Gazete Vatan Logo

‘Terör örgütleri bölgenin istikrarına saldırıyor’

Başbakan Davutoğlu’nun Ürdün ziyaretinde “Suriye’ye komşu iki kritik ülkeyiz” derken “Suriye’deki rejim güçlerinin ve DAEŞ, YPG, PKK gibi terör örgütlerinin vahşeti, sadece bizim ülkelerimize değil aynı zamanda bölgenin istikrarına saldırıyor” vurgusu yaptı

‘Terör örgütleri bölgenin istikrarına saldırıyor’

Resmi ziyarette bulunmak üzere Ürdün’e gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ürdün Başbakanı Abdullah En-Nusur tarafından resmi törenle karşılandı. Başbakan ardından, Ürdün Kralı Abdullah ile bir araya geldi. Başbakan, Suriye kriziyle ilgili iki ülkenin benzer zorluklarla karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, “Kuzeye giden sığınmacılar Türkiye’ye, güneye gidenler Ürdün’e doğru hareket ediyor. Suriye’nin istikrarı Suriye’nin komşusu olarak bizler için giderek daha da önemli oluyor. Saldırıların durmasını destekliyoruz. Suriye’deki tüm bu krizlerin durmasını istiyoruz. Suriye’deki rejim güçlerinin ve DAEŞ, YPG, PKK gibi terör örgütlerinin vahşeti, sadece bizim ülkelerimize değil aynı zamanda bölgenin istikrarına saldırıyor” dedi.

‘Kritik ülkeleriz’

“Türkiye ve Ürdün benzer coğrafi konuma sahip, Bizler Irak ve Suriye’ye, komşu iki ayrı, kritik ülkeyiz. Suriye krizi hakkında, benzer zorluklarla karşı karşıyayız. Kuzeye giden sığınmacılar Türkiye’ye, güneye gidenler Ürdün’e doğru hareket ediyor. Suriye’nin istikrarı Suriye’nin komşusu olarak bizler için giderek daha da önemli oluyor. Saldırıların durmasını destekliyoruz. Suriye’deki tüm bu krizlerin durmasını istiyoruz. Suriye’deki rejim güçlerinin ve DAEŞ, YPG, PKK gibi terör örgütlerinin vahşeti, sadece bizim ülkelerimize değil aynı zamanda bölgenin istikrarına saldırıyor. Umarız ki Cenevre görüşmeleri Suriye halkının arzu ve dileklerinin karşılanacağı bir sonuca ulaşacaktır ve istikrar Suriye’de yeniden sağlanacaktır. Irak ve Suriye’deki DAEŞ tehdidi karşısında omuz omuzayız. Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunduğunu görmek istiyoruz.”

Haberin Devamı

İşbirliği anlaşmaları

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ürdün Çalışma Bakanı Nidal Katamine, çalışma, sosyal güvenlik ve istihdam alanlarında iş birliği anlaşmasına imza attı.Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Maha Ali, sanayi, ticaret politikaları önlemleri alanlarında iş birliği protokolüne imza koydu. Bakan Elitaş ve Ürdün Yatırım Komisyonu Başkanı Thabet Al Wir ile de iki ülke arasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasını onayladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Ürdün Ulaştırma Bakanı Ayman Hatahet tarafından meteoroloji alanında, yine Eroğlu ile Ürdün Tarım Bakanı Akef Al Zoubi tarafından ormancılık alanında mutabakatlara imza atıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, heyetler arası görüşmenin ardından Ürdün’ün başkenti Amman’da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ofisi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

‘Kral Abdullah Türkiye’yi katiyen suçlamamıştır’

Londra merkezli Middle East Eye’ın (MEE), Ürdün Kralı Abdullah’ın ABD’de Türkiye’ye yönelik suçlamalarda bulunduğu iddiası yalanlandı. Ürdün Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Muhammed Mumuni, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ürdün’ün başkenti Amman’da gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesinde açıklamalarda bulurken söz konusu iddiayı yalanlayarak, Türkiye ile Ürdün’ün ilişkilerinin karşılıklı saygı prensibine dayanan tarihi bir geçmişi olduğunu belirtti. MEE, Kral Abdullah’ın 11 Ocak tarihinde Washington’da ABD’li politikacılarla yaptığı görüşmede, “Teröristlerin Avrupa’ya gönderilmesi, Türkiye’nin bilinçli politikası” dediğini öne sürmüştü.

Haberin Devamı

‘İlişkileri etkilemez’

Mumuni, Türkiye ile Ürdün’ün ilişkilerinin karşılıklı saygı prensibine dayanan tarihi bir geçmişi olduğunu belirtti. Mumuni, “Bu iddialar, iki ülke arasındaki ilişkileri etkilemez” yorumunu yaptı. Mumuni, “Asılsız gazete haberleri bu ilişkiyi etkileyemez. Bu tür haberler asgari mesleki profesyonellikten yoksundur” dedi. Ürdün Enformasyon Bakanı yaptığı bir açıklamada ayrıca, Başbakan Davutoğlu’nun Ürdün’e yapacağı ziyareti memnuniyetle karşıladıklarını ifade etmişti.

‘Paskalya huzur getirsin’

Başbakan Davutoğlu, yayınladığı Paskalya mesajında şunları söyledi: “Hristiyan vatandaşlarımızın Paskalya Bayramı’nı tebrik ediyor, bütün insanlığa huzur ve barış getirmesini, birlik ve beraberliği pekiştirmesini temenni ediyorum. Yaşadığımız coğrafya, Müslüman, Hristiyan ve Musevilerin yüzyıllar boyunca barış ve huzur içinde geçirdiği yüzyılların şahididir. Bunu muhafaza etmek bizim en asli vazifemizdir.”

Haberin Devamı