Gazete Vatan Logo

Başbakan'a ilginç soru

CHP'nin İstanbul Adayı Kılıçdaroğlu kafaları karıştırdı

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Akatlar Kültür Merkezinde Cumhuriyet Halk Evleri çocuklarıyla biraraya geldi. Atatürk konulu şiir, kompozisyon yarışmasında dereceye giren çocuklara ödül veren Kemal Kılıçdaroğlu, tören öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BAŞBAKANA EKREM TOSUN SORUSU

Daha önce Başbakan'a Ekrem Tosun ile ilgili bir soru sorduğunu hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan bu soruyu cevaplarsa çok memnun olurum. Bana yüklendiği için ben de ona bir soru sordum"dedi.

İNTERNET SİTESİ KİMİN?

Kadir Topbaş'ın "80 kilometre metro yapacaklarmış; bizim yaptığımız çalışmalar üzerinden konuşuyor. Bizim internet sitemizi takip ediyor" cümlelerine Kılıçdaroğlu, "Kadir Topbaş'ın Şimdi kendisinin internet sitesi mi var yoksa İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mi var ? Eğer İstanbul Büyükşehir Belediyesi internet sitesi varsa, o internet sitesine bilançolar neden koyulmuyor ? Demek ki ben izliyorum. İstanbul Büyükşehir Belesiyesi'nin yatırımlarının ayrıntılarını neden koymuyor ? Saydamlık ise İstanbul halkının bunları bilmeye hakkı var"dedi. Kılıçdaroğlu, "Ayrıca ben merak ediyorum Kadir Topbaş kimdir acaba İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı mı ? Niçin acaba Başbakan'ın gölgesine arkasına sığınıyor? Çıksın açıklıkla söylesin"diye konuştu.

"BİZ DÜNYA REKORLAR KİTABINA GİRMEK İÇİN GELİYORUZ BURAYA"

Metro projesiyle ilgili açıklamalar yapan Kılıçdaroğlu, "Metro projesi Topbaş'ın projesi değil. Kim başlattı metroyu ? Metro projesi olmayan bir metropol var mı dünyada ? Benim sormak istediğim 15 yıldır ne yaptı İstanbul'da ? Eğer metro projesine sahip çıktıysanız 15 yılda 240 kilometre metro yapılması lazımdı benim hesaplarıma göre. Nerede bu kadar metro?" diye konuştu. "Biz dünya rekorlar kitabına girmek içn geliyoruz buraya" diyen Kılıçdaroğlu, "Ben daha önce söyledim. Kadir Topbaş'ın hayalleri benim yapacaklarıma yetmez. Ben sadece metroyu gerçekleştirmeyeceğim; İstanbul'da yoksulluğun kader omadığını da ispatlayacağım"dedi. Bunları özel kaynak arayışlarına girmeden ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kaynaklarıyla yapacağını kaydeden Kılıçdaroğlu,"Çünkü ben 1 liralık işi, 5 liraya yaptırmayacağım. 1 liralık iş 1 liraya yapılacak. Birilerine rant sağlamayacağım. Topbaş'ın görevi rantı dağıtmaktır; hizmeti dağıtmak değil. Zaten aramızdaki temel farklılık da bu"diye konuştu. Bir gazetecinin "Topbaş size müfettiş diyor" sözünü hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu, Topbaş'a çatarak, " Benim müfettişliğimde neyi gördü acaba onu merak ediyorum. Müfettişlik çok ayıp bir meslek mi?" dedi. Hayatının büyük bir kısmının icraatla geçtiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Topbaş'ın icraatla tanışmadığı dönemde, kurumlarda, devlette genel müdürlük yapıyordum. Ülkenin en büyük ikinci bütçesini yönettim"dedi.


TOPBAŞ'A ÖĞRENCİ BURSU TAVSİYESİ

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne dava açıp üniversite öğrencilerinin burslarını iptal ettirmesiyle ilgili Topbaş' ın eleltirilerine cevap veren Kılıçdaroğlu, "CHP bursları iptal ettirmedi. CHP bütün kamu kuruluşları burs versin diye Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Kadir Topbaş dışında öğrenci burslarını iptal eden başka bir belediye daha yok.Topbaş niye bana cevap vermiyor ? Topbaş öğrenci burslarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açıklarını kapatmak için kesti. Öğrencilerin listelerini ve burs miktarlarını her ay Kredi ve Yurtlar Kurumuna aktarır. Kesintisiz bu burslar ödenir. Ama Topbaş demek ki yasadan da anlamıyor. Temel sorun da bu zaten. Hukuk içinde kalalım; hukuk içinde çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur"dedi. Kılıçdaroğlu daha sonra CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile Cumhuriyet Halk Evleri çocuklarının ödül törenine katıldı; çocuklarla fotoğraf çektiren ve onlara imza veren Kılıçdaroğlu, kısa bir konuşma da yaptı.

‘Büyüteç vereyim hafiyelik yapsın’

Topbaş, “Kılıçdaroğlu her şeye şüpheyle bakıyor. Bu bardak niye böyle duruyor. Ona bir pertavsız (büyüteç) vermek lazım tık tık tık hafiyelik yapsın” dedi...

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dün, İstanbul Kuyumcukent’te, 2 bin 200 hak sahibine törenle tapularını verdi. Törende konuşan Topbaş, CHP’li rakibi Kılıçdaroğlu’na yüklendi. Topbaş, “Birtakım karalamalarla yani ’onlar kötü’’ben daha iyiyim’olmaz. Öğrencinin bursunu kestiren zihniyet nasıl maaş dağıtabilir. Projeleri yok” dedi. Topbaş, Kılıçdaroğlu’nun müfettiş olduğunu belirterek “Herşeye şüpheyle bakıyor. Bu bardak niye böyle duruyor. Bir şüphe var. Ona bir pertavsız (büyüteç) vermek lazım tık tık tık hafiyelik yapsın” dedi.

İstanbul’da raylı sistem ağını 618 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Topbaş, şöyle devam etti: “54,5 kilometre metro çalışması inşaat aşamasında. 82 kilometre de 4 hattımız var. 4 hattı açıkladım detaya girmeden. Çünkü CHP adayı bizim internet sitemizden bakıp 100 diyecektim 80 dedim deyip, bizim yaptığımız çalışmalardan bahsediyor. Bu 82 kilometrelik hattı, deprem riski bulunan bir şehirde etütleri, sondaj çalışmaları planlara işlenmesi, DPT’nin bunu kabullenmesi üç yılımızı aldı. Bugün yaptım yarın karar verdim atacağımız adımlar değil. Bizim yaptığımız hazırlıklara konmak üzere böyle beyanatlarda bulunduğunu görüyorum.”

’Mücadelemiz sürüyor’

Topbaş, Levent’teki İETT arazisinin satışıyla ilgili soruya, şöyle yanıt verdi: “Halen gelir bekliyoruz. Çünkü gelir İstanbul’un ulaşımında kullanılacaktı. Maalesef ondan önce bu araziden daha fazla yoğunluklu yapılar yapılmış olmasına rağmen o zaman duyarlılığını göstermeyenler bunu daha farklı tavırlar koydu. Dünyadaki ekonomik krize baktığımız zaman bizim ne kadar doğru ve haklı adımlar attığımızı, o paranın da kasamıza girdiğinde İstanbul’un neler kazanabileceğini, alacağı mesafeleri göremeyenlerin açtığı davalar var. Bunlardan bir tanesini Mimarlar Odası’nın Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Bir de Şehir Plancıları Odası’nın ki var. Aynı ölçekte olduğu için belediyenin görüşünü istiyorlar. Belediye olarak hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz. Maalesef işte bu tavırlar İstanbul’a ne kazandırır, neler kaybettirir İstanbulluların takdirlerine sunuyorum.”

Haberin Devamı