 1010 tane merkez için 1.1 milyar lira harcayacağız. Sağlık çalışanları sizlerin yaşayacağız konutları unutmadık. 253 milyon lira 3.800 lojman ve hekim evi yapacağız. Devlet hastaneleri, ilçe hastaneleri, 112 acil, ağız diş sağlığı, fizik tedavi, kalp sağlığı, madde bağımlılığı merkezi, sağlık ocakları tamamlıyoruz. Bunların toplam kapasitesi 17 bin 770 ve alan olarak da 4 milyonluk bir alana sahip. İlk etapta 35 milyon liralık tıbbi cihaz gönderiyoruz. Bitkisel tedavi sektörlerinin ihtiyaçlarına yönelik bölge çiftçilerinin sözleşmeli çalışma yapmasını sağlayacağız. 4.5 milyar lira toplamdaki harcama.

"15 GENÇLİK MERKEZİ, 40 MOBİL GENÇLİK MERKEZİ AÇACAĞIZ"

* Sporcu kardeşlerim yeni spor tesislerini de sizler için yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz daha çok spor yapsın, terör belasından uzak dursun diye yatırımlarımız var. Spor alanlarıyla daha fazla buluşturacağız. Toplamda 294 milyon lira harcayarak Şırnak'ta 12, Mardin'de 13, Van'da 7 ve Muş'ta 7 tane spor tesisi yapıyoruz. Voleybol ve basketbol sahalarını önemsiyoruz. Terörden etkilenen illerimize 15 yeni gençlik merkezi açacağız, 40 tane mobil gençlik merkezi açacağız. 20 bin gencimize yönelik yurtiçi kamp, 10 bin gencimize yurtiçi hareketlilik, 1000 gencimize özel okul hizmeti sunacağız. 434 milyon liralık bir yatırımla yapacağız.

"2003-2016 ARASI 80 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPILDI"

* Bizim için İstanbul neyse Diyarbakır o, İzmir neyse Mardin o, Ankara neyse Van o. Biz doğusu batısı kuzeyi güneyiyle biriz. 1989'dan 2002'ye kadar Ak Parti'den önceki yıllarda toplam yatırım 30 milyar lira, yani 30 katrilyon. Ak Parti iktidarı 2003-2016 yapılan yatırım ne kadar? 80 milyar lira. Neredeyse 3 katı. Terörü bitirdiğimizi düşünün bizi kimse tutamaz, uçarız, uçarız, hem uçarız hem de bölgeyi ayağa kaldırırız. Kim masum insanları katlediyorsa bunların heps bölücüdür, hepsi terör örgütüdür. Bizde tek düşünce var. Ölçü bu. Buna uyan herkesin başımızın gözümüzün üzerinde yeri var. Buna uymayan bizden korksun. Diyarbakır'dan Doğu ve Güneydoğu'nun merkezinden yatırımcılara sesleniyorum, gelin burada istihdam sağlayacağız deyin, güvenliği oluşturmak destek vermek bizim görevimiz, sizin göreviniz de yatırımları yapmak. Bugün bu yatırım ve destek hamlesini başlatmış oluyoruz. Diyecekler ki bunlar gömü mü buldu? Sorarlar, 14 yıla dönün bakın, Türkiye kaynaklarına ne ilave oldu? Kaynak insan, kaynak Türkiye kardeşim, Türkiye...

"4 YILDA ÖZEL SEKTÖR VE KAMU 140 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPACAK"

*Bütün bu yatırımların toplam tutarı kamunun yaptığı 62 milyar lira. Yüzde 50'nin altında. Bunun üzerine özel sektörün yüzde 60 daha koyun. Öbürü deyüzde 40 bu kadarsa ne eder, 80, 80 artı 60, 140 milyar liralık yatırım yapılacak. Bu yatırım miktarı 4 yıllık, destekler 10 yıl. Özel ve kamu sektörü 4 yılda 140 milyar liralık yatırım yapacak. Yapılıyor mu yapılmıyor mu bunun takibi de sizin işiniz. Ak Parti suyun üzerine yazı yazan bir parti değil, sözü senettir. Kaynak problemimiz yok. Bu millete hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur. 23 ilimizde sağlayacağız, iş istihdam her yıl 200 bin, 4 yılda ise 800 bin vatandaşımıza iş aş vereceğiz. Toplam nüfustaki payı yüzde 16. 12 milyon nüfus yaşıyor. Her yıl 200 bin ilave iş alanı oluşturacağız.