Gazete Vatan Logo

Baş şüpheli ‘sessiz pilot’

Akdeniz’e düşen Egyptair uçağının pilotunun Kahire ile telsiz teması kurmaması şüphe yarattı. Pentagon’un da ‘Uydular patlama tespit etmedi’ açıklaması, uçağı pilotun düşürmüş olması ihtimalini güçlendirdi.

Baş şüpheli ‘sessiz pilot’

Fransa’nın başkenti Paris’ten Mısır’ın başkenti Kahire’ye giderken Akdeniz’e düşen Egyptair havayolu şirketine ait yolcu uçağıyla ilgili ortaya çıkan yeni bilgiler, pilot Muhammed Şukayir’in olayın baş şüphelisi olduğunu gösterdi. Uçakla kule arasındaki irtibat, kalkıştan 3 saat 40 dakika sonra kesilmişti. Yunan yetkililer, son telsiz konuşmasından 10 dakika sonra uçağın önce 90 derece sola ani bir dönüş yaptığını, ardından 360 derece sağa dönerek irtifa kaybettiğini belirlemişti. İlk haberlerde uçağın büyük olasılıkla terör saldırısı sonucu düştüğü belirtilince gözler, geçen yıl Rus Metrojet firmasına ait yolcu uçağını Sina Yarımadası’nda düşüren Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) çevrilmişti. Ancak Yunan havacılık makamlarından gelen bir açıklama olayın seyrini değiştirdi. Atina, Şukayir’in Mısır hava sahasına girdiği sırada, ne kendileriyle ne de Kahire’deki kuleyle bağlantıya geçmediğini açıkladı. Standart prosedürde pilotun her iki kuleyi de bilgilendirmesi gerekiyor.

‘Isı değişimi tespit edilmedi’

Haberin Devamı

Ardından Amerikan Savunma Bakanlığı, kızılötesi uydularının uçakta patlama yaşandığını gösteren ısı değişimi tespit etmediğini duyurdu. Havacılık uzmanları da, uçağın yaptığı son manevraların, Şukayir ya da yardımcı pilot Muhammed Memduh Ahmed Asım’ın uçağı kasıtlı olarak düşürmüş olabileceği yorumunu yaptı. Geçen yıl Germanwings Havayolları’nda görevli yardımcı pilot Andreas Lubitz, kullandığı uçağı kasıtlı olarak bir dağa çarpmıştı.

Enkaz parçalarına ulaşıldı

Mısır ordusu Akdeniz’de, İskenderiye kentinin 290 kilometre açıklarında EgyptAir yolcu uçağının enkaz parçalarını bulduklarını duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, bulunanlar arasında yolcu koltukları, ceset parçaları ve bavullar olduğu kaydedildi. Fransa, Mısır, Yunanistan, ABD ve İtalya’nın katıldığı arama çalışmalarında önceki gün bulunan ilk parçaların uçağa ait olmadığı belirlenmişti. Yetkililer, enkaz parçalarının bulunduğu noktada deniz derinliğinin 2 bin metreyi bulduğunu, bu nedenle büyük parçalara ulaşmalarının bir süre alabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı