Gazete Vatan Logo

Barzani: Mesele çok büyütüldü

KUZEY Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Musul’daki Başika Bölgesi’ne Türk askerlerinin gelmesine ilişkin Ankara ile Bağdat arasında anlaşma olduğunu söyledi.

Barzani: Mesele çok büyütüldü

Rudaw TV’nin haberine göre, Barzani, Erbil’de Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’i kabul etti. Görüşmenin tamamlanması ardından Kürt lider Barzani ile Alman Bakan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Barzani, Musul’a sevk edilen Türk birliğine ilişkin soruyu yanıtlarken, şöyle dedi:
"Bizim bilgilerimiz Türkiye ve Irak’ın, Musul’un çevresinde konuşlanan Türk askerleri konusunda, daha önce anlaştığı yönünde" dedi. Barzani, Musul’u kurtarma operasyonuna katılacak silahlı güçlerin eğitimi ve askeri destek için böyle bir ittifaka gidildiğini anlatırken, "Söz konusu sevkiyat; taraflar arasındaki anlaşmaya göre yapıldı. Bana göre bu mesele çok büyütüldü. Bizler, söz konusu sorunda taraflardan biri değiliz. Yarın Ankara’yı ziyaretimde bu konuyu dillendireceğim. Eğer gelen Türk birliği IŞİD’le savaş için gelmişse bu çok iyi bir şeydir."
Kürt lider Mesut Barzani , Rusya’nın Suriye’de düzenlediği hava saldırıları hatırlatılınca, "IŞİD’e karşı savaşmalarından memnunuz. Ancak Rusya’nın düzenlediği hava saldırılarından dolayı, Kürdistan Bölgesi hava sahasının uçuşlara kapatılması, bizim için sorun. Bu durum bize büyük zarar veriyor. Moskova ve Bağdat ilgili taraflardır. Bu sorunu çözmeleri gerekiyor" dedi.
Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Rusya’nın Peşmerge güçlerini eğitmeye gelmeleri halinde bunu sevinçle karşılayacaklarını vurgularken, " Ancak şimdiye kadar bu şekilde gelmediler. Sadece çok az sayıda silah ve patlayıcı madde gönderildi" dedi.
Bu arada, Irak Kürt Bölgesi İçişleri Bakanı Kerim Sincari ile Rusya’nın Erbil Başkonsolosu Victor Simakov’un, dün Erbil’de bir araya geldiği, Kürt bakanın Simakov’dan, hava operasyonları için başka bir alternatif bulmalarını istediği ifade edildi.

Haberin Devamı